Suferiți a doua zi? Treceți prin chinurile iadului de la o jumătate de sticlă de vin sau vă simțiți otrăviți după o sticlă de gin? Înțelepciunea popoarelor lumii s-ar putea să vă ajute. Sau nu.
1. Primul tratament de mahmureală vine din negura timpurilor, de acum 1000 de ani, din Irak, de la Ibn Sayyar al-Warraq. Pentru o prevenție eficientă, el ne sfătuiește ca înainte de a ne apuca de băut să mâncăm varză. Asta ne va face mai puțin beți. A doua zi dimineață, recomandarea e să bem apă rece, cu sorbituri mici, respirând între ele adânc. După aceea, micul dejun va fi o kișkia, adică o friptură cu năut.
2. Mergem mai înapoi în timp și găsim un leac roman, despre care Pliniu zice că ar funcționa: ouă crude de bufniță și canar prăjit. Canar se găsește la pet shop, cu ouăle de bufniță s-ar putea să aveți o problemă.
3. Cuba are rom, deci are mahmureală. Soluția tradițională am aflat-o din documentarul lui Wim Wenders, Buena Vista Social Club, de la faimosul Compay Segundo: supă din gâturi de pui. E drept, comunistă afacere!
4. China are sute de remedii, care mai de care mai vesele și mai ciudate, dar rădăcina de kudzu promite să facă minuni în cazul bețivilor și bețiilor. Singura mică problemă e că s-a dovedit că e ușor toxică, dar ce nu face omul la o mahmureală groaznică, mai ales dacă e iubitor de medicină tradițională? Între timp, ca să salveze poporul de pericole, cercetătorii chinezi au descoperit că un leac eficient pentru ziua de după petrecere este băutura tradițională americană, numită Sprite.
5. Turcia se îmbată cu raki, vin și bere, în ciuda virtuții lui Erdogan. Pentru mahmureală folosește ciorba de burtă, delicatesă otomană pe care ne-a împrumutat-o cu generozitate.
6. Haejangguk e un nume de supă coreeană, nu de monstru asiatic din benzi desenate și se traduce prin supă pentru trezire. E iute, condimentată, se vinde non-stop în stabilimente speciale și e soluția sud-coreeană la un viciu din ce în ce mai răspândit în peninsulă.
7. New York-ul a văzut nenumărate beții crunte, așa că în 1938, responsabilul cu banchetele de la luxosul Ritz Carlton, Adolphe Jeantet, a inventat din milă pentru mușterii, o soluție de alungat răul: coca-cola rece, agitată, turnată într-un pahar cu lapte. Dacă vă ține stomacul, încercați. Se pare că Jeantet n-a avut plângeri.
8. Tot din SUA vine și acest remediu: Bloody Mary, da, acel cocktail cu vodcă și suc de roșii. Sigur, medicii ne-ar putea spune că alcoolul suplimentar ingerat o să ne irite stomacul și mai tare, dar cine sunt ei să-și dea cu părerea în cazurile de extremă urgență?
9. Apă de cocos. Se folosește oriunde ea există, adică de la tropice până la Ecuator. Având multe minerale, mă jur că e eficientă. Pe încercate!
10. Vecinii noștri moldoveni se clasează constant în topul mondial al consumului de alcool. Cum am locuit acolo pentru perioade de timp mai îndelungate, adaptarea a presupus și adoptarea unor tradiții locale. Pe lista soluțiilor de a doua zi se află: murăturile, zama (supă de pui cu tăiței de casă), borșul (ucrainian), dar și niște misterioase pastile pe care scria în rusește și care trebuiau luate chiar în timpul beției. Într-o bună zi m-am învrednicit să mă uit pe internet să văd ce prafuri magice au în ele pilulele și-am fost dezamăgită: erau niște banale Saridon.
La mulți ani și zile fără mahmureală!
Pingback: Linkuri de weekend #8 – Bogdan Alupoaie Blog