Capul Verde, muzici şi plaje: copiii

IMG_9158Râd, dansează, înoată, fac salturi spectaculoase în mare. Părinţii lor, adesea foarte tineri, îi tratează ca pe nişte păpuşi bune de joacă.

IMG_8744Nu e nimic neobişnuit ca o mamă să-ţi pună în braţe bebeluşul ori măcar să ţi-l arate cu mândrie şi să te îndemne să îl alinţi. Sunt calzi şi relaxaţi, şi adulţi şi copii, nu au spaţiu personal de invadat, tabuuri şi reţineri.

IMG_1866Cei mici sunt pretutindeni, zici că e o ţară toată numai copii, toată numai ochi iscoditori (uneori albaştri, da, am văzut negresă cu ochi albaştri), toată numai veselie.

IMG_9006În insula Sal am intrat într-o şcoală primară. Era pauza mare, picii dansau alături de adulţi, boxele zăceau lipite de un perete într-un colţ. Nişte zgâtii zvăpăiate îşi exersau meşteşugul la elastic.

IMG_9002Altele săreau coarda, cu destul de multă îndemânare. Aveau şi şotron, m-am simţit o clipă în anii ’80, la şcoala din Târgu Neamţ.

IMG_9032Băieţii dădeau goluri în poarta de fotbal, semeţindu-se grozav după fiecare reuşită.

IMG_8988Te mai caţeri pe un geam, te mai cocoţi pe o poartă, mai împărtăşeşti un secret cu colegii. M-a uimit că se jucau cu atâta intensitate şi totuşi nu urlau din toţi rărunchii, cum adesea fac copiii de la latitudini mai temperate la şcoală.

IMG_9007Mai întâi m-au ignorat, apoi unii mi-au studiat aparatul de fotografiat pentru câteva secunde. Şi-au pierdut repede interesul, pauza era pe sfârşite şi voiau să o folosească aşa cum se cuvine.

IMG_9031După şcoală, picii de până în 10 ani năvălesc în port şi pe plaje. Sunt creaturi de mare, ca toţi strămoşii lor.

IMG_9162Bărcile pescarilor sunt un fel de căruţe pentru ei, de care se agaţă şi pe care le folosesc pentru joacă. Cei mai mari, au ore după-amiază şi cum gimnaziile sunt mai puţine, trebuie să meargă kilometri întregi până la şcoală. Îi vezi grupuri, grupuri, hârjonindu-se pe marginea drumului.

IMG_9115Din când în când, o maşină opreşte şi îi scuteşte de drumul lung. Asta am făcut şi noi cu o gaşcă de băieţi care la întrebarea “ce vrei să te faci când o să fii mare” au răspuns fără ezitare şi în linie “fotbalist”.

Capul Verde, muzici şi plaje este un proiect realizat pentru TAP Portugal, compania care are cea mai convenabilă rută Bucureşti-Capul Verde. Se zboară cu escală la Lisabona, iar din luna noiembrie a acestui an, timpul de transfer se va reduce, de asemenea şi preţurile. Puteţi să căutaţi zboruri aici.

 

Tags: bilete de avion Capul Verde, călătorii, Capul Verde, copii din Capul Verde, insula Sal, Mare, muzici si plaje, plaje, scoala din Capul Verde

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *