10 motive pentru care să mergem împreună în Iran, în luna septembrie

Împreună cu prietenii de la Exact Travel am făcut un tur iranian pentru această toamnă. E o a doua excursie pe care am desenat-o cu ei pentru 2019, după cea în Japonia, în aprilie și, în spirit, are același scop: dincolo de ce vedem, de ce obiective bifăm, încercăm să avem experiențe care să ne explice cultura și civilizația locurilor prin care trecem. Dacă în Japonia vom participa la unul dintre cele mai exotice festivaluri shintoiste, turul iranian începe chiar în mijlocul unei mari sărbători șiite. Așadar, de ce să nu ratați această experiență iraniană?

  1. Festivalurile religioase, în special cele ale musulmanilor șiiți, sunt exuberante și teatrale și se desfășoară, în mare parte, în public. Așadar, vom avea privilegiul de a participa la Ashura, comemorarea uciderii nepotului lui Mahomed, o paradă uriașă unde cântă, dansează, se roagă mii de oameni pe străzile din Teheran.
  2. Turul acoperă orașele “vedetă” ale Iranului, Teheran, Isfahan, Yazd, Shiraz, cu palatele lor încântătoare, bazarurile lor incredibile, dar și grădinile persane, de la care avem, inclusiv în limba română, cuvântul paradis.
  3. Vedem și o parte din Iranul rural, încremenit în timp, nu numai cel al marilor orașe. Vom dormi o noapte în Abyaneh, un sătuc roz, mărginit într-o parte de deșert și în alta de munți.
  4. Experimentăm deșertul iranian, într-o tabără ecologică. Pregătiți-vă să vedeți cel mai plin cer de stele al lumii.
  5. Covoarele persane sunt orice altceva se făcea prin fabricile românești pre-revoluționare. Arta lor e cu adevărat impresionantă, prețurile sunt neobișnuit de mici raportat la calitate, frumusețea lor e clar de luat acasă. Se spune că artizanii care fac covoare în Iran, încă strecoară în modelul lor câte o mică imperfecțiune, intenționat, pentru că doar Dumnezeu poate fi perfect.
  6. Iranul e unul dintre cei mai mari producători de caviar și de șofran. Dacă vă place să mâncați icre negre cu lingurița, probabil că cele de Marea Caspică sunt chiar cele mai bune din lume. Păcat doar că pe masă nu va fi și vodkă.
  7. Iranul e o țară sigură pentru turiști. Poate că are un PR internațional mai puțin reușit, dar cifrele arată că turiștii sunt în siguranță și că până și micile furtișaguri sunt destul de rare. Peste 5 milioane de turiști din toată lumea au vizitat anul trecut Iranul, iar cifrele sunt în creștere.
  8. Ne vom lua răgazul să înțelegem mai mult decât într-un tur tipic despre cea mai veche religie monoteistă a lumii, zoroastrianismul. În Yazd vom avea inclusiv o întâlnire cu un preot zoroastrian, pentru a înțelege mai bine cum s-a născut și a rezistat această religie trei milenii și jumătate.
  9. Iranienii sunt prietenoși, curioși, deschiși cu străinii, în ciuda percepției de la distanță. Populația e foarte tânără, peste 70% are sub 30 de ani.
  10. Grupul este restrâns, limitat la 20 de persoane.
Ce este bine să știți înainte de a merge în Iran:
  • alcoolul este interzis, intrarea cu alcool în țară este interzisă
  • femeile trebuie să își acopere capul în public și să poarte haine decente
  • bărbații nu pot purta pantaloni scurți în public
  • în timpul sărbătorii Ashura este recomandat să purtați haine închise la culoare, care să acopere corpul
Turul complet îl găsiți aici. Îmi puteți scrie pentru întrebări la anamaria@caia.ro.

 

Tags: calatorie in iran, esfahan, exact travel, Iran, shiraz, teheran, yazd

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *