Capul Verde, muzici şi plaje: insula Sal

IMG_1887M-am aşezat fix acolo unde valurile îşi pierdeau puterea şi mi-am înfipt mâna în nisipul ud. Era o pastă densă, untoasă, ca un aluat de patiserie, pe care am început să-l modelez. Nu eram singura care făceam asta, şi alţi turişti frământau în lumina amurgului nisipul, unii clădeau castele, alţii făceau cazemate, alţii pur şi simplu îl răscoleau.Eram adulţi toţi, dar ca nişte copii pentru care groapa cu nisip e cea mai irezistibilă dintre jucării. M-am târât apoi leneşă, înspre plaja uscată, caldă şi aurie, din loc în loc brăzdată de misterioase şuviţe negre, de la nişte preistorice roci de bazalt.

IMG_1879Ce e acela nisip perfect? Acesta din insula Sal, care-ar putea face cinste oricărei vederi turistice? Acesta din insula Sal care se prinde de tine şi-apoi se desprinde uşor, aproape tandru? Acesta din insula Sal din care ies castele mari de nisip şi în care poţi ghici facerea lumii? Acesta să fie atunci, pentru că din ziua în care, pe la opt ani, mi-am îngropat o sanda într-un morman de nisip şi n-am mai găsit-o şi până la plajele din mica staţiune Santa Maria, eu nu m-am jucat mai îndârjit cu misterioasele firicele de rocă.

IMG_9133Arenofili le zice. Ei sunt iubitorii de nisip şi colecţionarii. Au şi o asociaţie, fac schimb de eşantioane, le clasează, le analizează. Ştiinţă şi precizie şi plăcere. Fetiş, fixaţie, spuneţi-i cum vreţi, mă pândeşte şi pe mine de când m-a înnebunit plaja din Sal. Aici, eşti în plină imagine stereotip a exotismului. De pe nisipul auriu te muţi în apa turcoaz.

IMG_9155În apa turcoaz, caldă şi liniştită, pe lângă picioarele tale înoată peşti mici. Te muţi 50 de metri înspre larg şi înoată pe lângă tine peşti mai mari, bineînţeles coloraţi. Apa e străvezie, translucidă, fotoşopată.

IMG_9185Vase cu o prelungire sub apă şi multe hublouri pleacă zilnic spre largul mării. M-am îmbarcat pe nava Neptune, alături de o gaşcă de vreo 20 de cetăţeni europeni amestecaţi, pot să jur că era reprezentată cu mândrie toată Uniunea Europeană. Un puşti isteric o făcea pe ghidul atunci când nu era ocupat să facă sărituri spectaculoase în apă. O italiancă avea spume la gură, soţul supus o consola. Trei puşti portughezi căscau ochii uluiţi la mulţimea de creaturi marine care înconjura barca. Doi spanioli de vârsta a doua spre a treia se mângâiau lasciv în capătul bărcii. Un pici grăsun din Franţa se uita cu ochii cât cepele înspre ei (staţi calmi, l-a prins bunică-sa şi a început să-i arate peşti coloraţi). Trei nemţoaice, mamă şi fiice adolescente pândeau momentul oportun de a se arunca în apă pentru o sesiune de înotat peste o epavă.

IMG_9193Un el şi-o ea din Anglia se sărutau cu pasiune, aşa e-n Capul Verde, îţi vine să te săruţi cu pasiune, chiar dacă pe lângă tine trec leneşe ţestoase.

Broşura turistică se prelungeşte la marginea plajei. Baruri de lemn unde bei cocktailuri, mai ales pe bază de grog (un fel de rom, are la bază trestie de zahăr) şi unde lina, divina muzică din Capul Verde îţi intră în vene. Sau poate grogul îţi intră în vene şi muzica doar o inhalezi, e ca un duh care pluteşte deasupra insulei.

IMG_9125Sal înseamnă sare. Insula lunguiaţă din nordul arhipelagului are în satul Pedra de Lume cea mai veche exploatare de sare din Capul Verde (secolul 18). În craterul unui vulcan stins s-a creat un soi de baltă cu apă de mare care se evaporă. Pe vremuri, sarea se încărca în vapoare şi lua drumul Europei, prin Portugalia. Astăzi, afacerea e moartă, dar insula a rămas cu numele.

IMG_9109E deşert mult în Sal. Stâncos şi nisipos, dar deşert, peisaje importate de pe Lună. Microbuzele cu turişti îl străbat ca să admire mirajul, să o vadă pe Fata Morgana. În zare, nisipul se vede o apă. Capo-verdienii au făcut colibe  în uscăciunea asta ca să ai unde să bei bere rece şi grog. În ele se organizează petreceri spontane. Unde e băutură şi muzică, oamenii sunt fericiţi, spune înţelepciunea locală.

IMG_9084Singura nefericire poate veni de la dragoste, fireşte,  iar aici se face dragoste o grămadă. Într-un colţ de insulă este însă remediul. O peşteră în prelungirea unei lagune albastre (poreclită Ochi Albastru) este soluţia oricărei încurcături amoroase. Tot ce trebuie să faci e să sari în apă de pe o stâncă din apropiere şi să înoţi în ea. Când ai ieşit, eşti alt om garantat, unul ud şi plin de adrenalină, care poate porni încrezător înspre alte aventuri ale vieţii.

IMG_9061Espargos (adică sparanghel) se numeşte capitala insulei. E un orăşel simpatic şi colorat, perfect adaptat la nevoile băştinaşilor şi ale turiştilor. Din suta în suta de metri au plantat baruri şi discoteci, în care marea distracţie începe aproape de miezul nopţii şi ţine până dimineaţa.

Eşti în mijlocul unei naţiuni care doarme puţin şi trăieşte mult.

Capul Verde, muzici şi plaje este un proiect realizat pentru TAP Portugal, compania care are cea mai convenabilă rută Bucureşti-Capul Verde. Se zboară cu escală la Lisabona, iar din luna noiembrie a acestui an, timpul de transfer se va reduce, de asemenea şi preţurile. Puteţi să căutaţi zboruri aici.

Enhanced by Zemanta
Tags: bilete de avion Capul Verde, marea în Capul Verde, nisip alb, Pedra de Lume, plaja Capul Verde, plaja exotica, Sal, Sal Cape Verde, Tap Portugal Romania

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *