Capul Verde, muzici şi plaje: cum n-am vrut sa fiu Penelopa

IMG_1902Ulysses zice că e cel mai frumos băiat din insula Sal. Sigur, minte de îngheaţă apele calde şi turcoaz ale Atlanticului, pentru că micuţul n-are nici o şansă în faţa scufundătorilor, pescarilor, dansatorilor, fotbaliştilor pe care îi poţi vedea la colţul străzii ori al plajei. Dar ne-am acomodat bine cu minciuna şi am petrecut o zi splendidă cutreierând insula, iar Ulysses a făcut tot ce a fost omeneşte posibil să mă facă să cred asta.

“Ana-Maria, bărbaţii din Capul Verde au două probleme, femeile şi fotbalul”, m-a anunţat demn şi-acestea fiind spuse am început călătoria cu o lecţie de dans, într-un mic bar din Santa Maria. Dai din şold o dată-n dreapta, de două ori în stânga, te unduieşti şi alte chestii de-astea la care noi, oamenii albi, suntem atât de pricepuţi ca nişte găini care ar încerca să facă piruete. Nu mi-a ieşit şi nici nu m-am chinuit.

Din bar am plecat spre mijlocul deşertului să admirăm mirajul. Ape, ape, apăreau fantomatice pe suprafaţa nisipului, sigur, totul era doar o nălucire pentru că insula Sal e uscată complet. Bineînţeles, în mijlocul deşertului era plantată o colibă şi în colibă era, supriză, un alt bar. Băieţii de-acolo au început să mă asedieze cu grog (rachiu de trestie de zahăr) din care degustau şi ei cu avânt, ca să-mi arate prin semne ce yam, yam este. Ulysses a conchis în criolu (limba locală, un amestec de portugheză, franceză, spaniolă, uşor de înţeles pentru latini) că grogul mă va relaxa şi mă va face mai pasională. Eu am înţeles ce-a spus şi l-am sfătuit în engleză să-şi ţină gura.

ulisA venit rândul lagunei “Ochi Albaştri”, o splendoare între stânci înalte, cu o grotă în capăt. “Dacă înoţi în grotă, toate problemele tale în dragoste vor dispărea”, mi-a şoptit el în ureche, dar eu n-aveam nici o problemă şi sincer, nici nu mă pricep să sar de la 10 metri în apă. Aşa că a hotărât să îmi facă el o demonstraţie de forţă, astfel încât s-a dezbrăcat în chiloţi şi ţuşti. S-a bălăcit, a înotat viteză, a intrat în grotă, a urlat, s-a căţărat din nou pe stânci ca să se arunce cu fente în apă, a repetat asta până la epuizare. L-am felicitat pentru programul artistic, iar el cred că s-a gândit că o schimbare de registru îmi va înmuia inima.

Am mers la o şcoală, unde eu m-am jucat cu copiii, i-am urmărit dansând şi cântând, vreme în care Ulysses încerca să-mi atragă atenţia furând mingile micuţilor ca să dea gol în minuscula poartă de fotbal ori în coşul de baschet poziţionat la o înălţime potrivită pentru pici de până în 10 ani.

IMG_9063În portul pescarilor toni gigant zac în bărci. E gălăgie, se curăţă peşti, se târguiesc capturi, copiii se caţără pe bărci şi le împing înspre largul mării, iar adulţii sar în apă să-şi recupereze bunurile. O femeie vinde colţi de rechini, alta stele de mare. Ulysses nu scapă ocazia de a ieşi în evidenţă şi înşfacă un cap de peşte spadă uriaş şi mi-l aduce trofeu. Mă trezesc cu căpăţâna între picioarele mele, neînţelegând prea bine ce trebuie să fac cu ea.

ulisesÎi curm chinul şi-i zic să mergem la hotel. În faţă, să-l alin, îi fac semn şoferului să ne facă o poză. O postez pe Facebook, scriu că Ulysses caută nevastă şi că bărbaţii capo-verdieni au două probleme mari- fotbalul şi femeile. Curg like-urile şi un comentariu se iţeşte obraznic: “Se vede că are o problemă”. Iniţial nu pricep, şi-apoi mă uit mai bine la poză. Eu zâmbesc generos, iar Ulysses are o erecţie.

Capul Verde, muzici şi plaje este un proiect realizat pentru TAP Portugal, compania care are cea mai convenabilă rută Bucureşti-Capul Verde. Se zboară cu escală la Lisabona, iar din luna noiembrie a acestui an, timpul de transfer se va reduce, de asemenea şi preţurile. Puteţi să căutaţi zboruri aici.

Textul a apărut într-o altă formă şi în ediţia tipărită a săptămânalului Caţavencii.

Enhanced by Zemanta
Tags: bilete de avion Capul Verde, calatorii Capul Verde, Capul Verde, oamenii din Capul Verde, povesti de amor, Ulysses

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *