Targul de turism, ia oferta, neamule!

photo(18)Am dat o tură în week-end pe la Târgul de Turism al României. Cine-a fost la ediţii trecute, mai din perioada ante-criză, a văzut deja şi ediţia asta, în care, cine a adunat bani la saltea în vremuri mai bune, îşi creşte businessul urlând ceva despre nişte oferte incredibile. În rest, povestea s-a întins de la ridicol la sublim, ca orice adunătură de pe plaiurile mioritice. O să o iau pe rând, cu câteva observaţii despre cine, ce, cum şi de ce.

 

Oferte mega, super, extra, de nu mai ştii de tine

  • Christian Tour a spart din nou urechile participanţilor cu “Christian cel mai mare Don Juan” şi cu promoţia crazy shake care dădea excursii cu 1 euro. Realitatea a titrat eronat că la târg sunt oferte mincinoase, referindu-se la Christian Tour. Nu era absolut nimic mincinos în oferta lor, în afară de o uşoară exagerare. Oamenii dădeau cazare de 1 euro în Grecia şi drum cu autocarul de la 50 de euro sau cu avionul ceva mai scump. Acum, cum e posibil să primiţi cazare de 1 euro, asta pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu bucătăria industriei şi cred că asta e, fireşte, ceva imposibil. Fiecare hotel are o anumită rată de ocupare, care şi la nume mari nu se apropie niciodată de 100%. Ce rămâne procentual din camere neocupat este, de obicei, folosit ca instrument de marketing. Hotelurile fac deseori parteneriate cu vânzătorii lor cei mai importanţi (tour operatori, agenţii etc) în care respectivii folosesc camerele rămase pentru promovare. Nu, cazarea nu costă un euro, ci campania lor de promovare costă mai puţin în felul ăsta. Prin urmare, nu e ţeapă şi de obicei ţeapa nu este trâmbiţată până la delir în mijlocul Târgului de Turism. Ea se dă mai discret, de felul ei. Acum, oferta Christian Tour nu ştiu dacă va aduce prea mulţi clienţi valoroşi. Odată că cei care cheltuiesc maximum 200 de euro pe o excursie, nu or să vină la anul să-ţi pună în braţe 1000 de euro. După aia, hotelurile partenere erau, bineînţeles de categorii mai slabe, deci nu garantează o calitate care să te facă să ai fantezii cu ele în viitor. Eu am prins oarecum dinăuntru epoca promovării Belek-ului antalyot în România, dar ei au făcut lucrurile cu mai multă abilitate: dădeau o excursie gratuit la una de 1000 de euro cumpărat, stabilind astfel un prag minim de cheltuire rezonabil, care să trieze turiştii. Pe de altă parte, Christian cel mai mare Don Juan s-ar putea să raporteze anul ăsta, ca la cooperativă, rezultate bune la hectar.
  • photo(19)Happy Tour avea reduceri şi un stand bine aşezat, fix la intrare. Prin comparaţie cu Christian Tour erau muţi, dar toată lumea era mută prin comparaţie. Mai modest decât la precedentul târg, ca scenografie, au suplinit printr-o mascotă simpatică, Happyşor, prietenosul târgului. Happyşor e o chestie grasă şi zâmbitoare, ceea ce îl face simpatic, de încredere şi cu inimă bună. Cumva, cel care a îmbrăcat costumul, era fundamental diferit de fraţii şi surorile lui mascote, fiind cu adevărat talentat pentru treaba asta. Sâmbătă îmbăţişa vizitatorii care intrau la Romexpo. Poate că personajul merită dezvoltat şi în afara târgurilor.
  • TUI Travel Center au avut un stand cu stil, poate puţin impersonal, cu o cromatică foarte bună. Ofertele erau scrise cu negru pe galben, într-o cheie care emana siguranţă, calitate.
  • Perfect Tour au avut nişte baloane cu Minnie pentru că vând Disney şi nişte panouri estetice, dar care aveau proporţii greşite şi nu conţineau diacritice. Cum mama  naibii să faci panouri greşit scrise în limba ta maternă? Ce atenţie pentru detalii poţi avea tu dacă nu faci un print omenesc?
  • Oferte se găseau şi la bătrânii pieţei, Paralela 45 şi J’Info Tours, de-alea în limite normale, dar nimic care să mă facă să cumpăr de la ei. Standurile uşor îmbătrânite, au nevoie de-o bidinea nouă şi de nişte lavabilă (la nivel conceptual). Totuşi, la ambele, oamenii care stăteau în stand îşi făceau treaba foarte bine, cu zâmbet şi amabilitate. Şi zâmbetele lipseau serios la unele standuri.
  • Am zărit în standuri oameni care au dat ţepe memorabile pe piaţa românească de turism. Ei nu aveau oferte impresionante, nici stand în buricul târgului. Dar erau acolo. Ceea ce mă face să mă întreb dacă participările la târg au vreun filtru ori ba. Ce vină au unii care fac afaceri în turism de 20 de ani şi care şi-au cărat turiştii unde le-au promis să fie asociaţi cu oamenii ăştia? Dacă se va titra pe bună dreptate “oferte minicinoase la târg” nu cumva vor suferi la grămadă agenţiile?

Destinaţii care mai de care

  • Primarul Mazăre, omul cel mai preocupat de travesti din toată ţara, s-a măscărit din nou stil râsul curcilor, îmbrăcat fiind într-o armură placată cu cristale şvarovski gigant. Omul, tot o strălucire şi cu ţurloaiele goale, a dat pe spate vreo două duzini de dudui care se acreau în standurile finanţate prin programele Uniunii Europene. Ceea ce mi se pare un succes de proporţii modiale. Mai multe despre psihologia baronului puber de pe malul Mării Negre, puteţi citi aici.  Dar mamaioţeala e mamaioţeală şi nimic mai mult.
  • photo(21)Primăria Târgu Neamţ (eu sunt născută în Târgu Neamţ şi mă preocupă) a avut un stand mic, care avea şanse să fie infect, ca toate celelalte în care se dau pliante produse pe banii UE. Dar nu, n-a fost aşa, deoarece a avut ideea genială să trimită la Bucureşti o doamnă frumoasă, veselă şi talentată, pe numele ei Ionela Lungu, care a înşirat într-un colţ de stand măşti populare şi figurine din operele lui Creangă. Şi-aşa oameni de toate naţionalităţile făceau coadă să se uite la roşcata îmbrăcată în ie şi hazliile ei personaje de lut. Bonus, Ionela scotea de sub tejghea, din când în când, câte un păhărel cu şerbet de vişine, cum numai în Neamţ se face. Alături stăteau ciopor duduiţe de pe la administraţiile locale, îmbrăcate vai, vai, care vorbeau între ele şi ignorau complet trecătorii. Cât despre materialele promoţionale, “cumplit meşteşug de tâmpenie”. Limbaj de lemn, tipar prost, poze de rahat, toată gama de defecte posibile, pe care le întâlneşti la absolut toate comunele, satele, oraşele româneşti care viseaphoto(22)ză la turism. Pe un pliat mi-a fost dat să văd o toaletă, cu tot cu ligheanul roşu, regulamentar, de lângă veceu!
  • Am aflat că există drumul vinului în Satu Mare (renumite podgorii, cine-o fi auzit de ele!), dar nu se putea gusta nimic, era expoziţie de sticle urâte. E şi drumul vinului vâlcean, dar el nu trece prin nici o curte de producător serios din Vâlcea şi sunt câţiva. Sunt şi nişte comune care au produs multe pliante şi bannere de plastic. Dacă aş fi ziarist de investigaţii aş vedea cine a făcut gunoaiele astea şi pe ce bani. Sper că au fost absolut gratuite.
  • Ungaria a avut un sphoto(23)tand care ilustra ţara ca destinaţie de ape termale. Forme fluide, ecrane încorporate în acvarii cu apă, mult alb şi bleu. Bulgaria, Turcia şi Grecia, nimic impresionant. Indonezia a fost o pată de culoare, cu multe obiecte tradiţionale îngrămădite într-un spaţiu mic şi doi indonezieni care păreau mai fericiţi să nu le calci pragul decât să li-l calci. Croaţia are promoţionale care arată minunat, Serbia compensează cu personal prietenos. Moldova, republica, a fost şi ea cu două pliante şi o moldoveancă zâmbitoare, îmbrăcată ca la ieşirea de la colhoz.

Hoteluri, luxul şi răsfăţul

  • Trebuie săphoto(16)-mi deseneze cineva strategia de promovare de la hotelurile Phoenicia. Mare, uriaş, gigantic, un panou îmi arăta o fetiţă de câţiva anişori, simpatică foc, care ne îndemna să mergem la Phoenicia. Sub chestia asta stătea un hăndrălău numai în chiloţi, cu două hăndăloaice de-a stânga şi de-a dreapta, care aveau bot botoxat, sâni siliconaţi şi în plus faţă de el, purtau şi sutien. Am înţeles de la nişte guri bârfitoare din târg că din când în când apăreau pe-acolo şi nişte cetăţeni de culoare despuiaţi, care se tolăneau dezinvolt lângă frumuseţile noastre locale. Deci cu copilul ce facem, că babysitteri nu promovau la târg?
  • photo(17)Au fost nişte turci (Gural) care aveau un stand de hotel mic, simplu şi foarte bine executat.
  • Din România un hotel din Sighişoara şi-a adus mobila la târg, numai că mobila era kitschioasă şi nu arăta bine. photo(20)Asta-i viaţa.
  • Erau unii care vindeau excursii exotice (Brazilia, Thailanda etc) cu printuri A 4 alb-negru. M-au emoţionat.

Asta a fost o parte din Târgul de Turism. A fost mare, gălăgios, cu mulţi vizitatori civili. Asta înseamnă că piaţa creşte, numai că toată lumea din industrie ar trebui să aibă grijă câţi steroizi-oferte bagă în ea.

Citiţi şi ce scriu oamenii care lucrează în agenţii despre târg, aici.

Enhanced by Zemanta
Tags: ANAT, Belek, Bulgaria, destinatii promovate cu bani UE, destinatii turistice, Grecia, Happy Tour, hotel Phoenicia, J'Info Tours, oferte turistice, Paralela 45, Paravion, Primaria Targu Neamt, România, Romexpo, Satu Mare, Serbia, Targu Neamt, Targul de Turism al Romaniei, TUI

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: Targul de turism al Romaniei editia 2013 – cu pasiunile, framantarile si dispretul pe care le-a starni |

  2. Pingback: TTR 1 - Târgul de Turism al României, ediția de primăvara 2013 | Drum liber - Vezi România cu alți ochi

  3. Pingback: Targul de turism, ia oferta, neamule! | Depozit · Oferte Sarbatori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *