Romane care ma trimit de-acasa

australia drum10. Pe drum, Jack Kerouac

Un tip şi prietenii lui se mişcă haotic pe harta Americii în căutarea a nimic special, aşa, numai de dragul poeziei şi al libertăţii. Beatnicii în frunte cu Kerouac (personaje în roman) sunt profesori de sex, droguri şi călătorii. Numai când văd cartea îmi vine să o tai undeva, pe o şosea dreaptă şi largă, cu o maşină mare americană, poate spre San Francisco ori New York ori Los Angeles ori măcar Denver. Cartea o puteţi cumpăra de la Polirom, iar biletul până la New York îl puteţi lua de la Air France .

9. Zarvă în livada de guave, Kiran Desai

Un tip caraghios, născut într-o familie serioasă, ajunge din funcţionar la poştă un guru care citeşte în mintea oamenilor. El stă cocoţat în vârful unui copac dintr-o livadă de guave. Cartea e de-o comicărie absolută şi începe cu o descriere minunată, voluptoasă, a musonului în India. Îţi vine să alergi spre ploile incredibile din subcontinent, să te purifici cu ele, să te alinţi cu ele. Cartea se cumpără de aici şi excursia în India de aici.

8. Absurdistan, Gary Shteyngart

Un rus gras, copil de mic milionar, o ia la picior prin nişte republici ex-sovietice fantomă, pline de petrol şi locuri pitoreşti. Nu e un traseu de călătorii clasic, dar asta îl face mai atrăgător pentru mine. Republicile (nenominalizate) pot fi foarte bine stan-urile ori vecina noastră Moldova. Chiar şi România are ceva din Absurdistan. Cartea a apărut la Humanitas. Excursia până-n Moldova o puteţi executa cu microbuzul ori trenul de noapte Prietenia.

7. Zile birmaneze, George Orwell

Nu e o Burma fantastică în carte pentru că e văzută prin ochii unor îmbuibaţi de englezi colonialişti care-şi beau viaţa şi încearcă să-şi exercite puterea imperială. Dar căldura înăbuşitoare şi natura fertilă veşnic, clubul englezesc şi mirosurile de condimente, minunatele pieţe locale mă fac să vreau să ajung acolo neîntârziat. Citiţi de aici şi întrebaţi de excursie la  la 1001Adventures.

6. Un an în Provence, Peter Mayle

O carte uşurică, dar fermecătoare, despre o familie de englezi care se mută în Provence. Aventurile lor casnice în exoticul tărâm al lavandei locuit de ciudatele creaturi pe numele lor francezi sunt amuzante şi îţi dau un dor de ducă ceva de speriat, înspre micile restaurante ţărăneşti unde se mănâncă trufe, înspre pădurile dense ale sudului francez şi înspre nenumăratele sticle de vin pe care le poţi bea în Franţa. Porniţi la drum cu cartea în mână şi trăiţi pe picior mare în călătorie închiriind o vilă cu arhitectură provensală.

5. Cimitirul din Praga, Umberto Eco

Cartea e o istorie a prostiei omeneşti şi a conspiraţiilor pe care proştii le înghit nemestecate. Oricum, Eco îşi torturează cititorii cu descrieri nesfârşite de chiolhanuri cu mâncare franţuzească, deci romanul nu poate fi citit sub nici o formă pe burta goală. Cimitirul din Praga nu apare prea des, dar pare un loc aşa de grozav că atunci când am fost în Praga am tulit-o direct în cartierul evreiesc să văd cu ochii mei locul unde un evreu bătrân şâşâia după un prunc: “aş, aş, simt miros de creştinaş”. Cartea e aici şi o experienţă completă evreiască puteţi achiziţiona de aici.

4. Vânătorii de zmee, Khaled Hosseini

Ciudat, dar această carte îngrozitor de crudă, care urmăreşte destinul unor afgani de-a lungul dureroaselor perioade de război, apoi sub talibani şi în exil, m-a făcut să-mi doresc mult de tot să ajung în ţara asta zbuciumată, să-i văd casele pătrate şi văile uriaşe, întinderile pietroase, dar şi păşunile verzi. Hosseini vorbeşte frumos despre locul lui natal, citiţi-l. Călătorie în Afganistan nu prea vă recomand să faceţi, dar dacă insistaţi aveţi aici toate informaţiile.

3. Un veac de singurătate, Gabriel Garcia Marquez

E povestea unei familii care a prins rădăcini în Macondo, un loc la capătul pământului, unde plouă mult şi e veşnic sufocant de cald. Mi-ar plăcea să ajung în Columbia şi să răscolesc coasta caraibiană după sătucul ăsta incredibil şi-apoi să intru în junglă.. Cel mai apropiat aeroport de această zonă e Caracas, unde se zboară întins cu Tap Portugal. Luaţi cartea cu voi pentru inspiraţie.

2. Cele patruzeci de legi ale iubirii, Elif Shafak

Scriitoarea de origine turcă povesteşte întâlnirea binecuvântată între dervişul rătăcitor Shams din Tabriz şi poetul Rumi. Când am citit romanul mi s-a făcut o poftă grozavă de Konya, oraşul în care se petrece acţiunea şi în care, acum câţiva ani, stând într-o cameră ale cărei geamuri se deschideau fix înspre un minaret, am căzut din pat de spaimă la 5 dimineaţa când a început muezinul să urle fix în bietele mele urechi prin ferestrele deschise. Zburaţi până la mormântul lui Rumi, loc de pelerinaj pentru credincioşii sufi, cu Turkish.

1.  Mă numesc Roşu, Orhan Pamuk

Nicicând malurile Bosforului n-au fost mai frumoase şi mai misterioase ca în cartea asta despre o crimă şi nişte miniaturişti talentaţi şi obsedaţi de meşteşugul lor, din Imperiul Otoman. Romanul e ca un covor oriental cusut de mână, în culori tari şi povesteşte despre Istanbul cu atâta energie încât îţi vine să te teleportezi fix la Top Kapi, la sultan acasă. Cartea e aici, sultanul nu-i acasă, dar casa lui tot acolo e. Ajungeţi la ea într-o oră cu avionul, cumpărând un city break de aici.

 

Enhanced by Zemanta
Tags: Absurdistan, Afganistan, Air France, Cele patruzeci de legi ale iubirii, Cimitirul din Praga, Elif Shafak, Gabriel Garcia Marquez, Gary Shteyngart, George Orwell, India, Istanbul, Jack Kerouac, Kabul, Kerala, Khaled Hosseini, Kiran Desai, Konya, Los Angeles, Mă numesc Roşu, Macondo, Myanmar, New York, Orhan Pamuk, Pe drum, Peter Mayle, Praga, Republica Moldova, Rumi, San Francisco, SUA, sufism, Umberto Eco, Un an în Provence, Un veac de singurătate, Vânătorii de zmee, Zarvă în livada de guave, Zile birmaneze

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *