Dragi copii mai mici de 9 ani (cei mai mari n-au voie să citească sub ameninţarea vechiului blestem că le vor creşte urechi de furnici şi cozi de broască),
Dacă sunteţi nişte pici care faceţi totul în ultimul moment şi scrisoarea voastră pentru Moş Crăciun stă rătăcită pe undeva prin camera voastră cea ordonată, va rog înşfăcaţi-o, terminaţi-o, scrieţi pe plic Moş Crăciun (Santa Klaus), Lapland, Finland. Orice poştaş, oricât ar fi el de nătâng ştie unde trebuie să ajungă răvaşul, chiar dacă nu vă complicaţi cu coduri poştale şi alte nebunii de oameni mari.
Unii dintre voi, suspicioşi din fire, aţi tot cercetat discret geanta mamei şi aţi văzut că tot nu pune scrisoarea la poştă. Caz în care, sunt două variante. Fie aveţi o discuţie cu ea şi o întrebaţi ce de vă sabotează, fie îi lăsaţi un bileţel prin care îi amintiţi să pună scrisoarea la poştă, pentru că ea, ca toate mamele, este uitucă.
Dar să vedeţi cât de uituce sunt bunicile. Am auzit de un biet copil căreia bunica i-a expediat scrisoarea cu un an întârziere! Noroc că Moş Crăciun se descurcă şi în situaţii îngrozitoare. Cel mai bine e să daţi scrisoarea taţilor, se pare că ei sunt experţi în stat la coadă la poştă şi lipit timbre pe plicuri.
De ce vă împui capul cu toate astea? Pentru că vreau să vedeţi cu ochii voştri oficiul poştal al lui Moş Crăciun. El e chiar pe cercul polar, lângă un oraş care se cheamă Rovaniemi. Acolo ajung scrisori din peste 200 de ţări, iar moşul cu răbdare le citeşte şi chiar răspunde cui a trimis scrisoarea la timp. În ultima vreme, s-au modernizat şi elfii de la biroul lui Moş Crăciun, aşa că puteţi scrie şi emailuri, doar că e bine să ştiţi că bătrânului îi place să citească pe hârtie, în faţa şemineului.
După ce scrisoarea a fost deschisă şi citită, ea e pusă în depozitele speciale ale moşului. Acolo rămâne pe timp nelimitat, pentru că întotdeauna e nevoie pe lumea asta de o rezervă serioasă de copilărie.