Ambasadorul dandana

3adbbca1Acum două săptămâni, ambasadorul României în Armenia, Excelența Sa, Sorin Vasile, a reușit, ca în doar câteva fraze spuse în fața studenților de la Universitatea Americană din Armenia, să ia peste picior genocidul armean, să atace minoritățile sexuale și să sugereze că evreii sunt negustori necinstiți.

Întrebat dacă pentru România legăturile economice cu Turcia sunt mai importante decât recunoașterea genocidului armenesc, Sorin Vasile a dat un răspuns “glumeț” și ușor fără noimă:

“Să vorbești despre evenimentele care s-au întâmplat la începutul secolului trecut, e foarte complicat…ce este moralitatea? Să recunoști, ok…asta e moral. Ce moralitate este între un cuplu normal…Cuplul hermafrodit…da? Nu, nu hermafrodit. Homosexualii și normalii…bărbați și femei, da? Sunt ei ok? Sunt ei normali, morali? Și homosexualii sunt morali sau nu? Deci care este răspunsul la întrebarea ta. Pentru tine e o situație controversată. Pentru un cuplu gay e perfectă, model de familie, da? Gay.”

Ceea ce se numește în armenește Medz Yeghern (Marea Crimă) nu e un motiv de discuții despre ce e normal sau anormal, ci un fapt atestat istoric, de surse independente problemei. În mai multe masacre succesive, de la finalul secolului 19 și începutul secolului 20, comunitatea armeană din Turcia a fost aproape exterminată. 1915-1916 este anul în care cu aproximație 1.300.000 de armeni și-au pierdut viața pe teritoriul Imperiului Otoman. Uciderile în masă și deportările au fost urmate de confiscarea bunurilor materiale ale victimelor, ceea ce face în ziua de azi dificilă recunoașterea pentru Turcia, mai ales din punct de vedere economic.

Ambasadorul nu s-a oprit la comparația genocidului cu un cuplu de gay, ci a continuat în aceeași bizară logică, cu o afirmație care privește de această dată evreii:

“Acum totul e relativ, e destul de complicat. Nu e matematică, e despre politici, strategie, geopolitici. Nu e despre 1+1. De fapt, este o glumă cu evrei. Evreul, un mare afacerist, caută un contabil pentru compania sa și primului candidat îi zice: “cât fac 10+10?”. Și candidatul zice: “20!” Nu, nu ești bun, afară. Al doilea răspunde 30 și nu e bun. Și al treilea zice: “cât de mult vrei să fie?” Ok, o să muncești, te angajez. Asta nu e matematică să zici 1+1 fac 2. Anul viitor or să fie 100 de ani de la comemorare…Nu zic cine are dreptate, cine n-are dreptate pentru că nu am dreptul să zic, știți, dar e destul de complicat.”

Turcia folosește parteneriatele economice pentru a împiedica recunoașterea genocidului armean. Cu toate acestea, țări ca Franța, Germania sau Italia l-au recunoscut, precum și instituții ca ONU, Parlamentul European, Consiliul Europei. România e printre țările care nu a recunoscut genocidul, așa că logica elementară ne-ar zice că ambasadorul nostru la Erevan ar trebui să aibă pregătit un singur răspuns diplomatic, la o singură întrebare: “De ce România nu recunoaște masacrul armenilor din Turcia?”.

Sursa: aici.

Tags: ambasadorul Romaniei la Erevan, Armenia–European Union relations, European Union, gafa diplomatica, genocidul armean, recunoasterea genocidului armean, Yerevan

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *