Australia este de 30 de ori mai mare decât Romania şi are cam tot aţâţia locuitori. Terra Australis sau Pământul Sudic, înainte de a fi o realitate geografică, a fost un concept filosofic. Aristotel a intuit existenţa unui ţinut sudic care, conform teoriei echilibrului din univers, era contraponderea ţinuturilor nordice. După Aristotel, geograful Ptolemeu a susţinut şi el existenţa unui asemenea tărâm, pe care şi-l imagina plin de monştri. În 1788 , la începutul anului, 1000 de englezi au ajuns aici cu vapoarele pentru a popula continentul. Prima aşezare a fost numită Sidney, după numele Ministrului Teritoriilor Coloniale. Astăzi Sidney este cel mai important oraş din Australia, capitala de distracţii a continentului.
Clima: Sud-Estul Australiei şi Tasmania au clima temperat oceanică. Părţile centrale şi de vest sunt acoperite de dune de nisip sau teritorii aride cu foarte puţină vegetaţie, prin urmare, clima este deşertică. Pe coasta de est si de sud-vest este climat subtropical, iar nordul este tropical. Partea de nord care se învecinează cu Papua Noua Guinee este ecuatorială. Vara australiană începe în luna decembrie.
Limba: Australia nu are nici o limbă oficială, dar engleza, vorbită cu diverse accente, este limba comună a celor care locuiesc aici. Diferenţele faţă de engleza britanică sau americană nu sunt semnificative. Dacă vi se propune să beţi amber fluid înseamnă că sunteţi invitaţi la o bere, iar dacă auziţi un aussie exclamând ay, înseamnă că îşi cere scuze.
Buget: Australia nu este o destinaţie ieftină, mai ales că un tur al continentului presupune deplasări lungi cu maşina ori avionul. Costul unei mese la un restaurant obişnuit e în jur de 15 euro, iar cazarea la un hotel mediu în jur de 50 de euro. Suma minim necesară zilnic este în jur de 80 de euro. Biletul de avion costă minimum 1200 de euro.
Avertismente: Cele mai mari pericole în Australia vin din partea animalelor. Pe continent trăiesc mai multe specii de păianjeni veninoşi şi de şerpi, aşa că e recomandat ca în zonele deşertice să nu ieşiţi de pe şosea. Cangurii pun şi ei probleme celor care străbat Australia cu maşina. Aceştia provoacă un număr foarte mare de accidente mortale, sărind în faţa maşinilor pe autostradă.
Rute aeriene: Prin Londra, Paris, Munchen, Doha, Istanbul, Dubai, de obicei cu oprire suplimentară în Kuala Lumpur, Bangkok, Hong Kong sau Singapore.
Viza: Cetăţenii români trebuie să solicite o viză electronică, completând un formular pe www.immi.gov.au. Viza e valabilă 12 luni şi poate fi folosită pentru o şedere de maximum 3 luni pe teritoriul Australiei.
5 lucruri de făcut în Australia
- Scufundări în zona Marii Bariere de Corali.
- Vizită într-un parc zoologic ca să vă jucaţi cu ursuleţii koala şi să admiraţi fauna incredibilă a continentului.
- O seară de distracţie în Sidney.
- O expediţie la cel mai vestit monolit australian, Uluru.
- Mâncaţi carne de crocodil, de emu şi de cangur.