1. Geografic, insula Cipru face parte din Orientul Mijlociu. De altfel, istoric, ea a fost inclusă în regiunea Levant, alături de țări cum ar fi actualul Israel sau Liban. De la Nicosia la Beirut sunt 234 de kilometri, iar distanța Cipru-Israel e cam ca distanța București-Suceava, adică 450 de kilometri.
2. În Cipru se află singura stațiune fantomă din lume, Varosha. Pe 14 august 1974, trupele turcești au invadat Famagusta și stațiunea apropiată, Varosha. 40 de ani, hotelurile, casele de vacanță, plajele au rămas încremenite, ca în acea zi, doar că au fost înconjurate de plase de sârmă care blochează accesul străinilor. În capătul vechii stațiuni s-a construit un hotel nou de unde se vede toată distrugerea.
3. Criza financiară din ultimii ani și căderea băncilor cipriote i-a făcut pe mulți insulari să își piardă toate economiile de-o viață. Din fericire, mentalitatea mediteraneeană care te face să trăiești în prezent mai mult decât în trecut ori viitor, i-a făcut să treacă peste fără evenimente sociale majore.
4. Ciprul a avut ca președinte pentru 17 ani un mitropolit. Makarios al III-lea a studiat la Universitatea Boston și a fost unul dintre cei mai apăsați susținători ai eliberării Ciprului de sub Imperiul Britanic. A fost exilat de britanici în Seychelles, supraviețuit unui grav atentat cu bombă în palatul prezidențial și a avut trei mandate zbuciumate la șefia statului cipriot.
5. Fostă colonie britanică, Ciprul încă mai are baze militare englezești, ba chiar sate întregi în care locuiesc numai membri ai armatei britanice. Cine intră în aceste zone, se supune legilor Marii Britanii. Astfel, până și un delict în trafic este penalizat ca la Londra.
6. De la englezi, ciprioții au moștenit prizele cu trei piciorușe, dar și condusul pe partea stângă. Drumurile sunt foarte bune și peste tot ți se amintește, prin indicatoare, să ții direcția potrivită. Mașinile închiriate au plăcuțe de culoare roșie și sunt poreclite “mașini-pericol” de către localnici. Sistemul de culori al plăcuțelor este practic și îi ajută pe turiști să fie evitați atunci când fac vreo manevră greșită.
7. În ultimii ani, cel mai numeros grup de turiști străini în insulă sunt rușii. Pentru a le satisface dorințele și pentru a preveni eventualele accidente de orice fel, agențiile de turism au dezvoltat pachete care le permit turiștilor să petreacă toată noaptea în zone de clubbing, urmând ca la finalul distracției să fie transportați cu autocarul la hoteluri, ba chiar conduși în camere.
8. În lunile de iarnă, pe lacul sărat Larnaca, iubitorii de păsări pot vedea spectaculoasele flamingo, cu penajul lor rozaliu, cum se hrănesc cu crustaceele de pe fundul lacului. E una dintre cele mai spectaculoase imagini din lume și păsările pe picioroange sunt înconjurate de alte sute de specii aflate în migrație și ele.
9. Ambelopoulia este un fel de mâncare tradițional care constă în pitulici și măcăleandri (păsări de mici dimensiuni) prăjite întregi în ulei. Fermierii nu vor să renunțe la delicatesă, deși capturarea păsărilor pe teritoriul insulei e interzisă din motive de conservare a naturii. Soluția lor e să pună pe mare plase uriașe care prin micile vietăți înainte ca ele să ajungă pe pământul cipriot. Se mănâncă doar în sezon și doar în gospodării particulare.
10. Ciprul este un loc de pelerinaj pentru creștinii ortodocși în mod special pentru că în Larnaca se află moaștele Sf. Lazăr, personajul biblic înviat din morți de Iisus Hristos.
11. În munții Troodos, în biserica Sf. Nicolae este o frescă unică în lume care o reprezintă pe Fecioara Maria alăptându-l pe Iisus. Pictorul a desenat în cele mai mici detalii scena, fără a ascunde cu nimic sânul Maicii Domnului.
12. Nicosia este în momentul de față singura capitală împărțită în două de o graniță. Fiecare jumătate este capitala unei alte țări (Ciprul de Nord și Ciprul de Sud). Punctul de frontieră este pe strada Ledra. Până în 1989, Nicosia împărțea recordul cu Berlinul.
13. Cipru este una dintre cele mai importante destinații de nunți din lume. Cei mai mulți clienți vin din Orientul Mijlociu (Liban, Siria, Israel, chiar țările din Golf). Israelienii găsesc aici posibilitatea de a se căsători civil chiar dacă sunt un cuplu mixt religios, lucru interzis în Israel. Cei din țăril arabe caută să facă petreceri mai vesele și fără restricții la alcool. Agențiile de turism se ocupă de toate detaliile, de la acte până la dorințele extravagante ale miresei, cum ar fi, de pildă, cutii cu fluturi uriași aduși din pădurea amazoniană.
Articolul de mai sus este parte a unui proiect realizat pentru Oficiul de Turism al Ciprului, în colaborare cu excelenta agenţie locală Knossos Travel, parteneri ai Paravion.ro. Dacă vreți să călătoriți în insulă, puteți cumpăra excursii de Revelion în Cipru, la prețuri foarte bune, de aici.