Cum să călătoreşti în India: hotelurile

photo14Îți spun clar de pe acum că există doar două variante mari și late de a înțelege conceptul de cazare în incredibila țară a tuturor posibilitaților: fie te bazezi pe o agenție de turism cu experiență, fie ai nervi de oțel. Punct. Altfel nu se poate.

În cazul primei variante poți să dormi liniștit și înainte și în timpul aventurii tale indiene pentru că hotelul se află într-o zonă sigură, camerele sunt la cel mai înalt nivel de curațenie, wi-fi-ul funcționează și room-service-ul e disponibil 24/24. Cel puțin. Mai adaugi câțiva galbeni din pușculiță și te trezeşti că ești tratat ca un maharaja de servitori cu țeasta în turbane și surtuc aurit, poate ai și o priveliște panoramică asupra colinelor de forturi și palate, masajul ayurvedic vine la pachet cu un maseur neobosit și insistent, iar singura ta grijă e să predai cheia zilnic la plecare pentru ca paharele de cristal şi așternuturile de mătase să fie lună când revii. Am încercat asta. O dată!

 

IMG_2588[1]În rest, fac parte din categoria aia enervantă de călători care e de părere că se poate ocupa lejer și de capul ei de procesul cazării în India. În căutarea camerei perfecte. Shangri-la-ul hotelurilor indiene.

Ce te întrebi înainte de a arunca rupiile din buzunarul tău în buzunarul recepționistului pedant din fața ta?

Aşezare. Hotelul/ guest-house-ul e ușor accesibil sau trebuie să străbați vreo 10 străduțe pietonale unde nici ricșa nu te duce? Farmacia, restaurantele, magazinele, obiectivele turistice sunt la îndemână?

DSC_0052Facilități. Există apă caldă, aer condiționat, wi-fi 24/24 sau toate funcționează după un program de raționalizare a resurselor?

Check-out. Pot să dorm regește până la ora 10, să iau mic dejunul încă o oră și apoi să-mi fac bagajul, urmând sa-mi iau ramas bun pe la 12? Sau la 8:30 recepționistul nu mai poate de nerăbdare anticipând primirea noilor rezidenți?

Taxe. Prețul camerei include service-tax, TVA sau luxury tax (adica încă vreo 25%)? Hai să-ți spun un mic secret: de obicei nu.

Evident, în India nimic nu e așa simplu precum pare. Peste noapte prețurile cresc, facilitățile dispar sau sunt extra charge, zâmbetul e înlocuit de un rânjet compătimitor sau sfidător, după caz. Oricum ar fi, e inutil să te opui. Doar vei înrăutăți situația. Fie te vei trezi că trebuie să părăsești camera a doua zi la prima oră, fie vei plăti dublu, fie va trebui să te muți în altă cameră.

1458703_10151688696276701_1109444377_nSpre exemplu, în timp ce scriu toate astea, recepționerul hotelului Marvel (!!!) din Darjeeling mă informează după 3 ore şi 4 apeluri telefonice că … de fapt nu există conexiune la internet în camera mea, că reșoul pe care îl are în dotare nu e compatibil cu actuala priză, iar dacă chiar chiar chiar mi-e așa de frig (sunt maximum 15 grade în cameră), aș putea să mă mut la etajul trei unde reșoul va funcționa, dar toaleta e în stil indian! Ceee? Amice, probabil îți arde de glume!

Dar să continuăm. Cu ceva obiecte esenţiale pentru bunul mers al lucrurilor la o cazare întâmplătoare.

Dopuri de urechi. Multe variante de cazare din India se găsesc poziționate strategic în zone intens frecventate de turiști. Ceea ce înseamnă mai multe magazine, mai mulți vânzători agitați, mai multi cerșetori, vaci, mașini, ricșe ş.a.m.d. Turkish Airlines, pe ruta Istanbul-Delhi, oferă un kit prețios conținând dopuri de urechi, o mască de ochi și o pereche de șosete. Primele chiar îți vor fi de folos.

Cearșafuri. Apa e o resursă valoroasă în subcontinent, ceea ce se traduce prin evitarea spălărilor frecvente la albituri. Fii precaut şi evită o iritantă afecţiune dermatologică. Sacul de dormit e de asemenea o opţiune sănătoasă.

( Între timp, la mine la hotelul Marvel, un domn înfăşurat într-o pătură însoţit de un tip scund şi încă unul purtând o pereche de ochelari cu dioptrii hiperbolice, s-au precipitat în camera mea de la primul etaj, discutând aprins despre înlocuirea prizelor. Sau cel puţin asta am înţeles din bruma mea de hindi acumulată cu greu în ultimele 3 luni. Răbdare. Muuuultă răbdare. )

Toaleta. În timp ce în marile hoteluri vei găsi vasul de toaletă şi hârtia igienică drept standard, în restul posibilelor cazări ar fi de bun augur să inţelegi o anume terminologie.

Attached bath/private bath/ with bath : bingo, camera ta e echipată cu toaletă personală.

Common/ no bath : stai la rând, toaleta e la comun.

Indian style/squat : dap, ai ghicit, o gaură-n pământ!

De asemenea e important de notat faptul că, deşi iniţial se laudă că abundă în facilităţi, e foarte posibil ca apa caldă să funcţioneze doar la anumite ore din zi, sau sa fie distribuită la găleată, dimineaţa şi seara.

În cazuri mai fericite, toaleta poate dispune de un geyser (un fel de centrală termică) care trebuie pus în funcţiune cu cel puţin 30 de minute înainte de a folosi apa caldă. Caută butonul de pornire cu atenţie, nu de puţine ori l-am găsit în afara camerei, pe coridor.

( La hotelul Marvel de unde scriu, problema mea cu reşoul a fost soluţionată cu succes! În loc să înlocuiască prizele sau să cumpere un adaptor, au înlocuit cablul reşoului cu totul. Doar în 4 ore! Aleluia! )

IMG_2277[1]Tipuri de cazare

Buget: camerele sunt simple, un pat si două scaune, un ventilator şi o plasă de ţânţari. Toaletele sunt comune şi curăţenia lasă de dorit.

Guest house: se simte clar nivelul superior, de la ventilator la aer condiţionat, TV satelit şi toaletă în cameră. Majoritatea însă îşi închid porţile după ora 20 sau 22, aşa că ar fi bine să-i anunţi din timp dacă vei întârzia seara în oraş.

Home stay: practic stai în una din camerele unei familii indiene. Drept recompensă vei afla mai îndeaproape despre cultura şi viaţa de zi cu zi a familiei tipice, precum şi o grămadă de ponturi şi poveşti interesante despre locul pe care îl vizitezi. Primele trei luni petrecute în India, Abishek din Surya Sadan, în Jaipur, mi-a dăruit lecţii zilnice despre societatea şi mentalitatea indiană, fără de care nu m-aş fi încumetat să revin la sânul Mamei India de încă două ori.

Heritage Hotel: nimeni n-a murit de prea mult lux! Tratamentul regal e norma şi nu te vei mulţumi cu nimic mai puţin decât perfecţiunea.

Şi nu uita: orice călătorie în India e magică. Nu lăsa mici detalii să te priveze de experienţa adevărată a Indiei. Nu vei mai fi niciodată la fel!

Cum să călătoreşti în India este o serie scrisă de Desirée Halaseh pentru www.caia.ro. Desirée călătoreşte în India sponsorizată de 1001 Adventures şi Inside Travel. Dacă vreţi şi voi să ajungeţi acolo, vă recomand ceva similar cu excepţionala excursie Triunghiul de Aur şi Kerala, organizată în toamna asta, în plin festival Diwali, de 1001 Adventures.

Enhanced by Zemanta
Tags: 1001 Adventures, calatorie in India, cazare ieftina in India, cazare scumpa in India, cum sa alegi hotelul in India, Darjeeling, hoteluri indiene, India, Kerala, Triunghiul de Aur

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *