3000 de teste gratuite pentru depistarea cancerului colorectal

Cum să vorbesc despre așa ceva? 

Nu e delicat.

E rușine.

Nu e prea glamour.

Nu e distins.

Nu e de spus cu voce tare.

Nu-i nimic de discutat.

Nu e treaba mea.

Toate mi-au trecut prin cap când Ponderas Academic Hospital m-a rugat să vorbesc despre un program integrat de screening al cancerului colorectal.

Și totuși, când am citit despre asta, m-am regrupat puțin. 

6500 de decese anul trecut, în România. Câți civili omorâți în războiul din Siria tot anul trecut.

6500 de decese anul trecut, în România, din cauza cancerului colorectal, despre care, e drept, e greu de vorbit, rușinos, nedelicat, dar care, de fapt, e ușor de diagnosticat și cu prognoză foarte bună dacă e depistat din timp.

Cauzele acestui tip de cancer sunt dintre cele mai banale pentru omul contemporan: un stil de viață care presupune stat pe scaun un timp prelungit, alimentație nesănătoasă, fumat, băut, factori ereditari.

Ce propune Ponderas Academic Hospital (singurul Centru de Excelență în Chirurgia Colorectală din Romania)?

Să faceți un test simplu, care se numește FIT. Recoltarea e acasă, e o metodă de screening non-invazivă care determină dacă există sângerări oculte în scaun, semn pentru anumite afecțiuni intestinale, ca ulcerele, polipii beningni sau cancerul colorectal. În funcție de rezultate, se recomandă analize mai amănunțite.

De la jumătatea lunii mai, Ponderas oferă 3000 de asemenea teste gratuit, iar procedura de obținere a acestora o aflați pe treabamea.ro

Cine trebuie să facă acest test? Oricine cu vârsta de peste 45 de ani, indiferent de sex sau oricine, indiferent de vârstă, care are antecedente în familie cu acest tip de cancer.

Nu-i treaba mea, neapărat, dar sigur că sănătatea ta e treaba ta. Ia testul gratuit, fă-l în câteva minute. S-ar putea să fie cele mai valoroase minute ale vieții tale petrecute în toaletă, făcându-ți oricum treaba.

 

Share this...

Leave a Comment