Ascultă ce vezi: o expoziție și 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre schizofrenie

D. e unul dintre membrii familiei mele lărgite. Cântă la chitară, citește și se uită la filme. Discutăm despre pisici și politică internă, muzică sau show-urile de noapte de la tv. Îi place să mănânce și își face cumpărăturile la Cora. Am fost cu el la concerte, am făcut împreună Revelionul, am trecut prin mai bune și prin mai rele de-ale vieții, așa cum li se întâmplă membrilor unei familii. Nu e nimic atât de special la el cât să îl facă definitiv diferit de mine sau de tine, chiar dacă ni se întâmplă să ne ciondănim pe lucruri practice: fațada de la balcon trebuie reparată, aragazul merge ok sau nu merge ok, cât ulei se pune în mâncare. Am prieteni de care mă despart mai multe decât de D., dar e singurul om din viața mea pe care l-am auzit spunând clar și răspicat, fără să glumească, că din mașina de spălat ies gândaci uriași. 

D. e diagnosticat cu  schizofrenie, unul dintre cei 1% din populația globală care suferă de această afecţiune mintală. Atunci când îşi ia medicaţia corect,  e lucid și funcțional. Trăim, tehnic, în aceeași realitate. Gândacii din mașina de spălat apar doar dacă medicamentele dispar, nu ei sunt norma. 

Când am ajuns la etajul 4, la MNAC, la expoziția lui Yael Efrati, o artistă israeliană cu rădăcini românești, m-am oprit în fața unui mic zid în spatele căruia se putea vedea o pată de albastru intens. Pe pereții camerei, dungile de lumină completau impresia puternică că asistăm la o după-amiază mediteraneeană, dulce și caldă. Sigur, interpretarea asta e una personală și vine și din faptul că am văzut în realitate după-amieze mediteraneene, chiar așa, dulci și calde. Totuși, expoziția e dublată de un ghid audio, realizat din perspectiva unei persoane diagnosticată cu schizofrenie*. Marea sa albastră era altfel decât marea mea albastră. 

Ne desparte doar interpretarea diferită a artei sau interpretarea diferită a realității?

Expoziția face parte dintr-o campanie de conștientizare a schizofreniei, inițiată de Janssen, care se numește “Ascultă ce vezi”. Cei care au construit această campanie au pornit la rândul lor, de la interpretarea unei realități: mulți dintre pacienţii diagnosticaţi cu schizofrenie au preocupări artistice care le creează o zonă de refugiu și de confort, alături de tratamentul medicamentos și psihoterapie. Schizofrenia nu se vindecă, dar, cu medicația potrivită, se poate ține sub control, ca orice altă boală cronică. 

Vă îndemn să mergeți până pe 22 iunie la MNAC ca să ascultați ce văd alții și să vedeți ce puteți asculta. Vă mai îndemn să aveți grijă de sănătatea voastră și a celorlalți, inclusiv cea psihică. Mi-ar plăcea o lume în care D. și orice alt pacient cu afecţiuni psihice să trăiască o viață confortabilă, într-o realitate comună cu a oamenilor sănătoși. 

10 lucruri pe care trebuie să le reținem despre această afecțiune:

  1. Schizofrenia nu are o cauză anume, un factor declanșator precis.
  2. Diagnosticarea nu se face bătând din palme, mai ales pentru că simptomele nu sunt specifice.
  3. 1% din populația europeană suferă de această boală.
  4. Ea debutează cel mai frecvent între 15 și 35 de ani, de unde și necesitatea unei griji sporite în legătură cu comportamentul ieșit din norme al tinerilor.
  5. Schizofrenia e o boală cronică care începe lent și necesită tratament pe viață. În prezent există mai multe opţiuni de medicaţie pe care pacienţii le pot urma (conform recomandării medicului specialist): medicamente cu administrare zilnică, pe cale orală, şi alternativele injectabile cu eliberare prelungită.
  6. Persoanele afectate de schizofrenie pot duce o viață normală atâta timp cât sunt sub tratament.
  7. Schizofrenia nu se vindecă, dar se tratează.
  8. Terapia cognitiv-comportamentală sau psihoterapia ajută bolnavii de schizofrenie, dar, în niciun caz nu înlocuiește tratamentul medicamentos.
  9. Familia e foarte importantă în susținerea bolnavilor de schizofrenie.
  10. Schizofrenia nu trece cu: calm, rugăciuni, tratamente naturiste, izolare, lipsă de stress. 

 

*înregistrarea a fost realizată cu sprijinul unui colaborator al studioului de înregistrare