Emisiuni care ma trimit de-acasa


10. Globe Trekker/ Lonely Planet, în România pe Travel Channel
E un dinozaur al pieţei de turism, o emisiune făcută ca extensie a ghidurilor tipărite Lonely Planet. În mare, împărtăşeşte aceeaşi filosofie ca cea a cărţilor: călătoreşte cât mai ieftin şi nu rata nimic de pe lista obligatorie de obiective turistice. Are nişte prezentatori simpatici, de calibru mediu, din plutonul cărora s-a desprins Ian Wright, care a continuat să facă serii de călătorie până în zilele noastre.

9. An idiot abroad, în România pe Discovery Channel
Karl Pilkington, om de radio şi prieten al comicului Ricky Gervais, călătoreşte prin lume ca un idiot. Culturile diferite îl sperie, ieşirea din rutină îi provoacă anxietate, nu apreciază nimic din ceea ce vede. Primeşte sarcini care îi depăşesc înţelegerea, iar rezultatul este umorul absurd marca Gervais (creatorul The Office). Karl e perfecta ilustrare a tembelului care se măscăreşte încontinuu cât călătoreşte, o face pentru că aşa devine popular, nu pricepe nimic, vrea numai hamburger cu cartofi prăjiţi şi crede că nicăieri nu-i mai bine ca acasă.

8. By any means, cu Charlie Boorman, în România pe Travel Channel şi National Geographic
O călătorie din Irlanda până la Sidney, Australia, cu 112 mijloace de transport diferite. Boorman e o celebritate printre fraţii săi prezentatori de călătorii şi e pasionat de motociclete. Emisiunea e dintr-aia la care te poţi uita episod după episod o zi întreagă, fără să te saturi. Într-o serie de 6 episoade de o oră, Boorman trece prin 24 de ţări.

7. Long Way Round, cu Ewan McGregor şi Charlie Boorman, în România pe National Geographic
Un actor de primă mână şi-un prezentator tv pleacă împreună pe motociclete de la Londra la New York, călătorind spre est, nu spre vest. Fostul URSS şi Mongolia sunt pe larg povestite în emisiune. Cei doi sunt fermecători, aşa cum ne-am aştepta, nişte călători care se arată deopotrivă puternici şi vulnerabili pe lungul drum pe care îl au de parcurs (peste 100 de zile de filmări).

6. No Reservations, Anthony Bourdain, în România pe Travel&Living
Bourdain a fost şi-n România cu emisiunea şi ne-a cam acoperit de ruşine. Pe bună dreptate. Vina n-a fost atât a României, cât a imbecililor dintr-un minister care s-au cocoşit în faţa echipei tv şi le-au impus să filmeze nişte penibilităţi. Bourdain e călătorul rău, care zice verde-n faţă, care rareori rămâne cu gura căscată. Se ocupă de mâncare (e bucătar de profesie), dar reuşeşte, vorbind despre asta, să descrie destul de exact locurile. Asta dacă locurile n-au nişte reprezentanţi de turism imbecili, mă repet.

5. Don’t Tell my Mother, în România pe National Geographic
O serie cu adrenalină, făcută de un reporter francez cu nume spaniol: Diego Bunuel. El merge în ţări înspăimântătoare: Irak, Iran, Columbia, Afganistan şi tot aşa. Diego vede şi altceva decât terorism, foame şi război şi ne explică în mod corect cum oamenii ştiu să trăiască frumos şi în cele mai groaznice condiţii. Aşa că treceţi peste accentul francez al prezentatorului şi pregătiţi-vă să vedeţi partea luminoasă a lumii.

4. The Amazing Race, în România pe AXN
Un show premiat cu o tonă de Emmy-uri, care face furori în SUA şi alte ţări. Mai multe echipe pleacă într-o cursă în jurul lumii. Ei primesc indicii la fiecare oprire. Participanţii trec prin tot felul de probe spectaculoase care au legătură cu locul în care se află. Îţi trebuie cunoştinţe bune de cultură generală, de geografie, rezistenţă fizică şi psihică, ca să câştigi minunata cursă în jurul lumii. Dacă o să cădeţi în patima uitatului la The Amazing Race, n-o să vă vindecaţi prea repede.

3. Around the World in 80 Days, cu Michael Palin, în România pe BBC Knowledge
Îl ador pe Michael Palin, comicul de la Monty Python transformat în călător planetar. Cu o inteligenţă tăioasă şi-un umor de lord, educat la Oxford, simpatic şi zglobiu, Palin porneşte în 1989 în jurul lumii, prinzând în timpul filmărilor atmosfera de disoluţie din imperiul sovietelor. Dacă vreţi un povestitor subtil şi echilibrat, cu o înţelegere bună a lumii, acesta este fix Michael Palin şi nimeni altcineva.

2. Himalaya, cu Michael Palin, în România pe BBC Knowledge
Dacă era să fiu pe bune până acum, toate locurile erau ocupate de documentarele făcute de Palin la BBC. Dar Himalaya e complet special, începe pe o stradă unde se vând arme în Pakistan şi continua prin serenele Buthan şi Nepal şi incredibila Indie şi Tibet. Eu sunt îndrăgostită oricum de munţii cei mari şi de oamenii lor, iar când mi-i povesteşte Michael Palin îmi vine să o iau la goană şi să nu mă opresc mai devreme de Lhasa.

Bazar Kiruna from Indie Studio on Vimeo.

1. Bazar, cu Răzvan Marc, TVR 2
Nu e cea mai bună emisiune de travel din lume, e doar cea mai bună din România şi cea mai dragă mie. Mi-am pus talentul şi ştiinţa şi dragostea pentru lumea asta frumoasă în care trăim în emisiunea Bazar vreme de 5 ani. Am călătorit cu Răzvan Marc şi Andrei Gorgan şi am devenit aproape o familie. Avem glumele noastre şi hachiţele noastre, ne susţinem sincer şi ne respectăm cu drag, ne enervăm unii pe alţii fără să ne jenăm şi tot timpul avem în cap că dincolo de orice trebuie să scoatem la final o emisiune grozavă. Bugetul nostru a fost probabil cam de 10 ori mai mic faţă de orice emisiune de mai sus, asemenea şi echipa. Am pornit cu un vis în Bazarul din Istanbul şi am sfârşit cu peste 100 de emisiuni de prin toată lumea.

Tags: Bazar, Bourdain, cele mai bune emisiuni de calatorie, Charlie Boorman, emisiuni care ma trimit de-acasa, emisiuni de calatorie, Lonely Planet, Michael Palin, Razvan Marc, The Amazing Race, travel show

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *