Cum să citeşti corect o descriere turistică

IMG_1890Când vorbeşti prea mult în viaţa ta cu agenţi de turism, şefi de agenţii, hotelieri, reprezentanţi ai birourilor de turism, ajungi la nişte concluzii despre ce înseamnă fiecare cuvânt dincolo de sensul menţionat în dicţionar. Îţi rafinezi în timp înţelegerea dacă citeşti ghiduri de călătorii, site-uri de prezentare, broşuri, bloguri etc. Îţi consolidezi convingerile după ce vezi cu ochii tăi ce înseamnă toate aceste înscrieri. Aşadar, un mic ghid de citit corect ce scrie în reclamă.

Vibrant- epitet care se referă la un oraş în care nu se întâmplă nici pe naiba, aproape niciodată, în general. “Sperăm că o să vă placă micul nostru oraş vibrant“, mi-a scris politicoasă o doamnă de la Oficiul de Turism din Kiruna, un loc în capătul Laponiei suedeze, unde dacă numeri 10 locuitori concomitent pe o singură stradă, înseamnă că asişti la mari frământări sociale, altfel nu se explică. Cu cât oraşul e mai liniştit şi mai cumsecade, cu atât mai vibrant este, ca şi cum gazdele şi-ar cere scuze că la ei nu e balamuc, întocmai ca la casele mari.

Luxos- cu cât mai frecvent e epitetul luxos în descrierea unui hotel, cu atât hotelul e mai puţin din categoria celor foarte bune. De obicei hotel luxos înseamnă un loc cu un puternic aer socialist, camere vag renovate şi servicii aproximative. În cel mai bun caz înseamnă un hotel de 5 stele cu 300 de camere, în care patronul face economii drastice la capitolul personal. “Vă invităm să petreceţi trei zile în hotelul nostru luxos”, mi-a scris un turc simpatic de la un lanţ hotelier antalyot. Îmi amintesc că tot am ajuns acolo până la urmă şi a fost locul în care am făcut o criză de râs în restaurant de la felul ridicol în care arătau gustările: salată de creveţi în pahare de şampanie, salată de pui în cupe de îngheţată cu o cireaşă în vârf şi alte asemenea idioţenii culinare.

Varietate de delicatese- “restaurantul nostru serveşte o varietate mare de delicatese”. Fugiţi! Dacă servea una, hai două, şansele ca mâncarea să fie o porcărie erau reduse. Dar varietatea înseamnă că au de toate pentru toţi în meniu şi toate-s delicioase ca pe plajă la Neptun. Dacă totuşi vă confruntaţi cu o varietate de delicatese, încercaţi să evitaţi delicatesele şi să vă mulţumiţi cu un pui la grătar sau similar. Cine are în meniu homari şi stridii o să ştie cum să le spună pe nume de la început.

Tineresc- staţiune, hotel, restaurant. Să nu vă închipuiţi la ceva relaxat şi plin de viaţă. De cele mai multe ori este un loc zgomotos, deficitar la igienă, cu servicii praf şi pulbere, unde în cel mai bun caz băutura e destul de ieftină cât să se pună în cap toată lumea, tot timpul. La hotel, tineresc se referă foarte exact la un fel de cămin din Regie, ceva mai scump şi cu firmă în faţă.

Exclusivist- mai ales pentru restaurante, cluburi şi hoteluri. Ăia care-s cu adevărat exclusivişti nu se încurcă să anunţe că sunt, cum să vă spun, nu le stă în fire. Cuvântul înseamnă că fie e un loc bizar din cale-afară, fie că patronul lui are în cap nişte fiţe şi nişte talente de nu le poate duce consumatorul în spinare. Ultimul loc exclusivist pe care eu trebuia să îl apreciez la adevărata lui valoare era un restaurant bucureştean plicticos, într-un loc anost, decorat după ultimul Neckermann pe care a pus mama mâna în anii ’80.

 

 

Tags: Antalya, Bucuresti, călătorii, delicatese, exclusivist, jargon turistic, Kiruna, luxos, pliante turistice, tineresc, varietate, vibrant

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: Cum sa citesti corect o descriere turistica - Gogoloi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *