Am strâns cu greu acest grupaj distractiv-informativ de declarații de-ale miniștrilor din cabinetul Grindeanu pentru că cei mai mulți sunt niște tipi care, deși trecuți prin campanii electorale, cu funcții bunicele prin ministere și agenții de stat, n-au scos în viața lor vreo vorbuliță în vreun ziar local măcar, în vreun colțișor de internet. Deci, sunt un cabinet discret, ce să zic, e și asta o virtute pe lumea asta.
Sigur, declarațiile de mai jos sunt citate, scoase din interviuri mai ample, deci din context, dar cele mai multe, oricât context le-ai pune, rămân așa cum sunt ele aici: simpatice și dușmanele logicii. Enjoy!
Finanțe: Viorel Ștefan- Ministrul “recunosc că nu-s specialist, dar măcar n-am nicio jenă”
“Nu sunt eu un mare specialist în finanţe şi nici nu cred că trebuie să fii specialist ca să-ţi gestionezi raţional resursele familiale. Noţiunile şi principiile de bază cred că ar trebui să facă parte din cultura generală a cetăţeanului mediu. Copiii noştri învaţă la şcoală tot felul de lucruri pe care, asemenea nouă, nu le vor folosi niciodată în viaţă. Eu cred că programele şcolare ar trebui să aibă o componentă consistentă privind educaţia financiară cu elemente absolute, necesare omului modern: instrumente de plată, mecanisme şi instrumente de creditare, gestiunea bugetelor familiale şi altele asemenea. Noi nu am avut această şansă, trebuie să recuperăm din mers”. Mai mult, aici.
Tineret: Marius Dunca- Ministrul “vorbesc despre mine la persoana a treia pentru că am maximum 3 ani și scriu compuneri de clasa a III-a pentru o revistă de cazinouri”
“Marius-Alexandru Dunca este un tânăr de 33 de ani, care își dorește să contribuie la construcția unei societăți românești de care să fim cu toții mândri. Am învățat, de la o vârstă fragedă, că în viață nu poți să reușești fără școală, muncă, un dram de noroc, dar, mai ales, fără puternice valori morale. Educația, școala și numeroasele proiecte în care m-am implicat m-au determinat să înțeleg că seriozitatea, implicarea, respectul și cunoașterea sunt elemente fundamentale ale succesului.” Mai multe, aici.
Afaceri europene: Ana Birchal- Ministrul “aiureli naționaliste blasfemiatoare”
“Intrati in politica, cu Romania in suflet! Vreau sa vad oameni politici care iubesc aceasta tara atat de frumos numita „Gradina Maicii Domnului“. Mai mult, aici.
Educație: Pavel Năstase- Ministrul “eu n-o să schimb femeia de serviciu” (sper eu)
“Noi nu avem nicio strategie, ce vrem noi sa devenim, ce resurse avem si cum le alocam etc. Toti strainii care vin in Romania zic in felul urmator: “Pai voi aveti mare, aveti munte, este totul frumos, lipseste organizarea”. Toata lumea recunoaste acest lucru. Si totul depinde de factorul politic, care trebuie sa gaseasca solutii. Ei pun prim-ministrul, ei aleg tot, iar schimbarilea astea nu fac decat sa produca si mai mare haos decat sa puna lucrurile in ordine. Asa se intampla la noi: cand se schimba puterea, se schimba totul pana la nivel de femeie de serviciu.” Mai mult, aici.
Sănătate: Florian Bodog- Ministrul “mă ocup cu botoxul și nu dorm”
„Ponderea cea mai mare a pacienţilor mei o reprezintă femeile care solicită, în general, proceduri nechirurgicale, toxină botulinică. Româncele sunt foarte îngrijite, însă în Statele Unite ale Americii, chirurgia plastică este la modă (…) Întotdeauna trebuie să îmi găsesc o preocupare sau ceva de făcut pentru că nu vreau să pierd timpul fără rost. De asemenea, nu îmi place să dorm.” Mai mult, aici.
Românii de pretutindeni: Andreea Păstârnac- Ministrul “care formează o limbă comună care este un limbaj dincolo de o limbă care de fapt e o pietricică”
“Cercetarea științifică are un limbaj al ei, un limbaj care este dincolo de vocabularul limbilor noastre și cred că cercetătorii din ambele țări vor reuși să găsească proiectele care să formeze această limbă comună. Sper foarte mult că în mandatul meu voi reuși să pun o mică pietricică în acest parcurs comun și care să ne lege dincolo de relația bilaterală în spațiul european și în cel global.” Mai multe, aici.
Turism: Mircea Dobre- Ministrul “multinaționalele suge sângele poporului, plătește impozite, ceea ce e anormal, da’ nu lasă nimic”
“S-a spus în spațiul public că se încurajează multinaționalele… vă spun că multinaționalele nu au plătit niciodată nimic statului român. Au desfășurat activități comerciale și au lăsat impozite, ceea ce mi se pare anormal. Când prestezi o activitate, trebuie să lași ceva în țara respectivă. Nu este ilegal, este imoral ceea ce au făcut, și-au externalizat profitul prin companiile mamă din alte state din UE și nu numai. Mi se pare corect ca după ce ai prestat o activitate să lași și statului respectiv, cum se întâmplă și în alte țări: Grecia, Suedia, așa-zisul impozit forfetar, a fost și în Franța ani de zile.” Mai multe, aici.
Interne: Carmen Daniela Dan- Ministrul “suflet sensibil, Fănuș Neagu e actor și nepoata lui colegă”
“Am şi lucrat o perioadă în liceu, am făcut figuraţie de film, am şi cunoscut actori foarte buni şi renumiţi: venea Adrian Păunescu, venea Dana Dogaru, venea Fănuş Neagu, eu am fost colegă cu nepoata lui.” Mai multe și mult mai dulci, aici.
Justiție: Florin Iordache- Ministrul “banii de la buget nu sunt banii cetățenilor, sunt banii extratereștrilor și ai lui domnu’ Dragnea și bani din cer pe care scrie TVR”
“Avem nevoie şi de radio şi de televiziune naţională. Această taxă nu acoperea decât 40% din necesarul de funcţionare, iar diferenţa venea de la bugetul centralizat. Atât la radio, cât şi la televiziune trebuie, în mod transparent, să li se asigure sumele pentru funcţionare, atunci când se constituie bugetul, astfel încât să nu mai stea la mâna celor care conduc. Prin buget să li se asigure suma de funcţionare. Nu mai trebuie ca acestea să fie susţinute de cetăţeni.” Mai multe, aici
Externe: Teodor Meleșcanu- Ministrul “spiritul de imitare și rețelele de socializare”
“Fenomene, cum sunt denumite de unii specialişti „lebăda neagră“, cum a fost Primăvara Arabă, creează şi pentru România riscuri şi ameninţări, pentru că depindem foarte mult de ceea ce se întâmplă în afara frontierelor noastre. De multe ori, ceea ce se întâmplă în afara graniţelor are un efect direct şi asupra noastră, fie prin spirit de imitare, fie prin reţelele de socializare.” De aici.
Muncă: Lia Olguța Vasilescu- Ministrul “bărbăția și provocarea cea nouă”
“Victor Ponta spune că sunt mai bărbat decât mulţi bărbaţi din politică. Totdeauna am simţit nevoia să fac faţă unor noi provocări.” De aici.
Agricultură: Petre Daea- Ministrul modificat genetic (e preferatul meu, că a încercat să își angajeze amanta la o agenție de stat și l-a denunțat nevastă-sa, deci e un om foarte drăguț, amuzant, nu numai modificat genetic)
„Toţi suntem modificaţi genetic. Nicăieri în lume nu există un cercetător, o experienţă, o concluzie din care să rezulte că această intervenţie la nivel genetic este dăunătoare“, declara el, aici.
Dialog social: Gabriel Petrea (33 de ani)- Ministrul “deconectarea lui domnu Dragnea”
“L-am tot sfatuit pe dl Dragnea in aceasta campanie ca poate ar fi bine sa incerce o data, de doua ori, de trei ori pe saptamana sa se deconecteze de partid. Stiu ca e greu, dar cred ca dl Dragnea e trup si suflet in aceasta campanie si poate uneori e bine sa incerci sa vezi lucrurile si din exterior, cu mult mai limpede. In anumite momente e bine sa aloci timp si pentru tine, nu numai pentru partid.” Sursa, aici.