Ghid de supravietuire: Turcia

turcia-640x250Turcia este adesea comparată în literatura de specialitate cu un continent. Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee şi Marea Mediterană fac din coastele turceşti un paradis al destinaţiilor de vară. Sistemul all inclusive adoptat în special de resorturile din zona mediteraneeană reuşeşte să atragă milioane de turişti anual. Istanbulul, oraşul imperial, cu peste 15 milioane de locuitori este destinaţia numărul unu a ţării, iar centrul Anatoliei, cu frumoasa Capadocie e loc de pelerinaj important pentru creştinii de pretutindeni. Estul ţării, adesea confruntat cu conflicte etnice (problema kurdă) este exotic şi profund oriental, amintind că Turcia este parte a Europei, dar şi poarta spre Asia.

Clima: În mare parte a ţării clima este temperată. Sudul are un climat mediteraneean, cu veri lungi şi însorite şi nişte luni de iarnă ploioase. În Antalya sezonul estival se deschide în mai si se termină în octombrie. În centrul ţării (podişul Anatoliei) iernile sunt foarte aspre, cu temperaturi care pot coborî până la -30 de grade. La Istanbul temperaturile sunt în general plăcute, depăşind mai rar vara limita caniculei, iar iarna punctul de îngheţ.

Limba: În resorturile de la Marea Egee şi Marea Mediterană comunicarea cu personalul din hoteluri nu este o problemă. Angajaţii ştiu engleza, franceza, germana, rusa, italiana, spaniola, chiar şi româna. În Istanbul vă veţi putea înţelege în engleză sau germană cu aproape oricine, iar în Grand Bazar e un lucru obişnuit ca vânzătorii să poată face conversaţie în română. În zonele rurale însă sau în estul ţării nu se vorbeşte boabă de limbi străine occidentale (deşi araba, aramaica, kurda şi farsi sunt cunoscute), aşa că fie vă descurcaţi prin gesturi, fie cu ajutorul unui ghid local.

Buget: Turcia este o ţară relativ ieftină, dar nu are preţuri afişate. În special la Istanbul, la restaurante, e o practică destul de obişnuită ca turiştii să primească meniuri cu preţuri mai mari decât cele pentru localnici. Zborurile interne sunt ieftine, uneori mai ieftine decât transportul terestru (Turcia are un preţ la benzină de aproximativ 2,5 $ pe litru). În resorturile cu sistem all inclusive preţurile sunt mici pentru serviciile oferite.

Avertismente: Turcia este în general o ţară sigură, iar turiştii sunt protejaţi de o poliţie specială care intervine prompt pentru rezolvarea problemelor. În sud-est există un risc crescut de atentate, care sunt îndreptate mai ales asupra forţelor armate turceşti, nu a civililor. Deşi e o ţară puternic occidentalizată există locuri în Turcia în care nu găseşti să cumperi alcool şi în care poate fi considerată o ofensă consumul de alcool. În moschei adoptaţi o ţinută decentă şi evitaţi vizitele în timpul orelor de rugăciune. Nu vă lăsaţi înşelaţi de chelneri, cereţi mai întâi să vedeţi preţurile şi negociaţi.

Rute aeriene: Turkish Airlines şi Tarom au zboruri zilnice, directe, către Istanbul. Există şi un low cost pe această rută, Air Pegasus.

Viza: Cetăţenii români nu mai au nevoie de viză pentru intrarea în Turcia.

5 lucruri de facut în Turcia

  1. O croazieră pe Bosfor pentru a admira Istanbulul imperial.
  2. O călătorie cu balonul deasupra Capadociei într-o dimineaţă senină de primăvară.
  3. O plimbare printre plantaţiile de ceai de la Marea Neagră.
  4. Un sejur la Egee la un hotel de 5 stele.
  5. Un tur al mănăstirilor siriace din zonele Midyat şi Mardin.
Enhanced by Zemanta
Tags: all inclusive Antalya, Antalya, Asia, avioane Turcia, bani in Turcia, clima in Turcia, Istanbul, Mardin, Marea Egee, Marea Marmara, Marea Mediterana, Marea Neagră, Middle East, preturi in Turcia, survival kit, Turcia, Turkey, Turkish Airlines, viza Turcia, vremea in Turcia

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *