Ghid de supravietuire: Malaezia

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMalaezia este o ţară din Asia de Sud-Est formată din două bucăţi de pământ despărţite de Marea Chinei de Sud. O parte a ţării (inclusiv capitala Kuala Lumpur) este în peninsula Malaca, iar cealaltă parte este în nordul insulei Borneo. Spre deosebire de cele mai multe ţări din regiune, Malaezia are o economie solidă şi o infrastructură impecabilă.

Pe la jumătatea secolului 19 un etnolog englez a vrut să numească statul malaezian de azi Malaezia sau Indonezia. A optat pentru Malaezia. Dar asta n-a avut mare importanţă, deoarece 100 de ani mai târziu, politicienii filipinezi au luat în considerare numele de Malaezia pentru propria lor ţară. Malayii s-au mişcat mai repede presaţi de concurenţă şi şi-au adjudecat numele.

Malaezia este o ţară musulmană în care trăiesc şi comunităţi budiste, hinduse şi creştine.

Clima: Malaezia are climă tropicală, cu temperaturi în jur de 30 de grade şi umiditate crescută. Este afectată de musoni. Pe coasta de vest a peninsulei sezonul ploios ţine din septembrie până în decembrie, pe coasta de est din octombrie până în februarie. Pe insula Borneo musonul aduce ploi din noiembrie până în februarie. În zonele înalte, de munte, temperaturile sunt în jur de 20-25 de grade tot timpul anului.

Limba: Limba oficială este malay, vorbită şi în Brunei, Indonezia, Thailanda, Singapore, Filipine. Majoritatea oamenilor vorbesc şi o variantă a limbii engleze, precum şi un slang pe care îl numesc “manglish” (amestec de malay cu engleză şi chineză mandarină). Uneori sensurile cuvintelor englezeşti sunt uşor schimbate. De pildă, “bungalow” în Malaezia înseamnă casă pentru oameni bogaţi, vilă impunătoare.

Buget: Ca în orice ţară din Asia de Sud-Est, şi în Malaezia puteţi găsi cazare începând de la 5-7 dolari pe noapte, în hotelurile pentru tineret. Pentru 10-15 dolari vă puteţi alege cu o cameră single, doar că cel mai probabil fără geamuri sau cu vreun alt inconvenient major. Mâncarea este foarte ieftină, în zonele rurale puteţi mânca două feluri cu un euro. O noapte la un hotel de 4 stele începe de la 60 de euro, cu preţuri mai ridicate în Kuala Lumpur. Biletele de avion la ofertă sunt în jur de 650 de euro.

Avertismente: Atenţie la taxiuri, mai ales dacă plecaţi înspre sălbăticie. E recomandat să tocmiţi maşina printr-o agenţie de turism sau cu ajutorul recepţionerului de la hotel. Din păcate, din când în când, s-au raportat cazuri de turişti “dispăruţi”. Nu vă plimbaţi noaptea singuri în zone prost luminate, există riscul să fiţi jefuiţi. Nu intraţi cu droguri în ţară şi nu consumaţi droguri pe teritoriul Malaeziei. Pentru trafic se aplică pedeapsa capitală. Beţi doar apă îmbuteliată şi aveţi grijă la alimentele crude. Standardele de igienă nu sunt întotdeauna foarte ridicate.

Rute aeriene: Se poate zbura prin Istanbul, Doha, Dubai sau Munchen, Paris, Londra.

Viza: Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru Malaezia pe o perioadă mai scurtă de 30 de zile de şedere.

5 lucruri de făcut în Malaezia

  1. Cartierele Bangsar şi Jalang Bukit Bintang by night. Sunt centrul distracţiei din Kuala Lumpur.
  2. O vizită la Batu Caves, temple hinduse în peşteri de pe vârful unui munte.
  3. O aventură în jungla montană din Bukit Fraser, vechi orăşel colonial englezesc.
  4. Scuba-diving în Sabah, Borneo.
  5. O călătorie până la “casele lungi” ale băştinaşilor Orang Asli.
Enhanced by Zemanta
Tags: Asia, Batu Caves, Borneo, Brunei, buget Malaezia, calatorii Malaezia, cazare Malaezia, clima Malaezia, excursii Malaezia, ghid de supravietuire Malaezia, jungla Malaezia, Kuala Lumpur, Malaezia, Orang Asli, survival kit, viza Malaezia

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *