Promovarea turistică, o veşnică istorie confuză

Istanbul 286Primarul Constanţei, Radu Mazăre, loveşte din nou cu promovarea turistică neconvenţională. Adevărul scrie că Mazăre îl invită pe Halit Ergenç, actorul care-l joacă pe Suleyman în serialul de pe Kanal D, să apară la paradele cu care alegorice din Mamaia. Aceasta este o idee splendidă de promovare (nu e ironic ce spun) dacă publicul pe care Mazăre vrea să îl atragă pe litoral este cumva din România, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Grecia, Kosovo şi Turcia, adică acele ţări în care serialul este popular. Ar mai fi, e drept, şi pieţele din Orientul Mijlociu şi cele din Africa de Nord de ţintit cu această magnifică alegere.

Acum, problema mea nu e legată de turism, ci de istorie. Mazăre îl invită pe Halit să se mascheze nu în Suleyman (Soliman), adică personajul care l-a făcut celebru, ci în Baiazid! Iar Mazăre, va defila lângă el, nu îmbrăcat în primarul Constanţei, nici în soldat nazist, ci în Ştefan cel Mare!

Pentru clarificare: când Baiazid (Fulgerul) bătea în populaţiile din zona noastră (omul a murit în 1403), Ştefan cel Mare nici nu se născuse (asta s-a întâmplat fix 30 de ani mai târziu).  În schimb, Mircea cel Bătrân, cum ştie orice şcolar mediocru, din Scrisoarea III a lui Eminescu, avea de a face cu războinicul sultan. E drept, nici Suleyman nu s-a intersectat cu Ştefan ( când moldoveanul murea, turcul avea 10 ani).

Mă declar depăşită de gândirea întortocheată şi aştept cu speranţă ca hoarde de turişti să calce Mamaia ca să vadă un sultan mascat într-un alt sultan şi-un primar în chip de voievod moldovean. Nici nu ştiu ce ne-am mai putea dori, decât poate, ca aceste mici extravaganţe inexacte istoric să fie plătite din buzunarul propriu al celui care şi le-a închipuit.

 

Enhanced by Zemanta
Tags: actor Suleyman, carnaval Mamaia, Halit Ergenç, Kanal D, Kosovo, promovare Mamaia, promovare turistica, Radu Mazare, România, Suleyman Magnificul

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *