Must travel 2014 (1)

IMG_1885Dacă Doamne fereşte aveţi mai mulţi bani şi mai mult timp decât idei de călătorii, daţi un ochi pe lista de mai jos, rod al obsesiei mele legată de umblări şi preumblări.

IMG_4468Ianuarie. Reduceri. Barcelona.

A doua săptămână din ianuarie se dă startul la reduceri în magazinele barceloneze. Nu sunt vreo regină a shoppingului, dar nu vă pot descrie în cuvinte sentimentul sacru pe care l-am avut de mai multe ori în Spania în faţa unor pantofi care nu mai costă 700, ci 100 de euro. Sau entuziasmul cu care am înşfăcat de pe raft o geantă Balenciaga minunată, din preţul căreia zburase un zero de la coadă. Desigur, dacă te mai ţin picioarele şi simţirile după cumpărături, dă măcar o tură prin parcul Güell, proiectat de Gaudi ori prin muzeul Miró.

zorbulFebruarie. Adrenalină. Noua Zeelandă.

E un fel de august de-al nostru în insulele de la capătul lumii şi luna în care neo zeelandezii serbează ziua naţională (6 februarie). E cea mai adrenalinică destinaţie pe care o cunosc şi marele meu regret până în ziua de azi e că n-am mai avut timp să mă arunc de la 192 de metri, din Sky Tower, Auckland. Dacă tot ajungi în ţara câmpiilor verzi şi a pădurilor ca-n Jurassic Park, trebuie să-ţi faci de cap până la capăt. Asta înseamnă: zorb în Rotorua (te bagi în pântecele unei bile de cauciuc şi îţi dai drumul pe nişte dealuri ca din poveşti), rafting pe râul Rangitikei, bungy sau bungee oriunde apuci, deşi Pipeline Bungy se zice că e “the place”.

19148_267817566017_5167890_nMartie. Regăsire. Marea Moartă, Israel.

Se poate numi cură de detoxifiere după iarna grea sau relaxare la căldură în prag de primăvară. E o destinaţie excelentă pentru cuplurile în care partenerii chiar se plac unul pe celălalt, pentru că eşti blocat între nişte munţi deşertici, pe malul unui lac dubios, sub un soare adesea necruţător, vreme în care metabolismul tău o ia razna printre altele de la cea mai mică altitudine de pe faţa pământului.

Aprilie. Flori de cireş. Japonia.

Tokyo e ameţitor şi fără celebrele flori de cireş care-l colorează în fiecare primăvară. Nu trebuie să faci nimic special în capitala Japoniei ca să te îmbibi de felul ei unic de a fi. Strecoară-te doar printre fetele îmbrăcate bizar din Harajuku, extrage-te din aglomeraţie într-un colţişor din parcul Ueno, cutreieră noaptea infamul cartier roşu Kabukicho, intră într-un salon de pachinko sau unul de karaoke. Sau stai aşa, pur şi simplu şi lasă oraşul să se mişte pe lângă tine.

IMG_1902Mai. Iubire. Capul Verde.

E cea mai sexy destinaţie în care am fost, revelaţia anului 2013 pentru mine. Are şi apă albastră şi nisip alb şi peşti coloraţi şi orice altceva se mai pune în pliantele turistice despre aşa-zisele “paradisuri tropicale”. Ţara Cesariei Evora cântă toată şi tot timpul, oamenii ei sunt frumoşi şi plini de vitalitate, iar călătorii sunt cuprinşi de o euforie dulce, în parte provocată de grog, un fel de rom, tare şi ieftin.

poza renIunie. Lumină. Laponia.

Sunt insomniacă de când mă ştiu, dar nopţi albe ca-n Laponia n-am avut niciodată. La final de iunie, dacă eşti cocoţat sus pe hartă, după Cercul Polar, soarele nu apune deloc, prilej bun ca bietul tău organism să nu mai priceapă nimic şi să rămână aiurea treaz 24 din 24. Bine, exagerez, pentru că Laponia e o destinaţie în care cutreieri păduri şi vâsleşti pe lacuri, ceea ce înseamnă că la un moment dat tot te loveşte oboseala. Vara laponă e tulburătoare, experimentaţi-o într-o cabană dotată cu saună. O să vă prindă bine aburul fierbinte, mai ales dacă prindeţi o ninsoare de iunie.

(va urma)

 

Enhanced by Zemanta
Tags: Auckland, Balenciaga, Barcelona, calatorie Marea Moarta, calatorii 2014, Finlanda, Harajuku, idei de calatorii, Israel, Japonia, Laponia, Marea Moarta, nopti albe, Noua Zeelanda, rafting, Rotorua, Sky Tower, solstitiul de vara, Spania, Tokyo, zorb

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: Must travel 2014 (2) | Depozit

  2. Pingback: Must travel 2014 | Ziare net - Stiri din presa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *