Te costă 0 lei să ajuți un copil

Alexandra e o adolescentă care a luat 9.80 la BAC și a intrat la Politehnică, la Facultatea de Inginerie Aerospațială. E pur și simplu foarte deșteaptă, perseverentă și, prin urmare, parte din elita intelectuală a generației ei. Nu-i nimic anormal în ce v-am spus acum, în orice generație sunt copii foarte buni, care ajung foarte departe. Și totuși, statisticile românești ar spune despre Alexandra că e un miracol, o anomalie a sistemului, nu o regulă, pentru că în România zilelor noastre nu e deloc de ajuns să fii foarte deștept sau perseverent.

Alexandra nu e vinovată cu nimic, dar s-a născut într-un sat: doar 1,3% din copiii din rural iau peste 8 la Evaluarea națională. Mai mult, ea s-a născut săracă: 72% din familiile din rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă, ceea ce duce la probleme de dezvoltare. 20% dintre copii rămân cu 8 clase pentru că părinții nu îi pot susține material să continue școala. Părinții ei sunt oameni muncitori, dar munca lor nu valorează pentru societate cât să-și poată trimite copiii la facultate, cât să le cumpere, cu munca lor, o șansă la o viață mai bună. Alexandra s-a născut din oameni cu școală puțină, care n-ar fi putut suplini niciodată disfuncționalitățile grave din sistemul de învățământ.
Și totuși, ea a reușit, s-a văzut în vara asta pe lista unei facultăți bune din România, în rând cu olimpici și cu tineri pentru care visele sunt făcute să se împlinească mult mai ușor.
Dar ăsta nu e un basm, iar Alexandra nu e un personaj care navighează printr-o lume atinsă de minuni. Ea a fost ajutată, aproape un deceniu, de banii unor oameni care refuză cu îndărătnicie să arunce la coș uriașul potențial uman al României, de energia incredibilă a unor cetățeni care au pus pe roate fundații inteligente, cu mii de beneficiari cărora le-au schimbat complet viața.
Poveștile ca cea a Andreei sunt multe. Când citiți chiar aceste cuvinte, frații Andreea și Petru, abia de vârstă școlară, probabil că își ajută mama analfabetă să înțeleagă câte ceva din lumea asta care pe ea n-a echipat-o nici măcar cu citit și scris. Sau preșcolarul Mihai este într-o grădiniță, alături de alți copii și pentru el asta e o pauză de la viața pe stradă alături de mama sa care nu are locuință.
Pentru toți acești copii viața e ca mersul pe sârmă: trebuie să fie atenți și deștepți și mai buni decât cei care-au primit la naștere un drum confortabil pe care să meargă. Și ca să nu-i pierdem, trebuie să le punem și-o plasă dedesubt. Plasa asta, în 2017, pentru peste 6000 de copii, inclusiv Alexandra, Andreea, Petru sau Mihai, a fost Fundația United Way. Programele lor pentru educație presupun finanțarea de centre comunitare unde copii în situații grele petrec jumătate de zi, făcându-și lecțiile și dezvoltându-și talentele și, important, primind o masă, uneori singura consistentă în 24 de ore. Sunt comunități unde asta nu e de ajuns, așa că acești copii sunt spălați, primesc haine curate și sprijin în orice alt fel să ajungă la școală, de la asigurarea de rechizite până la obținerea de acte de identitate. Părinții sunt și ei ajutați să se extragă din vârtejul sărăciei și neputinței în care, uneori independent de voința lor, au intrat: li se găsesc slujbe, sunt învățați să facă lucruri simple, cum ar fi curățenie sau mâncare, li se găsește adăpost, se rezolvă probleme medicale (adesea grave și agravate de mediul în care trăiesc) sau sunt trimiși la cursuri de formare profesională.
6000 de copii înseamnă o jumătate de oraș mic din România. Și putem face toți ceva pentru ei, nu e nevoie ca povestea Alexandrei să rămână singulară și excepțională.
Profi dă 1 milion și jumătate de lei pentru mai multe cauze sociale, una dintre ele fiind programul de educație al United Way. Între 10 septembrie și 14 octombrie, mergeți în magazinele Profi, sunt peste 900 în toată țara, vă faceți cumpărăturile și apoi scanați bonul la info-chioșcurile din magazine. Selectați United Way și proiectul va primi puncte. La finalul campaniei, banii se vor împărți între cauzele susținute proporțional cu punctajul obținut de acestea.
Te costă 0 lei să ajuți un copil.
Tags: campanie educatie, copii, CSR, profi, saracie, united way

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *