Jurnal cipriot. În sânul Afroditei

R-12Cuvântul SPA îmi produce un oarecare disconfort, trebuie să recunosc. Nu cred în promisiunea relaxării veșnice și-a răsfățului nemăsurat, ci mai curând mă chircesc la gândul că un străin îmi va invada intimitatea și mă va pipăi după bunul lui plac în numele unor plăceri care uneori seamănă mai mult cu tortura. De-a lungul timpului am avut onoarea să-mi năclăiesc părul cu un ulei dubios în India, să am noroi și-n dinți în Austria, să îmi provoc o oribilă rinită alergică în Turcia sau să plec în mijlocul tratamentului în România, sătulă fiind de discuțiile savante despre menstruație ale personalului. Sigur, am și eu slăbiciunile mele, care merită disconfortul inițial: un masaj thailandez, unul balinez (încercați la Centrul Shahkti) sau o baie în ape termale sulfuroase în Noua Zeelandă.

VS-04Cipru, 2014, cel mai luxos centru SPA din insulă și unul dintre cele mai premiate din Europa. E lângă templul Afroditei, stâncile Afroditei și se numește Dealul Afroditei. Te-ai aștepta să o găsești pe zeiță bălăcindu-se într-o piscină cu lapte de ceva animal fabulos, dar ce vezi prima oară e o piscină albastră care se termină pe buza prăpastiei. În zare, înspre Mediterană (care e chiar jos) se uită cu interes nu vreo frumusețe antică, ci o doamnă japoneză între două vârste. Centrul de frumusețe e tot numai marmură, grădini interioare, captive între pereți de piatră galbenă, ferestre de la care flutură în vânt perdele albe de borangic. E liniște, personalul vorbește în șoaptă, cu mare economie de cuvinte. Am ales un masaj combinat cu hamam, prea cunoscuta baie turcească. Având în vedere aprigul conflict al ciprioților din sud cu Turcia, mi se pare o declarație pacifistă excelentă.

R-14Hamamul are tavanul în formă de cupolă, ornată cu bucăți de sticlă colorată, care lasă soarele să intre cu economie. Aburul vine în valuri spre mine, dinspre centrul camerei tapetate cu mici bucăți de ceramică. Mă înmoi la propriu și la figurat vreo 20 de minute, și-apoi mă scurg spre o masă de masaj de marmură, încălzită bine. Sunt acoperită cu pânză și maseuza toarnă apă peste mine dintr-un ulcior. Apoi începe să mă spele și să mă maseze în același timp. Simțurile mi se ascut, sunt mulți stimuli la grămadă, miroase a plante aromatice mediteraneene de la un săpun aspru cu care sunt temeinic frecată. Apa din ulcior e aruncată peste mine la intensități diferite și la temperaturi diferite. După mai mult de o oră sunt cu mult mai fericită decât atunci când am intrat și cu siguranță merit titlul de cea mai curată creatură din univers.

R-04Sunt condusă spre o grădină cu paturi. Doamna japoneză sforăie încetișor sub un portocal. Beau un ceai ultra-mega sănătos și îmi fac curaj să ies din nou în lume. “Aphrodite Hills” e un fel de pântece matern, unde-i cald, liniște și bine. Vis-à-vis niște englezi bătrâni joacă golf. Mai sus, milionarii ruși intră în vilele pe care tocmai le-au cumpărat.

Jurnal cipriot este parte a unui proiect realizat pentru Oficiul de Turism al Ciprului, în colaborare cu excelenta agenţie locală Knossos Travel, parteneri ai Paravion.ro. Dacă vreți să încercați hamamul pe pielea voastră, puteți cumpăra excursii de Revelion în Cipru, la prețuri foarte bune, de aici. 

 

 

 

Tags: Aphrodite Hills, baie turceasca. ritual de infrumusetare, calatorii in Cipru, centru de relaxare, Cipru, hamam, spa, vacanta de relaxare

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.