Tevelionu’

photo(4)Televiziunile din România au făcut emisiuni de Revelion, care au ieşit un fel de siluire a telespectatorilor şi pe alocuri şi a actorilor care au participat la aceste veselii naţionale.

Am început seara cu emisiunea de la  Antena 1 cu Nae şi Vasile, doi actori de şuşe care au prins vremuri mai bune la viaţa lor. Într-un decor făcut de un scenograf discromat, cei doi făceau glume. Despre sex în grup, incest, boli venerice, bătrâneţe, impotenţă, boală, sărăcie şi surpriză absolută, despre tranziţie şi luminiţa de la capătul tunelului. Tot ce le ieşea din gură era despre femeile care sunt curve şi bărbaţii care sunt beţivi, ceea ce mi se pare o tematică potrivită pentru orice show de umor din lumea asta, mai ales la sfânta trecere dintre ani. Nae Lăzărescu părea destul de inacapabil să mai creadă în ce prostii debita, uneori recitând ca la grădiniţă, iar Vasile Murariu avea o mină uşor dezinteresată. Între glumele lor spumoase (de obicei bancuri vechi recirculate) erau momente în care cântăreţi de populară se dădeau în stambă cu unii de uşoară, o idee proaspătă de vreo 12 ani, de pe vremea răposatei emisiuni Folclorul Contraatacă.

Când Pro Tv a isprăvit cu Nea Mărin Miliardar au început propria lor emisiune ineptă. Cuplul Andra&Măruţă, înconjuraţi de tot soiul de personaje bizare din regnul Pro Tv, au dat drumul la distracţie în obositul decor de la Dansez pentru tine, care-i mic şi îngrămădit şi sufocant şi departe de vreo capodoperă în domeniu. La un moment dat în noapte aduseseră în studio şi o canapea cam şifonată şi amărâtă, cel mai ieftin model de la Ikea, mărturie că televiziunile româneşti nu vor renunţa de-a veci pururi la şcrampe şi improvizaţii.

Chiar înainte ca Antena 1 şi Pro Tv să difuzeze simultan un dans pe Gangnam Style, Pepe se desfăşura artistic şi pe Antena 1 şi pe Kanal D.  Cât despre Gangnam, trupa de la Pro tv îl dansa cam la nivelul la care probabil a făcut-o la petrecerea de Crăciun a companiei, în ciuda faptului că oamenii sunt dansatori profesionişti. La Antena era un fel de horă altoită cu sârbă şi tăvălită prin Meniaito.

Apoi Pro-ul s-a gândit să ne delecteze cu nişte cântece de generic ale propriilor emisiuni, adică şi-a dat un fel de pupic în oglindă, că părea să moară de propriul lui drag. Delegat să interpreteze piesa de la Dansez pentru tine a fost domnul Jean de la Craiova, care îşi făcea treaba bine, ba mai mult, cât cânta la Pro, vorbea şi la Kanal D, asta ca să aibă telespectatorul varietate.Distrusă de presiunea acestei grele alegeri, am dat iar pe Antena 1 unde am văzut-o pe Maia Morgenstern cântând Sex Bomb şi călărindu-l pe Mihai Gâdea. Că eu voi avea nevoie de terapie după această imagine e sigur, dar mă întreb Maia de ce va avea nevoie după această scenetă? În vreme ce actriţa din Patimile lui Hristos o ardea pe nişte texte de-o idioţenie fără asemănare, în platoul Antena 1 Daniela Crudu râdea cu gura atât de deschisă că i se vedea piercingul din limbă. Au urmat în program nişte unii care cântau Ave Maria şi m-am temut pentru o clipă că or să aducă în studio corul Madrigal ca să le dea şuturi în fund Mircea Badea, cam asta era linia de lucru.

Pe la 22.50, Pepe care era pe Antena 1 şi pe Kanal D a ajuns şi la Pro Tv, iar Connect-R, în cinstea căruia Pro-ul şi-a numit emisiunea “Eu de Revelion nu dorm” se transferase deja pe Antena 1. Glumele erau la cel mai înalt nivel. Postul din Băneasa dădea un nene care înghite un balon lung şi îl scoate, pe unde altundeva, dragi telespectatori, decât pe fund, iar cel din Pache îl ridiculiza pe Fuego punându-l pe Pepe să îl imite. Deci măscăreşti un penibil cu un alt penibil? Jesus!

După miezul nopţii Pro-ul a dat drumul la soft porn cu nişte tăvăleli pe podele de toată frumuseţea, reluare după ceva episod de la Dansez pentru tine (care pare a fi izvorul nesecat de conţinut al acestui post tv) şi Antena a tuflit nişte lăutărească cu Viorica şi Ioniţă de la Clejani.

Au mai fost momente minunate, ca de pildă unul superb cu Vadim şi Florin Zamfirescu (la A1) în care Vadim îşi mânca (să mă scuzaţi) rahatul şovin obişnuit, iar Zamfirescu juca un ungur care nu vorbeşte bine româna. Scenariul era vai de el dacă nu aveai un IQ foarte redus sau dacă nu băusei deja o sticlă de vodcă. La Pro angajaseră un om ca să o facă pe cretinul permanent şi o altă persoană, cu înălţimea mai mică să cânte dintr-o chitară, ceea ce crea o atmosferă plăcută, festivă. Tot ei au pus-o pe Drăguşanu într-un cadru cu un pitic şi au făcut nişte fragmente cu Masterchef în care luminile arătau de parcă le pusese un orb.

photo(5)Pe la 2 jumate noaptea, după ce exasperasem toţi oamenii din jur cu televizorul, prietena mea Dorothea a sărit în sus că de ce am uitat de TVR. Chiar, de ce am uitat de TVR? Am corectat rapid eroarea şi am văzut nişte panouri de carton în faţa cărora cânta Iris cu noul solist. Au urmat ceva lăutari de mîna a doua în cel mai urât decor din lume, dezgustător, groaznic, mizerabil, să-ţi vină să urli.

Din titanica ciocnire a frumoaselor tevelioane, la audienţă a câştigat Antena 1. Mă aşteptam să fie aşa pentru că în ciuda ororilor difuzate, emisiunea lor a avut o noimă, un format, nişte reguli de lucru. Negru şi-a făcut treaba bine şi cu tot conţinutul ăla borhot, pe alocuri au dat dovadă de ceva imaginaţie. La Pro oamenii erau mai frumoşi, mai bine îmbrăcaţi, mai cool, dar nu şi-a dat nimeni silinţa, păreau că se plac ei pe ei prea mult ca să le mai pese ce-am spune noi.

Televiziunea românească dintre ani suferă tare de scenografi şi scenarişti. E găunoasă şi ineptă, mediocră, se vede că n-a citit în viaţa ei o carte şi că n-a văzut în viaţa ei un film bun. Toacă aceleaşi feţe şi aceleaşi idei ieftine indiferent că e neaoşă, americănească sau turcească. La mulţi ani!

 

 

Enhanced by Zemanta
Tags: Antena 1, Bianca Dragusanu, Chef cu Nae si Vasile, Connect-R, cronica tv la emisiunile de revelion, Eu de Revelion nu dorm, formate tv, Kanal D, Maia Morgenstern, Mihai Gadea, Mircea Badea, Pepe, programe tv, revelion, România, televiziune, TVR

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: Sa ne distram cu TVR | Depozit

  2. Pingback: Blogosfera românească nu a fost foarte activă în 2012 - Marius Sescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *