Am făcut un chestionar pe care vă rog să îl completaţi şi voi, dacă vă amuză. E ca un oracol, numai că nu e despre cine cu cine se pupă, ci cine cu cine călătoreşte şi lucruri de felul ăsta. Eu îl tot dau prietenilor mei călători înverşunaţi. Primul care l-a completat a fost Răzvan Marc. Au urmat Petre Fumuru şi alţi călători. Astăzi l-am luat la întrebări pe Remus Vişan, fondatorul şi managerul Paravion, un om care atunci când nu călătoreşte, călătoreşte, ca să descriu exact situaţia. A început ca ghid turistic, când era foarte tânăr şi povesteşte despre experienţa asta cu mult umor. A vândut excursii cu trenul şi bilete de avion pe internet într-o epocă în care biletul de avion încă mai arăta ca un document serios, cu multe file şi ştampile. Enjoy!
Motivul pentru care călătoreşti
Curiozitate şi plăcere. Interese şi afaceri.
Cu familia.
Ce îţi place cel mai mult în călătorii?
Ieşirea din aeroport la destinaţie, trecerea graniţei.
Ce îţi displace cel mai mult în călătorii?
Să fiu singur.
De ce ţi-e frică cel mai tare când călătoreşti?
Să nu apară vreo problemă care să-mi întrerupă călătoria.
Relaxaţi, care nu se concentrează pe toate nimicurile, ignoră incidentele minore şi merg mai departe cu bucurie în călătorie.
Ce fel de turişti deteşti?
Cei care văd crăpăturile într-o piscină albastră, lângă mare.
Agenţie sau pe cont propriu?
Ambele.
Turcia sau Grecia?
Grecia.
Paris sau Bangkok?
Paris.
Urban-natură-urban, combinaţie în această ordine. Şi cu această frecvenţă.
Muzeu sau shopping?
Muzeu-shopping-muzeu, combinaţie în această ordine.
Ce mănânci în călătorii?
Soţia mea e o enciclopedie culinară, ştie exact ce să mănânce unde, cu ea în călătorie e ca şi cum ai merge cu ghidul Michelin în geantă. Aşa că mănânc întotdeauna ce e mai bun, în cele mai grozave locuri.
Ce bei în călătorii?
Bere neagră, vin alb în Cipru sau roze în Portugalia.
Mijlocul de transport preferat
Paravionul.
Sevilia, cea în care se întâmplă fermecătoarea operă Carmen de Bizet, cu moştenirea ei maură şi coridele ei sălbatice. Şi ce soare, ce catedrale, ce mâncare!
Linia aeriană de recomandat
Mă abţin, nu diplomatic, cunosc oameni minunaţi la fiecare companie care operează în România.
Hotelul de vis
Sao Rafael, Algarve.
Mâncarea incredibilă
Cataplana. Explozie de legume cu fructe de mare, gătite într-un recipient care arată ca o scoică. Bucătărie portugheză.
Creta, acolo copiii noştri zâmbesc cel mai frumos. Şi acolo soţia mea străluceşte cel mai tare (să nu mă spuneţi că v-am spus asta, o încurc).
Locul în care visezi să ajungi
În Anzi.
Locul în care n-ai merge pentru nimic în lume
Greu să spun unde n-o să merg pentru nimic în lume, sunt totuşi în business-ul de turism. Rusia e on-hold. În Coreea de Nord cine merge plăteşte un regim criminal. În Maldive dacă vrei să te bucuri de apa azurie e greu să nu te gândeşti că ţara suferă de pe urma islamiştilor fundamentalişti.
Cea mai mare dezamăgire din călătoriile tale
Nu călătoresc ca să am dezamăgiri, nu exclud că asta s-ar putea întâmpla.
Cea mai mare surpriză plăcută din călătoriile tale
Ospitalitatea din Cipru.
Cea mai periculoasă situaţie din călătoriile tale
Să fiu aruncat de la etaj când eram ghid în Grecia.
Cel mai scump loc în care ai fost
Singapore.
Cel mai ieftin loc în care ai fost
Cea mai obositoare călătorie
Maroc. Într-un bazar marocan poţi să înţelegi ce înseamnă că 7 miliarde e actuala populaţie a lumii.
Cea mai cruntă ţeapă pe care ai luat-o
Cina festivă într-un restaurant din Praga. Vă rog, abţineţi-vă de la cine festive acolo. Numai dacă se poate.
Cea mai valoroasă lecţie pe care ai învăţat-o
E de pe vremea când eram foarte tânăr şi ghid. Să nu întrebi un grup de turişti ce vor să facă în timpul liber, le place să te asculte, n-au venit în călătorii să-şi organizeze singuri timpul liber. Democraţia se manifestă altundeva şi altfel.