Noua Zeelandă este o ţară insulară din Oceanul Pacific. Geografic este una dintre cele mai izolate destinaţii din lume, aflându-se la 2000 de km distanţă de vecinii australieni. E o aventură să ajungi până aici şi e o aventură să experimentezi această ţară, care are o densitate impresionantă de locuri în care se pot practica sporturi extreme. Fie că vă aruncaţi în gol de pe Sky Tower în Auckland sau încercaţi să atacaţi valurile impresionante ale oceanului, puteţi avea încredere că e o ţară în care se respectă toate standardele de siguranţă posibile.
Lumea descoperită în secolul 17 de olandezul Abel Tasman şi numită după o regiune a Olandei are o politică de mediu strictă care protejează o faună şi o floră unice pe suprafaţa pământului.De pildă, este interzis să intri cu seminţe de flori în ţară şi este interzis de asemenea să iei cu tine la plecare seminţe sau rădăcini de plante.
Clima: Insula de nord a Noii Zeelande are climă sub-tropicală, iar cea de sud temperată. Temperaturile sunt moderate, indiferent de sezon, ca şi cantitatea de precipitaţii. Cele mai calde luni sunt decembrie, ianuarie şi februarie, iar cele mai reci sunt iunie, iulie şi august. Pentru că aerul este foarte curat prin comparaţie cu alte ţări ale lumii, pătrunderea razelor UV este mai puternică şi de aceea există riscul arsurilor de la soare.
Limba: Noua Zeelandă are trei limbi oficiale: engleza, maori şi limbajul semnelor. Maori este o limbă care se vorbeşte doar în acest loc şi de aceea se fac eforturi constante pentru a o conserva. Engleza neo-zeelandeză are câteva particularităţi care o fac mai greu de înţeles de către străini, mai ales în ceea ce priveşte accentul. Nu numiţi niciodată fructul kiwi (kiwifruit) pur şi simplu kiwi. Aceasta este porecla neo-zeelandezilor şi numele păsării naţionale.
Buget: Noua Zeelandă e ceva mai ieftină decât vecina Australia, dar e greu să cobori bugetul sub 80 de euro pe zi. În Auckland veţi face o economie serioasă dacă veţi lua masa la restaurante asiatice, iar în zona rurală vă puteţi caza cu încredere la pensiuni sau moteluri. Practicarea sporturilor extreme vă creşte cheltuielile cu cel puţin 30-50 de euro pe zi dacă vă încăpăţânaţi să încercaţi tot ce au inventat neo-zeelandezii în materie de obţinut adrenalină. Biletul de avion cel mai ieftin costă în jur de 1500 de euro. Asta dacă nu găsiţi vreo ofertă pentru un zbor înspre Singapore sau Bangkok.
Avertismente: Noua Zeelandă este una dintre cele mai sigure ţări din lume, dar din păcate, în zonele turistice furturile din maşini nu sunt tocmai o raritate. Dacă încercaţi apele Oceanului Pacific trebuie să fiţi atenţi la curenţii puternici care vă pot pune în pericol viaţa. În unele zone există şi rechini.
Rute aeriene: Bucuresti-Frankfurt-Kuala Lumpur-Perth/Sidney- Auckland
Bucuresti-Frankfurt-Singapore-Auckland
Bucuresti-Paris-Hong Kong- Melbourne- Auckland
Bucuresti- Londra– Los Angeles- Auckland
Viza: Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru Noua Zeelandă. Totuşi, înainte de călătorie, verificaţi condiţiile de intrare în ţară la adresa www.immigration.govt.nz. Dacă nu îndepliniţi aceste condiţii este posibil şi legal să vi se refuze intrarea în ţară.
5 lucruri de făcut în Noua Zeelandă.
- Să vă daţi cu zorbul pe unul dintre dealurile înverzite ale insulei de nord.
- Să faceţi sky walking pe Auckland Tower.
- Să vizitaţi Rotorua şi să participaţi la un dans hakka.
- Să admiraţi pinguinii cu ochi galbeni din Dunedin.
- Să beţi un pahar de Sauvignon Blanc de Marlborough chiar în podgorie.