Ghid de supravietuire: Liban

cedriLiban este o ţară din Orientul Mijlociu pe care desele conflicte au scos-o de pe harta turismului de masă, deşi e grozav de frumoasă. Are plaje luxoase, munţi spectaculoşi şi accesibili, mâncare delicioasă, cluburi sofisticate, vestigii arheologice incredibil de bine păstrate, oameni prietenoşi şi îndrăgostiţi de viaţă. Libanul a avut parte de mai multe războaie în ultimul secol (ultimul în 2006, cu Israelul) şi de nenumărate atentate teroriste revendicate în special de gruparea Hezbollah.

Clima: Libanul are climă mediteraneeană, dar fiind o ţară muntoasă, climatul se modifică în funcţie de altitudine. Jos, pe coastă, verile sunt foarte călduroase şi umede, iar iernile destul de blânde. Pe vărfurile munţilor e zăpadă chiar şi în luna iulie, iar iernile sunt aspre.

Limba: Hi, Keefak? Ca va? Este salutul libanez care combină trei limbi (engleza, araba şi franceza). Asta spune destul de multe despre felul deschis de a fi al libanezilor. Ei sunt singurii vorbitori de arabă care adaugă cuvinte străine în dicţionarul lor explicativ. În zonele urbane din Liban (în special Beirut) majoritatea oamenilor vorbesc bine şi engleza şi franceza. Unii ştiu şi italiana. Dacă sunteţi în sud, acolo unde populaţia este majoritar musulmană, salutul recomandat ar fi “marhaba”.

Buget:Libanul nu este o ţară scumpă. Mâncarea ieftină, de la colţul străzii sau din locante este accesibilă oricui. Nici măcar restaurantele cu pretenţii nu au preţuri care să sperie străinii. Cazarea medie costă 30-40 de dolari pe noapte, dar poate urca până la sume ameţitoare (sute de dolari) dacă vreţi să vă bucuraţi de vestitul lux oriental. Ţara este micĂ Și excursiile de o zi, chiar cu taxiul, nu costĂ mai mult de 100 de dolari.

Avertismente: Sudul Libanului Și Valea Bekaa sunt cele mai expuse zone ameninţărilor teroriste. Există riscul de atentate, precum există riscul de explozii ale minelor rămase din timpul ultimelor conflicte militare. Oraşul nordic Tripoli, lângă care există o tabără de refugiaţi palestinieni, este de asemenea, mai periculos decât alte regiuni. Cu toate acestea, nivelul de siguranţă este rezonabil, asta şi pentru că armata libaneză organizează frecvent puncte de control în toată ţara.

Rute aeriene: Tarom are zboruri directe înspre Beirut. O altă opţiune este zborul cu escală la Atena sau Istanbul.

Viza: Cetăţenii romani au nevoie de viză pentru Liban. Viza de călătorie se poate obţine şi la trecerea frontierei (doar pentru persoanele care nu au avut viză de muncă în Liban) şi este valabilă o lună. Tinerele între 17 şi 25 de ani trebuie să prezinte la graniţă biletul de avion dus-întors, voucherul de la hotel şi preferabil e să aibă o persoană de contact în Liban sau să fie însoţite de un bărbat. Pentru a evita eventualele neplăceri la frontieră este mai bine să luaţi viza de la Ambasada Libanului din Bucureşti. Dacă în paşaport aveţi dovada intrării în Israel, nu vi se va permite accesul în Liban, cele două ţări fiind în conflict.

5 lucruri de făcut în Liban

  1. Admiraţi un apus de soare lângă templul lui Bacchus din Baalbek.
  2. Faceţi o baie în Mediterana în oraşul fenician Byblos, apoi mâncaţi un peşte fript la legendarul restaurant a lui Pepe Abed.
  3. Urcaţi în munţii Libanului până la Bisharri, locul naşterii lui Khalil Gibran, autorul Profetului.
  4. Admiraţi cedrii seculari ai Libanului.
  5. Mergeţi la o petrecere într-un bar de pe unul dintre acoperişurile blocurilor din Beirut.
Tags: Baalbek, bani Liban, Beirut, Bucharest, buget Liban, Byblos, calatorie Liban, cazare Liban, excursie Liban, ghid de supravietuire Liban, Hezbollah, informatii Liban, Khalil Gibran, Liban, limba liban, masa Liban, survival kit, vacanta Liban, viza Liban

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *