13 lucruri pe care nu le ştiai despre Israel

IMG_74341. Cele mai vechi cimitire din lume, încă funcţionale, sunt cele de pe Muntele Măslinilor. Credinţa evreiască spune că morţii de aici vor fi primii înviaţi la venirea lui Mesia, prin urmare, locurile de veci sunt foarte râvnite. În 2009, un grup de real-estate francez a cumpărat o jumătate de hectar de pământ pe munte cu de 24 de milioane de dolari, cu scopul de a face un cimitir pentru VIP-uri. Un loc de veci cu lăţimea de 60 de cm poate costa şi 50.000 de dolari dacă se află în proximitatea mormântului vreunui rabin celebru.

2. Cel mai bun moment să vizitezi Sfântul Mormânt fără a sta la cozi uriaşe e duminica dimineaţa, înainte de începerea liturghiilor din biserică (ora 6.30-7.30). Vei vedea adevărate procesiuni religioase de preoţi şi călugări şi te vei putea ruga în voie în faţa mormântului sfânt, pe fundalul sonor al cânturilor bizantine.

3. Israelul produce o mulţime de vinuri foarte bune, din cele mai vechi timpuri, după cum putem afla şi din episodul “Nunta din Caana Galileii” din Noul Testament. Tradiţia a fost bine întreţinută, căutaţi vinurile podgoriei Margalit, din Galileea, vestitul critic de vin Robert Parker le recomandă ca fiind unele dintre cele mai bune din lume.

4. Hatikvah (Speranţa), imnul naţional al Israelului are versurile compuse de Naftali Herz Imber, un poet evreu născut în Galiţia, în timpul şederii lui la Iaşi. Compozitorul muzicii, Samuel Cohen, a mărturist că s-a inspirat inclusiv dintr-o melodie românească, Carul cu boi. Ascultă-l aici.

5. Tel Aviv e supranumit capitala LGBT a Orientului Mijlociu pentru toleranţa unică în regiune de care se bucură minorităţile sexuale. Cea mai mare paradă “gay pride” de pe tot continentul asiatic are loc aici în fiecare an în luna iunie, cu peste 100.000 de participanţi, localnici şi turişti.

6. Apa şi condiţiile de climă din zona Mării Moarte ajută la ameliorarea psoriazisului.

7. Iarna poţi face plajă la Marea Roşie, ba chiar şi la Mediterană sau Marea Moartă, dar şi ski în Munţii Hermon. Aici sunt două piste de ski corespunzătoare pentru competiţiile olimpice, dar şi trasee pentru începători.

8. În Israel sunt peste 250 de kibbutz-uri, nişte comunităţi egalitariste în care membrii lor lucrează mai ales în agricultură. 1,5% din populaţia Israelului trăieşte într-un asemenea loc. Pentru o experienţă autentică, puteţi să vă cazaţi într-un kibbutz contra cost sau puteţi deveni voluntar pentru o perioadă limitată de timp. Aici aveţi toate datele.

9. Deşi hummus-ul a ajuns în România prin restaurantele turceşti şi arăbeşti, în Israel se consumă de două ori mai mult hummus decât în ţările arabe vecine. Acest fel de mâncare e considerat mâncarea naţională (neoficială). Să nu vă miraţi dacă varianta evreiască vine cu un ou fiert în farfurie, alături de pătrunjel tocat şi dacă e mai lichid decât fratele ei arăbesc.

10. Israelul e singura ţară din lume în care mamele au învăţat de la copiii lor limba oficială, ebraica. Asta pentru că la fondarea statului s-a adoptat o limbă nefuncţională, antică, folosită numai în scopuri religioase. Imigranţii care au ajuns aici din Europa au învăţat şi adaptat această limbă.

11. Safed (sau Tzfat) este “capitala mondială” a religiei Kabbalah, promovată de Madonna. E unul dintre oraşele sacre ale iudaismului. Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas este născut aici.

12. Israelul are cele mai multe muzee din lume pe cap de locuitor şi e constant în top 10 ţări cu cetăţeni care deţin o diplomă universitară.

13. În Valea Arava există un curmal provenit dintr-o sămânţă găsită în fortăreaţa Masada şi care a fost datată ca fiind din primul secol al erei noastre.

Nu uitaţi de concursul de pe blog. Intraţi pe http://www.paravion.ro/concurs-rfi, lăsaţi o întrebare pentru mine sau pentru invitaţii mei  la emisiunea de călătorii de pe RFI şi intraţi într-o tragere la sorţi pentru un sejur în Rodos (pentru două persoane).

Tags: 13 lucruri pe care nu le stii despre Israel, calatorii Israel, Hatikvah, Ierusalim, Israel, Israel date, Kabbalah, Mahmoud Abbas, Marea Moarta, Naftali Herz Imber, România, Tel Aviv

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *