Prima listă de călătorii s-a încheiat în iunie, când tradiţia spune că românul rupe plajele din Grecia, Turcia şi Bulgaria. În capul meu lucrurile nu trebuie să stea aşa. Prin urmare, iată cum cred eu că e amuzant să vă folosiţi banii şi timpul.
Iulie. Nisip. Odessa, Ucraina.
Te pui în maşină, traversezi Moldova, ajungi la Odessa. Te pui în trenul “Prietenia”, ajungi la Chişinău, bei un cvas, iei trenul spre Odessa. Te pui în microbuz, ajungi în Moldova, dai trei firfirei şi ajungi tot la Odessa. Acolo te prăjeşti pe dinafară pe plajele Malibu şi Arcadia şi te răcoreşti pe dinăuntru cu bere ucrainiană, ieftină şi gustoasă. Când ţi s-a luat de soare poţi să vezi cel puţin vreo cinci muzee cu sens sau poţi cutreiera frumosul oraş într-o caleaşcă imperială. Mai ales în week-end-uri oraşul e plin de zumzete în dulcele grai moldovenesc de la fraţii de peste Prut, turişti de bază în poetica Odessă. Nu zic aiurea poetică, o să găsiţi aici şi-un bust de-al lui Puşkin (rezident pentru un an în staţiune) şi de-al lui Eminescu.
August. Poftă de viaţă. Liban.
Ştiu că ţara asta apare la ştiri cu ocazia (rară de altfel) a detonării unor bombe lângă maşinile politicienilor locali (dacă îi trimitem pe-ai noştri acolo or să fie în siguranţă), dar Libanul e locul în care s-au inventat petrecerile pe plajă. În fenicianul Byblos, plaja vă aşteaptă cu o selecţie admirabilă de bărbaţi mediteraneeni, cocktailuri sofisticate şi o atmosferă de decandenţă orientală pur şi simplu delicioasă. Poate nu atât de delicioasă ca mâncarea gătită în restaurantele în aer liber din satele de munte, unde lângă câte o cascadă, o bătrână coace pâine într-un cuptor mic, de piatră. Pofteşti ruine romane? Ai ruine romane. Pofteşti sate de pescari medievale? Sunt din plin. Vrei natură spectaculoasă? Mergi la cedrii milenari. Te atrag yachturile? Stai să vezi acolo colecţie de ambarcaţiuni de lux. Sursa foto.
Septembrie. Many Happy Returns. Nepal.
Pe la jumătatea lui septembrie, norii negri aduşi de muson se cară şi cerul rămâne albastru. Călătorii occidentali în căutare de mari revelaţii spirituale se îmbulzesc ca turmele de oi prin cartierul turistic din Kathmanu, Thamel. Obţin mici revelaţii spirituale, ajutaţi de obicei de câte o ţigară de haşiş ori pur şi simplu de atmosfera paşnică a statului himalayan. Cei mai ambiţioşi pleacă în explorări montane. Cei mai meditativi cutreieră templele budiste ori hinduse cu gurile căscate şi devin pradă sigură pentru mulţii sadhu (nişte pustnici excentrici veşnic drogaţi) şi multele maimuţe nehalite care populează peisajul. Dar orice, absolut orice s-ar întâmpla acolo devine o poveste bună de spus nepoţilor, aşa că îţi vine să te tot întorci în Nepal.
Octombrie. Uite plaja, nu e plaja. Manaus, Brazilia.
Rio Negro şi râul Solimões se întâlnesc lângă Manaus, capitala statului Amazon. Între august şi decembrie, când debitele apelor scad, o plajă frumoasă apare ca prin minune. Din Manaus pleacă expediţii în pădurea tropicală amazoniană, exact acea pădure pe care, probabil, copiii noştri n-or s-o mai prindă pentru că va fi distrusă repejor de tăvălugul “dezvoltării”. Din iunie anul ăsta, Tap Portugal România vă duce acolo cu escală la Lisabona. Sursa foto.
Noiembrie. Frumuseţe. Roma.
Cârdurile insuportabile de turişti de peste vară se mai răresc, preţurile se mai calmează, frumuseţea Romei tot acolo rămâne. E lună cu festival de film şi de jazz, dar capitala Italiei n-are nevoie de asta să fie atrăgătoare. Pieţe şi catedrale, muzee, magazine de lux, restaurante grozave, misterioasele catacombe, ruine şi palate. E un oraş de care trebuie să te bucuri încet ca să nu-i strici farmecul.
Decembrie. Primăvară. Madeira.
Dacă tot e să fie artificii de Revelion, măcar să fie cele mai mari focuri de artificii din lume, adică acelea din Funchal, capitala insulelor portugheze. Te îmbeţi cu vin aromat de Madeira, mănânci frigărui gigantice pe beţe de dafin, te distrezi la petreceri de stradă cu muzică şi dans. Dacă ţii să treci în noul an îmbrăcat la patru ace, poţi să te duci la balul organizat de Reid’s Palace Hotel.