Procesul: o poveste cu oameni amărâți ca mine și ca tine

Mihai Moldoveanu a fost acuzat în anii ’90 de omor. Deși, la un moment dat în timpul anchetei, recunoaște fapta, ulterior zice că n-a avut de-a face cu crima și încearcă să demonstreze asta. Ileana Bîrsan și Claudiu Mitcu, acum 5 ani, iau povestea și o transformă într-un documentar care intră azi în cinematografele din România.

Nu e o poveste polițistă tipică și ieșind din sala de cinema nici măcar nu mi-am pus problema dacă Mihai Moldoveanu e vinovat sau nu, pentru că nu mi s-a părut că asta e important. Sigur, cei mai pasionați de crime stories s-ar putea distra cu indiciiile din film și ar putea să tragă niște concluzii. Documentarul nu reconstruiește din surse diverse povestea crimei, e centrat pe personajul principal, carismatic și articulat și acum, după mai bine de 20 de ani de la începerea calvarului prin pușcării și îi opune numai varianta poliției, inclusiv cu excelente filmări de epocă din timpul reconstituirii și audierilor. E, în schimb, o poveste clasică om versus sistem, care te lasă, după o oră și ceva de vizionare, vlăguit și vulnerabil, frustrat și amărât, conștient de faptul că omul, victimă sau infractor, nu e în preocupările “sistemului” în niciun fel.
De altfel, titlul identic cu cel al romanului lui Kafka nu e, probabil, întâmplător: avem de-a face cu o poveste neterminată, cu o victimă care se plimbă prin procedurile polițienești condusă de polițiști, fără voință proprie, ca un actor al unui rol atribuit la întâmplare și mai ales o autoritate mută și surdă, apărându-se frenetic de orice încercare a personajului principal de a schimba scenariul prestabilit. Ai, pe parcursul filmului, senzația că zidul în care dă cu capul Moldoveanu e zidul în care dăm și noi cu capul, în micile noastre gesturi cotidiene și deloc dramatice prin comparație cu un om care nu poate obține o rejudecare a procesului, deși are sentințe de la CEDO care spun că au fost nereguli în anchetare și în justiție.
E o temă actuală și o discuție necesară într-o Românie împărțită în două, în care o tabără urlă că justiția noastră e busuioc de pus la icoană și o alta care țipă că justiția noastră e stalinistă. În film nu vedem nici una, nici alta, vedem un sistem care dă erori și nu se întoarce la ele să le corecteze, ci și le ocrotește cu conștiința faptului că aceste erori fac parte din ADN-ul lui.
Mergeți la Procesul. Are poveste, are personaj, arată o lume în care trăim cu toții: de oameni amărâți, ca mine, ca tine, ca presupusul criminal.

Unde vedeți documentarul între 13-20 iulie
BUCUREȘTI
Hollywood Multiplex Bucuresti Mall Vineri-Marţi : 13:45 18:00, Miercuri-Joi : 13:45 16:00
Cinema Elvire Popesco Vineri : 19:15, Sâmbătă : 16:30
Cinema Muzeul Țăranului Vineri : 18:00, Sâmbătă : 18:30, Duminică : 16:00
Cinemateca Romana (Eforie)Vineri : 20:00, Sâmbătă-Duminică , Joi : 18:00, Marţi : 17:00, Miercuri : 17:30
Cinemateca Romana (Union) Sâmbătă-Duminică : 16:00, Miercuri-Joi : 20:00
CInema Europa Vineri Luni Miercuri : 13:00

BAIA MARE
Cinema Dacia Vineri : 17:30 19:15, Sâmbătă : 13:30 15:30, Duminică : 15:30 19:15, Luni : 17:00, Marţi : 19:15, Joi : 13:30

BOTOȘANI
Cinema Unirea Botosani Sâmbătă : 20:00 – proiecție de gală (invitată Ileana Bîrsan)
Duminică Miercuri : 16:00

CRAIOVA
Cinema Modern Vineri-Duminică : 20:00

IAȘI
Cinema Iași Vineri : 18:00 – proiecție de gală (invitată Ileana Bîrsan)
Luni : 19:00

GURA HUMORULUI
Centrul Cultural Gura Humorului sâmbătă ora 16:00

PITEȘTI
Cinema “Sebastian Papaiani” Vineri-Joi : 18:00

SLOBOZIA
Casa de cultură vineri ora 19:00

TÂRGU MUREȘ
Cinema Arta Targu Mures Vineri-Joi : 20:30