Capul Verde, muzici şi plaje: copiii

IMG_9158Râd, dansează, înoată, fac salturi spectaculoase în mare. Părinţii lor, adesea foarte tineri, îi tratează ca pe nişte păpuşi bune de joacă.

IMG_8744Nu e nimic neobişnuit ca o mamă să-ţi pună în braţe bebeluşul ori măcar să ţi-l arate cu mândrie şi să te îndemne să îl alinţi. Sunt calzi şi relaxaţi, şi adulţi şi copii, nu au spaţiu personal de invadat, tabuuri şi reţineri.

IMG_1866Cei mici sunt pretutindeni, zici că e o ţară toată numai copii, toată numai ochi iscoditori (uneori albaştri, da, am văzut negresă cu ochi albaştri), toată numai veselie.

IMG_9006În insula Sal am intrat într-o şcoală primară. Era pauza mare, picii dansau alături de adulţi, boxele zăceau lipite de un perete într-un colţ. Nişte zgâtii zvăpăiate îşi exersau meşteşugul la elastic.

IMG_9002Altele săreau coarda, cu destul de multă îndemânare. Aveau şi şotron, m-am simţit o clipă în anii ’80, la şcoala din Târgu Neamţ.

IMG_9032Băieţii dădeau goluri în poarta de fotbal, semeţindu-se grozav după fiecare reuşită.

IMG_8988Te mai caţeri pe un geam, te mai cocoţi pe o poartă, mai împărtăşeşti un secret cu colegii. M-a uimit că se jucau cu atâta intensitate şi totuşi nu urlau din toţi rărunchii, cum adesea fac copiii de la latitudini mai temperate la şcoală.

IMG_9007Mai întâi m-au ignorat, apoi unii mi-au studiat aparatul de fotografiat pentru câteva secunde. Şi-au pierdut repede interesul, pauza era pe sfârşite şi voiau să o folosească aşa cum se cuvine.

IMG_9031După şcoală, picii de până în 10 ani năvălesc în port şi pe plaje. Sunt creaturi de mare, ca toţi strămoşii lor.

IMG_9162Bărcile pescarilor sunt un fel de căruţe pentru ei, de care se agaţă şi pe care le folosesc pentru joacă. Cei mai mari, au ore după-amiază şi cum gimnaziile sunt mai puţine, trebuie să meargă kilometri întregi până la şcoală. Îi vezi grupuri, grupuri, hârjonindu-se pe marginea drumului.

IMG_9115Din când în când, o maşină opreşte şi îi scuteşte de drumul lung. Asta am făcut şi noi cu o gaşcă de băieţi care la întrebarea “ce vrei să te faci când o să fii mare” au răspuns fără ezitare şi în linie “fotbalist”.

Capul Verde, muzici şi plaje este un proiect realizat pentru TAP Portugal, compania care are cea mai convenabilă rută Bucureşti-Capul Verde. Se zboară cu escală la Lisabona, iar din luna noiembrie a acestui an, timpul de transfer se va reduce, de asemenea şi preţurile. Puteţi să căutaţi zboruri aici.

 

Share this...

Leave a Comment