De unde îmi cumpăr vacanța de vară?

aya napaÎn ultima vreme am primit diverse întrebări despre pachetele turistice de vară (Grecia, Turcia, Cipru, Spania etc). Revine în discuție “de unde să cumpăr” și “cum să aleg”, așa că încropesc o listă de reguli pe care eu una le-aș aplica înainte de a-mi da banii.

1. Cumpără de la o agenție de care ai auzit. Happy Tours, Prestige, Paravion, Paralela 45, Perfect Tour, Eximtur, Christian Tour sau similar. Dă un search pe google și vezi ce spun alții despre ce au cumpărat înaintea ta, dar nu te descuraja la primul review negativ, citește reacțiile cu discernământ, pe net sunt mulți furioși. Riscurile ca pachetul de vară să rămână neonorat, în cazul unor agenții mari și vechi, este destul de mic pentru că mare parte din business-ul lor se bazează pe acest tip de vacanțe. În cazul altor tipuri de călătorii (adventure, exotic, extrem, personalizate), mamuții nu sunt tocmai cea mai bună idee.

2. Indiferent ce îți spune agentul de turism despre un hotel sau altul, verifică tu cu mâna ta și cu conexiunea ta la net despre ce e vorba. Cu toate bunele intenții din lume s-ar putea să ți se vândă un hotel pe o plajă cu pietriș când tu voiai nisip, fără piscină când tu voiai vreo cinci, cu multe scări, deși ai mobilitate redusă. Sigur, dacă nu ești pricinos, merge și-așa, dar dacă ești, ți-ai stricat toată vacanța. Acum vreo câteva luni am auzit o poveste de călătorie cu o persoană în scaun cu rotile care ajunsese la un hotel fără lift, cocoțat pe o stâncă poetică din Grecia, iar acum câțiva ani, o agentă de turism drăguță, a vrut să îmi vândă un pachet în Ibiza pentru mine, soțul meu și fetița mea foarte mică. Când am cerut o descriere a hotelului, am văzut scris îngroșat că ei nu primesc copii. .

3. Plătește un preț rezonabil, nu te înfige în reduceri aberante, chiar dacă ele sunt oferite de agenții respectabile. S-ar putea să ajungi într-o cocină de hotel, cu o idioțenie de restaurant, într-un loc departe de plajă sau prea izolat. Când vezi că ceva costă 100 de dolari în loc de 500 trebuie să te aștepți să primești servicii de cel mult 120.

4. Definește ce înseamnă confort pentru tine. Dacă stai în garsonieră și nu dai doi bani pe spațiul de locuit, s-ar putea să te simți minunat la 2 stele în Grecia și să ți se rupă de igrasia din baie. Dacă locuința ta arată ca-n reviste și e veșnic curată lună, trebuie să înțelegi că poza de la 2 stele e o poză și că realitatea poate fi foarte diferită.

5. Când îți închipui că Antalya e toată lux și 5 stele, cumpără un pachet chiar la un hotel de 5 stele și ai grijă să nu fie cel mai ieftin din catalog. Doar pentru că o zonă întreagă a fost marketată pe o piață ca fiind “de lux” nu înseamnă că orice clădire pe care scrie hotel e o splendoare.

6. Dacă ai mulți bani și nu te deranjează să îi cheltuiești, nu cumpăra ca plăvanul Antalya de 15 mii de euro, că mă jur că nu face banii ăștia. Faptul că Mimi, nevasta primarului a fost acolo, nu e vreo garanție a calității. Lux fără coloane false de marmură găsești în Thailanda sau Seychelles ori în destinații vest-europene mai cu ștaif.

7. All inclusive nu e neapărat o economie, deși pare. Trebuie să te aștepți ca în cele mai multe locuri băuturile alcoolice să fie o mizerie, mâncarea niște mormane uriașe de chestii procesate ca la cantină, iar hotelurile cu pricina să fie așezate chez la mère du diable, astfel încât orice aventură în afară să coste destul de mult.

8. Cumpără devreme, early bookingul nu e un mit, chiar poate reduce cheltuielile considerabil. Sau cumpără târziu, au început să răsară și la noi ofertele de tip last minute. Timid, e drept, dar există.

9. Nu orice plajă din Grecia are nisip fin și apă azurie, cu atât mai puțin din Turcia. Dă un search cu plaja și vezi exact cu ce o să te alegi. Informații sunt peste tot pe internet. Verifică așezarea exactă a hotelului, nu te mulțumi cu “e în Creta”. Poate fi în Creta în inima unei stațiuni sau în Creta între niște pogoane goale de pământ pe care pasc capre.

10. Sezonul la Mediterană se declară deschis foarte repede, iar din mai începe agitația în stațiuni. Prețurile sunt mai scăzute, dar baie în mare pot face doar popoarele mai călite la frig pentru că apa are între 16 și 21 de grade. Așadar, dacă nu vă știți amatori de răcoare, împingeți-vă sejurul înspre luna iulie.

Vă doresc călătorii conforme cu așteptările!

 

 

Tags: Antalya, cum aleg pachetul turistic, early booking, Grecia, Mare, pachete de vara, plaja, soare, Turcia, vacante de vara

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *