Filme care ma trimit de-acasa


10. The Best Exotic Marigold Hotel
Nişte bătrânei britanici caută un sfârşit al vieţii mai bun şi mai ieftin în India. Ajung pe mâna unui tânăr cu capul plin de vise, proprietar al unei dărâmături pe care o numeşte hotel. Filmările s-au făcut în Rajahstan, în reşedinţa părăsită a unui şef regional. Udaipur şi Jaipur au fost oraşele care s-au ocupat de imaginea plină de culori calde, solară, a filmului. După ce vezi că până şi nişte bătrâni din Anglia se îndrăgostesc de India, îţi vine şi ţie să mergi pe subcontinent şi să nu mai pleci. Pentru împlinirea acestui vis, recomand călduros şi în cunoştinţă de cauză asta.

9. Lost in Transaltion
Ei, bine, da, la Tokyo cele mai articulate fraze pe care le-am auzit într-o limbă străină de la japonezi au fost: “mai ahi, mai aho, mai ahi, mai ahaha”, pentru că am fost acolo în plină febră O-zone. Dacă asta nu te stresează prea mult, filmul Sofiei Coppola o să te aţâţe să mergi în ţara asta bizară, ruptă din viitor. Biletul de avion pentru perioada în care înfloresc cireşii, ţi-l poţi lua de aici.

8. The Beach
Leuţu di Caprio o ia langa printre insulele thailandeze până găseşte una cu adevărat frumoasă şi periculoasă. Acolo numai soare, mare albastră, junglă, tineri arătoşi şi multă iarbă. În film paradisul se prăbuşeşte repejor. În realitate plaja e în Koh Phi Phi, Thailanda. Pentru o excursie fix pe plajă şi pe lângă, bine făcută apelaţi la sfaturile şi serviciile lui Brăduţ Florescu.

7. Midnight in Paris
Woody Allen capătă bani de la primăriile oraşelor europene să facă filme în şi despre ele. Umblă vorba că Israelul ar vrea să fie personaj principal în următorul film al lui Allen. E o investiţie bună judecând după incredibila poftă pe care Midnight in Paris ţi-o face de-o plimbare prin Cartierul Latin şi una prin Montmartre. Bilete la preţuri ok, din când în când găsiţi aici. Nu zburaţi cu low costul decât dacă e extrem de low cost, aeroportul Beauvais e la dreacu’ în praznic.

6. Mamma Mia
Un muzical tribute to Abba, cu Meryl Streep jucând cel mai penibil rol din viaţa ei. Cu asta cu tot, filmul e fermecător mai ales de la minunăţia de insulă unde a fost filmat. Minunea poartă numele de Skopelos şi e o insulă lângă mai cunoscuta şi locuita Skiathos. Pentru vacanţe greceşti colorate ca Mamma Mia, scrieţi aici.

5. Sideways
O slăbiciune personală e acest film şi activitatea la care se referă: tur de podgorii, în Santa Ynez Valley, California. Personajul principal bla bla urât despre Merlot (eu nu sunt de acord) şi preaslăveşte Pinot Noir-ul (iar nu sunt de acord). Oricum, băutul din film s-a tradus printr-o creştere cu 16% a vânzărilor la Pinot în State. Mă gândesc că la noi Murfatlarul n-ar plăti nici o emisiune tv, darămite un film. Dacă vreţi s-o luaţi pe urmele beţivilor din film, aveţi aici un ghid complet. Dacă vă mulţumiţi cu mai puţin, încercaţi pivniţele Rhein şi conacul Urlăţeanu. În zonă găsiţi şi unele din vinurile mele preferate.

4. 7 ani în Tibet
N-am fost în Tibet şi am văzut 7 ani în Tibet. E complet anormal, dată fiind măiestria cu care ni se povesteşte în film despre acest incredibil colţ de lume. Deţin totuşi un costum popular tibetan şi nişte bijuterii/obiecte ritualice tibetane, culese dintr-o comunitate de transfugi tibetani în Nepal. Pentru o experienţă hardcore tibetană, luaţi un tur de la Good Karma Trekking, nişte nepalezi care ştiu ce fac şi pe care mă încumet să îi recomand. Negociaţi preţul.

3. Out of Africa
Maryl Streep şi Robert Redford aruncaţi în Kenya sălbatică trăiesc o poveste de dragoste. Şi acum tresar când ea împuşcă un leu fix în faţă. Ce scenă, ce natură, ce pericole! Dacă vreţi să trăiţi Kenya la firul ierbii, vă recomand cel mai dement tur african din câte există: cu bicicleta. Cumpăraţi de aici.

2. Amantul
O fetişcană albă şi adolescentă devine amanta unui chinez, în Vietnamul colonial, în fermecătorul Saigon. Cartea-i scrisă de Marguerite Duras şi filmul e făcut de Jean-Jacques Annaud. Când am ajuns în Saigon, mi-am luat hotel în China Town de dragul filmului. Deşi regizorul a fost dezamăgit iniţial de cum arăta Saigonul şi a căutat locaţii de filmare în ţările vecine, până la urmă tot în Vietnam s-a întors. Anul ăsta am văzut şi Hanoiul şi tot atmosfera umedă şi suprarealistă din Amantul m-a urmărit. Pentru drumuri mai întinse către Saigon şi preţuri moderate, urmăriţi-i pe dubaioţi.

1. Ocolul pământului în 80 de zile (filmul din 1956, care-a luat şi Oscar)
A fost primul film şi prima carte pe care am însemnat-o pe hartă, promiţându-mi că într-o zi o să văd şi eu: Anglia, Egipt, India, China, Japonia, Statele Unite. Asta mi-a ieşit mai mult de jumătate, ceea ce vă doresc şi vouă.

Premiul special al juriului merge la Woody Allen pentru Vicky, Cristina, Barcelona, un film după care m-am luat eu când m-am dus la Barcelona. Poate suna straniu, dar filmul mi-a plăcut mai mult decât oraşul.

Enhanced by Zemanta
Tags: 1001adventures, 7 ani in Tibet, Amantul, India, Kerala, Lost in Translation, Mamma Mia, Meryl Streep, Midnight in Paris, Ocolul pamantului in 80 de zile, Phi Phi Island, Pinot Noir, plaja, Saigon, Santa Ynez Valley, Sideways, Thailanda, The Beach, Tibet, Vicky Christina Barcelona, Vietnam, Woody Allen

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *