Un Iran spiritual. Septembrie 2019

Am o nouă propunere de călătorie pentru voi, în septembrie, în Iran. Mi-am dorit mult un tur iranian în care să facem mai mult decât să bifăm obiectivele turistice, de altfel, fabuloase, ale fostei Persii. Va fi o experiență aparte, care începe în Teheran, în mijlocul uneia dintre cele mai exuberante sărbători shiite, Ashura și care ajunge în Yazd, unde vom încerca să înțelegem, de la un preot zoroastrian, câte ceva din cea mai veche religie monoteistă a lumii. Ajungem în sate fermecătoare și dormim în deșert, ne îmbarcăm într-un tur culinar al Isfahanului și învățăm Zurkhaneh, un sport ritualic vechi de când lumea. O să trăim un Iran aparte, spiritual, prietenos, gustos, care nu se potrivește cu niciun slogan.

Grupul va fi restrâns, de maximum 20 de persoane. Datele sunt 8-19 septembrie 2019. Tariful este 1890 de euro/persoană. Înscrieri la office@exact-travel.ro. Detalii pe site-ul Exact Travel.

Câteva mențiuni:

  • în Iran alcoolul nu este permis, e ilegal să intri cu el în țară și nu se vinde oficial, nicăieri
  • femeile trebuie să-și acopere capul în public, hainele trebuie să fie decente și în cazul bărbaților, și al femeilor
  • la sărbătoarea Ashura, din respect pentru tradițiile locale, hainele purtate trebuie să fie de culoare închisă
  • Iranul e o țară sigură, locuitorii sunt prietenoși și dornici de a comunica cu străinii
  • turismul (ca industrie) e nou în Iran, tradiția ospitalității e veche, deci există o medie satisfăcătoare pentru serviciile oferite

Itinerar: Teheran – Abyaneh – Kashan – Isfahan – Naein – Yazd – Persepolis – Shiraz

Ziua 1 (duminica, 8 septembrie 2019). București

Ne întâlnim cu Ana-Maria Caia la ora 22:30 în Aeroportul Henri Coandă și plecăm spre  Doha în data de 9 septembrie la 00:35 cu zborul QR 220;

Ziua 2 (luni, 9 septembrie 2019). București – Teheran

Sosim la Doha la 05:20, si plecăm către Teheran la 08:00 cu QR482.

Sosim în Teheran la ora 11:35, ne întâlnim cu ghidul local și ne transferăm la hotel.

Timp liber pentru odihnă.

Cină și cazare la hotel Ferdowsi Grand Hotel 4* sau similar.

Ziua 3 (marți, 10 septembrie 2019). Teheran

Ashura, în traducere, înseamnă “a zecea” și desemnează a zecea zi a lunii Muharram, una dintre cele patru luni sacre ale calendarului islamic. Pentru șiiți, aceasta e o zi de comemorare, în care își amintesc de sacrificiul înaintașilor și de uciderea nepotului lui Mahomed, Hussain ibn Ali, fiul fiicei lui Mahomed, Fatima. Străzile orașului vor fi pline de oameni cu tobe, de bărbați care se autoflagelează, dansează ritual, în ritmul muzicii de rugăciune. Vom asista la o procesiune masivă care are ca punct culminant un teatru stradal în care se reface bătălia de la Karbala, cea în care a fost ucis Hussain, fiul lui Ali. Atmosfera e foarte intensă, de doliu și exaltare religioasă, și se invocă numele lui Hussain. Pentru a arăta respect față de mulțimea care-și plânge martirul, e recomandat să vă îmbrăcați în haine închise la culoare și care acoperă corpul în întregime. Participând la Ashura, alături de mii de localnici, vom putea trăi nu numai una dintre cele mai speciale sărbători religioase musulmane, ci vom înțelege și de ce iranienii sunt renumiți pentru ospitalitatea și prietenia lor.

Cină și cazare la hotel Ferdowsi Grand Hotel 4* sau similar.

Ziua 4 (miercuri, 11 septembrie 2019). Teheran – Kashan – Abyaneh (370km)

Mic dejun la hotel.

Dimineața vom vedea cele mai frumoase palate ale capitalei iraniene, care spun, prin arhitectura aparte și colecțiile de obiecte din muzeele lor, povestea dinastiilor de șahi Qajar și Pahlavi:

  • Palatele Sa’dabad. Au fost reședința ultimului șah iranian, Mohammad Reza Pahlavi, cel detronat de Revoluția Islamică din 1979. Încăperile extravagante, vilele ascunse într-un parc somptuos de 300 de hectare, colecțiile de obiecte scumpe sunt mărturie a bogăției, dar și a rafinamentului celor care conduceau Iranul imperial.
  • Palatul Golestan. Este supranumit Palatul Florilor și a fost inclus în patrimoniul UNESCO. A fost sediul șahilor din dinastia Qajar și interioarele sunt un exemplu minunat de artă decorativă islamică. Adesea, decorațiunile lui de ispirație occidentală, făcute cu sensibilitate orientală, i-au dus pe călători cu gândul la castelele ireale ale poveștilor pentru copii.

Plecăm din Teheran spre Kashan, un oraș al poeților mistici, care se deschide într-o parte spre deșert, în alta spre munți înalți.

  • Casa Tabātabāei. E o casă ca oricare alta între casele bogaților de la final de secol 19, dar totuși, ascunde între zidurile ei o poveste de iubire: un negustor vrea să răpească inima viitoarei mirese cu o vilă care să-i facă pe plac.
  • Grădina Fin. Are mai mult de 400 de ani și felul în care e concepută, un joc de ochiuri de apă și vegetație, e un exemplu bun chiar și pentru peisagiștii zilelor noastre. ;Spre seară ne îndreptăm cătreAbyaneh, un orășel aparte, unul din cele mai vechi din Iran, caracterizat prin clădirile din lut de culoare roșie;

Spre seară ne îndreptăm către Abyaneh, un sat de 150 de familii, cu case de lut, spoite în roșu, înconjurat de munți. De fapt, intrăm în acest sat, ca-ntr-o veritabilă mașină a timpului, pentru că foarte puține s-au schimbat aici în ultimul mileniu.

Cazare la hotel Viuna 4* sau similar.

Ziua 5 (joi, 12 septembrie 2019). Abyaneh- Matin Abad Eco Camp (55 km)

Petrecem timp în Abyaneh, o așezare veche de 2500 de ani, pe străduțele lui întortocheate, printre casele roșii cu geamuri de lemn și uși pe care sunt inscripționate versete din Coran. Ne vom întâlni cu localnicii și le vom admira costumele aparte: departe de oraș, hijabul aici nu e negru, ci o basma uriașă, viu-colorată. După experiența sătucului montan, plecăm spre inima deșertului, pentru a admira pustietatea roșiatică la apus. Vizităm o fermă de cămile, le putem chiar și călări și înoptăm în tabăra Matin Abad, o tabără care practică turism ecologic. Se zice că nicăieri nu te simți mai aproape de Dumnezeu decât în deșert, sub cerul perfect senin pe care se văd milioane de stele.

Cină si cazare la Matin Abad Eco Camp în camere de tip caravanserai.

Ziua 6 (vineri, 13 septembrie 2019). Matin Abad– Isfahan (175km)

După micul dejun, vom porni către Isfahan, cel mai vizitat oraș al Iranului. Poeta libaneză Rula Jurdi, spunea într-o poezie despre Isfahan că e “un covor făcut din toate culorile” și acest vers chiar îi descrie bine diversitatea culturală, religioasă și arhitecturală

  • Catedrala armenească Vank a fost construită aproape 60 de ani, la începutul secolului 16 de către comunitatea armenească mutată aici din Imperiul Otoman. Fresce, sculpturi, porțelanuri pictate fac din acest loc o capodoperă a artei și arhitecturii sacre.
  • Vechile poduri de pe râul Zayandeh Rud, cele mai cunoscute fiind Si-o-Se Pol – format din 33 de arcade-, Khaju – considerat cel mai frumos – și Shahrestan – cel mai vechi -.
  • Bazarul. La apus de soare, în fața bătrânului bazar din Isfahan, e plin de familii care au ieșit la picnic. Bazarul e adevăratul suflet al oricărui vechi oraș oriental, iar cel din Isfahan nu face excepție. Covoare, stofe colorate, ceramică, mirodenii, mâncare, nimicuri fermecătoare, agitație, zâmbete, ceaiuri și cafele, negocieri crâncene și negustori iscusiți ne așteaptă în bazarul acoperit din Isfahan.

Cazare la hotel Piroozy 4* sau similar

Ziua 7 (sâmbătă, 14 septembrie 2019). Isfahan

Mic dejun la hotel.

“Cine ar putea pretinde că a văzut cel mai frumos oraș din lume, dacă n-a fost la Isfahan?” se întreba scriitorul francez André Malraux, după o vizită aici. Nu putem, așadar, lăsa prea mult din el nevăzut, așa că ne vom strădui să lăsăm cât mai puțin din el nevăzut. Ajungem în Piața Imamului, inclusă în patrimoniul UNESCO, vedem Moscheea Imamului & Sheik Lotfollah, diferită de ce se poate vedea în orientul mai apropiat. Ne delectăm pe rând, în palatele Ali Qapu și Chehel Sotoun. 

Alternativ cu programul obișnuit, contra cost, se poate organiza un tur culinar al orașului. Dragostea, chiar și pentru Isfahan, poate trece prin stomac. 

Cazare la hotel Piroozy 4* sau similar.

Notă: Turul culinar opțional se organizează pentru un grup minim de 4 persoane și va dura între 3 și 4 ore. Pentru doritori, costul acestuia este de 35 euro / persoană.

Ziua 8 (duminică, 15 septembrie 2019). Isfahan- Naein-Yazd (330 km)

Mic dejun la hotel.

În drum spre Yazd vom opri în orășelui Naein, despre care legenda spune că a fost întemeiat de urmașii lui Noe pentru a vedea Marea Moschee, construită în secolul VIII. Trecem prin Maybod, capitală a Iranului în perioada regatului Mozaffari, iar pe drum poposim, ca orice călător pe un drum comercial, la Caravanseraiul Abbasi. Nu mai putem dormi aici, dar putem cumpăra diverse textile imprimate cu modele locale.

Ajungem în Yazd, centrul spiritual al misterioasei religii zoroastriene și avem un prim contact cu cea mai veche religie monoteistă a lumii.

  • Templul focului. Focul și apa, în religia zoroastriană, sunt elementele care purifică, așa că menținerea unui foc veșnic e cea mai importantă datorie pentru preoții zoroastrieni. Vom vedea în acest templu, un foc nestins de 1500 de ani, mutat de câteva ori până când și-a găsit protecție în acest loc. Templul este deschis vizitatorilor de alte religii, din anii ’60.

Turnurile tăcerii. Serene și înspăimântătoare, aceste “turnuri” sunt pe o colină de unde se vede tot orașul Yazd. În tradiția zoroastriană, corpul trebuie expus pentru ca păsările cerului să îl curețe de carne. Atunci când oasele rămân albe, ele sunt aruncate în interiorul acestor “turnuri” pentru odihna veșnică. Acum 40 de ani, practica în această formă a fost interzisă, așa că turnurile tăcerii pe care le vom vedea nu mai sunt funcționale ca cimitir.

Cazare la hotel Laleh 4*sau similar. 

Ziua 9 (luni, 16 septembrie 2019). Yazd

“Bărbați și femei! Nicio fericire nu poate fi a voastră dacă spiritul Neadevărului vă conduce viețile. Satisfacția care se leagă de dezonoare și de răul produs altora este o închisoare.” spunea Zoroastru în textele sacre. Încercăm să înțelegem mai bine această religie și ne întâlnim pentru îndrumare spirituală cu un preot zoroastrian. 

Vizităm apoi Moscheea Jameh, Închisoarea lui Alexandru și Piața Amirchakhmagh. 

Intrăm în contact cu o tradiție veche: Zurkhaneh. Mergem să vedem o sală unde se practică acest sport, o combinație de arte marțiale cu antrenament de forță și muzică. Zurkhaneh e probabil cel mai vechi antrenament organizat din lume, nu numai sport, ci și ritual.

Cazare la hotel Leleh 4*sau similar.

Ziua 10 (marți, 17 septembrie 2019). Yazd – Pasargrad – Persepolis- Shiraz  (441km)

Mic dejun la hotel.

Ne desprindem de încărcătura spirituală a Yazd-ului și pornim înspre explorarea imperiului Persan. Facem un tur de forță prin unele dintre cele mai spectaculoase și pline de povești situri antice.

  • Pasargadae. A fost capitala Imperiului Ahemenid, primul dintre imperiile persane. Astăzi, singura construcție aproape intactă din vechiul oraș este mormântul lui Cirus cel Mare, un mare cuceritor militar și un umanist avant la lettre. Scriitorul antic Plutarh, dă o posibilă explicație pentru rezistența micului edificiu. El spune că epitaful regelui era așa: “Omule, oricine ai fi și de oriunde ai veni, pentru că știu că vei veni, eu sunt Cirus cel care le-a câștigat perșilor imperiul. De aceea, nu lua de pe mine aceste bucăți de pământ care-mi acoperă oasele!”.
  • Persepolis. Glorie a antichității, distrus de Alexandru Macedon, patrimoniu universal astăzi, vechea capitală a celei mai înfloritoare Persii a uimit călătorii din toate timpurile. Vizităm și necropola  Naqsh-E Rustam, cu mormintele ahmenizilor.

Seara ajungem la Shiraz.

Cazare la hotel Setaregan 4* sau similar.

Ziua 11 (miercuri, 18 septembrie 2019). Shiraz

Mic dejun la hotel.

Shiraz a dat lumii doi poeți admirați de occident, ba chiar transformați, de-a lungul veacurilor, în îndrumători spirituali: Saadi și Hafez. Cel din urmă, își cânta orașul astfel: “Oh, Shirazul meu, oraș fără pereche între orașe/ Dumnezeu are grijă de tine și te păzește de ruină!” Vorbele sunt profetice, pentru că bătrâna așezare nu și-a pierdut din farmec odată cu vârsta.

Vom vedea în Shiraz:

  • Mausoleele închinate poeților Hafez și Saadi
  • Grădina Narenjestan, cu colorații ei portocali amărui și Grădina Eram, inundată de trandafiri
  • Moscheea  Nasir ol Molk, un loc în care veți descoperi niște jocuri de culori minunate
  • Bazarul Vakil, rupt din paginile celor 1001 de nopți
  • Mausoleul Shah Cheragh, în care lumina se joacă la apus cu fragmentele de sticlă colorată cu care e ornat interiorul

Cazare la hotel Setaregan 4* sau similar, unde ne vom odihni până când vom pleca spre aeroport la ora 00:30

Ziua 12 (joi, 19 septembrie 2019). Shiraz – București

Plecăm la 05:55 din Shiraz cu QR477 și sosim la 05:40 în Doha, după care ne îmbarcăm la 06:50 pe QR221, cu sosire la Bucuresti la 11:55.

 

Tags: abyaneh, ashura, calatorie iran, desertul iranian, exact travel, Iran, isfahan, persia, sarbatoare islamica, shiraz, yazd, zoroastrieni

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *