10 lucruri pe care trebuie să le iei cu tine în vacanţă

photo(15)Cum debutează sezonul de vacanţe şi cum listele sunt la mare modă, iată cele 10 lucruri de care nu te poţi lipsi dacă pofteşti să ai un concediu de vis.

1. O doză zdravănă de libertate. Ştiu că visezi la vacanţă şi ţi-ai notat deja tot ce trebuie să vizitezi la Roma. Ştiu că Excel-ul e viaţa ta şi ţi-ai făcut în el un program organizat, de toată frumuseţea. Aruncă-l în Trash, îl găseşti în colţul ecranului. Dacă tot eşti în concediu, încetează să te mai condiţionezi de locuri şi ore, poartă-te ca şi cum aceste condiţionări nu au existat niciodată în viaţa ta. O să descoperi că lumea e frumoasă şi dacă nu te pregăteşti temeinic să îi vezi frumuseţile. O să ratezi probabil 50% din lucrurile scrise pe Wikipedia despre un loc şi o să câştigi nişte poveşti pe care numai tu le ştii despre acelaşi loc.

2. Simţul aventurii. Împachetează-l bine şi ia-l cu tine. Aminteşte-ţi că înainte de a purta costum cu cravată ai fost un copil curios şi plin de imaginaţie. Reînvie în tine dorinţa de a trece prin experienţe noi şi încearcă să evaluezi optimist posibilele consecinţe. Nu te gândi că o să răceşti dacă faci rafting pe un râu cu apă ca gheaţa, ci că vei produce mai multă adrenalină decât a cunoscut corpul tău în toată viaţa.

3. Respectul faţă de gazdele tale. Nu te purta ca un turist, ci ca un oaspete, chiar dacă plăteşti pentru cazare, mâncare etc. Replica “e pe banii mei” atunci când emiţi tone de pretenţii în hotelul unde eşti cazat sau la restaurantul în care mănânci îţi va dărui în schimb numai ostilitate. Poate e pe banii tăi, dar dacă peste ei mai pui şi-un zâmbet şi-o doză de înţelegere, s-ar putea ca lucrurile să meargă strună în vacanţa ta.

4. Ochelari magici care nu te lasă să vezi toate nimicurile. Se întorc oameni de la Paris şi singura lor poveste, insistent, este că pe stradă sunt gunoaie. Dacă ar fi ridicat ochii de la nivelul gunoaielor, ar fi văzut cel puţin albastrul cer parizian desenat cu atâta dragoste de Chagall. Alţii ajung într-o lagună cu apă verde şi-i preocupă că scaunele barului de pe plajă n-au perne moi. Nu fi aceşti “alţii”, fii “ceilalţi”.

5. Dispozitiv de micşorat stomacul. E necesar pentru cei care se duc la all inclusive. Aminteşte-ţi cât mănânci acasă, chiar dacă mesele din resorturi gem de mâncare. Încearcă să foloseşti mâncatul pentru a înţelege mai bine locul în care eşti. Experimentează felurile locale, gustă din fructe rare, întreabă personalul ce şi cum e tipic pentru destinaţia pe care ai ales-o. Vino acasă cu noi cunoştinţe, nu cu un stomac mai mare.

6. Pixuri, creioane colorate, mici jucării, vederi din România dacă mergeţi în zone cu pici mai puţin alintaţi decât ai voştri. Veţi produce multă bucurie şi o să vă alegeţi cu nişte prieteni simpatici. Nu daţi bani copiilor, chiar dacă vi se pare că ar fi potrivit să faceţi asta, cerşitul e toxic pentru cei mici şi pentru cei mari şi în multe comunităţi s-a inventat odată cu sosirea turiştilor “miloşi”.

7. Aparat foto cu un card mic de memorie. Cele 3000 de poze pe care le produci în călătorii nu sunt amintiri, ci sunt acel ceva care te-a împiedicat să îţi creezi amintiri. Nu munci ca un fotograf profesionist în vacanţă, că tot eşti amator. Piaţa plutitoare de lângă Bangkok e în vreo 3 milioane de variante pozată, iar pozele disponibile pe Google, aşa că cele 200 de imagini producţie proprie n-o să schimbe prea mult lumea. Pozează oamenii cu care te împrieteneşti, experienţele prin care treci şi nu uita că poţi vedea lumea şi altfel decât prin obiectivul foto.

8. Generozitate. Câtă ai şi câtă poţi să ai. Ia-o cu tine şi nu folosi skill-urile de negociator pe care ţi le-a dezvoltat corporaţia la care lucrezi. Copilul care vinde brăţări împletite nu este furnizorul tău de echipamente, iar femeia care ţese şaluri înflorate nu e subcontractorul tău de servicii. Sunt oameni care trăiesc din acest mic comerţ şi pentru care un dolar în plus sau în minus face diferenţa între sărăcie extremă şi sărăcie suportabilă. Plăteşte preţul corect, cu generozitate.

9. Răbdare. Cum n-ai nici un deadline de respectat, nu te nelinişti dacă mâncarea nu vine în două minute la restaurant sau dacă thailandezul amabil nu pricepe din prima ce vrei să spui în engleza ta deprinsă la cursurile de la British Council. Vacanţa ta va fi minunată cu puţintică răbdare.

10. Carnet de notiţe. Poţi scrie în el adrese, nume şi numere de telefon. Poţi lăsa datele tale de contact şi prelungi conversaţiile de vacanţă, ba chiar lega prietenii cu oamenii pe care îi întâlneşti. O să ai astfel o poveste cu “va urma”.

Şi desigur, după ce aţi împachetat toate cele de mai sus, puneţi în bagaj şi o cremă de soare bună, nişte spray anti-ţânţari, o folie de imodium şi una de anti-alergic, nurofen, pelerină de ploaie şi o asigurare medicală. Cel mai probabil n-o să vă folosească foarte mult, dar e bine să le aveţi acolo.

Dacă vi s-a făcut poftă de călătorit şi nu ştiţi cum s-o rezolvaţi, intraţi pe http://www.paravion.ro/concurs-rfi, lăsaţi o întrebare pentru mine sau invitaţii mei  la emisiunea de călătorii de pe RFI şi intraţi într-o tragere la sorţi pentru un sejur în Rodos (pentru două persoane).

Tags: bagaje, Bangkok, călătorii, ce iti pui in bagaj cand calatoresti, concurs, Paravion, RFI, România, sfaturi de calatorii, turism, turisti

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *