Jurnal cipriot. De unde vine busuioaca

unnamed1Cine n-a băut în viața lui măcar un pahar de Busuioacă de Bohotin? Cel mai mult probabil un pahar prost, de vin dulceag și rozaliu sau cel mai puțin probabil un pahar răcoritor de demisec/demidulce cu o culoare vineție. E un soi popular, intrat în folclor despre care legenda spune că ar fi venit în Moldova sub formă de mlădițe de vie în tolbele unor călugări ciprioți. Erau un cadou pentru Ștefan cel Mare, un domnitor generos cu frații ortodocși din sud. Soiul a prins bine pe dealurile moldave și așa ne-am căptușit cu rafturile alea de alimentară comunistă pline ochi cu Busuioacă.

unnamedA trecut deja jumătate de mileniu de la vremurile lui Ștefan, așa că șansele să găsesc vreun strop de strămoș cipriot al busuioacei erau mici, dar asta nu însemna că nu merită să încerc. Podgoriile din insulă sunt minuscule față de cele românești, printre sate de munte și păduri de pini. E atât de mult soare, încât strugurii nu prind luna august neculeși, așa că am aterziat la crama Zambartas în plină activitate de zdrobit struguri.

unnamed 2Zambartas sunt doi. Tatăl și fiul. Tatăl a vinificat toată viața după metode franțuzești, construind branduri vestite în industria de vin cipriotă. Fiul, a ajuns cu multa lui curiozitate tocmai în Australia, de unde a adus un suflu nou, mai “la modă”. S-a adăugat în ecuație nora domnului Zambartas, o olandeză înaltă și blondă care are grijă de turiștii veniți la degustări.

unnamed11Am început cu un soi local, Xynisteri, în speranța că spiritul de busuioacă se va găsi în el cât de cât. Cu toată bunăvoința, dar nu. În schimb, o asemănare cu Feteasca Regală pot să jur că are. Am continuat cu un roșu cam amărui, făcut dintr-un soi grecesc, al cărui nume n-a fost memorabil, precum gustul. Ne-am înfipt apoi într-un merlot zdravăn baricat, vândut sub numele de Epicurious și-am terminat cu un shiraz, ca-n barurile din Sidney, fie Zambartas-tânărul binecuvântat.

Dar am continuat să iscodesc. Un vin mai dulce, mai vânăt, mai local? Și-a venit și răspunsul sub forma lui Commandaria, un amestec de xynisteri și mavro, soiuri cipriote de struguri, cultivate, s-ar bănui, de pe vremea în care Dyonisos se ocupa cu orgiile și Afrodita cu intrigile amoroase. Cum nu mă omor după vinuri dulci, mai mult am ascultat povestea, decât am băut. Se zice că în secolul 13, Filip Augustus al Franței a ținut prima degustare din lume. Un concurs uriaș a adunat vinuri din toată lumea cunoscută și învingător a fost chiar Commandaria. Și-un sultan care trăgea la măsea a cucerit insula numai ca să aibă rezerve de vin suficiente. O fi mavro la originea busuioacăi? O fi xynisteri? O fi alt soi pierdut de podgoriile din munții Trodos? Sincer, nu știu și nu prea contează. Dacă ajungeți la Zambartas luați un pahar de shiraz acolo și o baterie pentru acasă.

Jurnal cipriot este parte a unui proiect realizat pentru Oficiul de Turism al Ciprului, în colaborare cu excelenta agenţie locală Knossos Travel, parteneri ai Paravion.ro. Dacă vreți să ajungeți la vinăriile de munte din insulă, puteți cumpăra excursii de Revelion în Cipru, la prețuri foarte bune, de aici. 

Tags: Busuioaca de Bohotin, calatorii in Cipru, Commandaria, excursii in Cipru, mavro, muntii Trodos, shiraz, Tourism in Cyprus, vin in Cipru, vinaria Zambartas, vinuri cipriote, Wine route, Xynisteri

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *