“Avem 50 de ani de istorie” sunt anunţată ţanţoş de unul dintre angajaţii de la podgoria Villa Maria din Noua Zeelandă. Îmi vine să-i răspund, “hai pe bune”, numai că pentru Noua Zeelandă, care-i treabă nouă, 50 de ani nu e de ici, de colo. Podgoria arată ca în cele mai frumoase filme despre vii şi vin din lume. Dealurile colorate-n verde crud au pe ele rândurile de viţă perfect aliniate. E parfum de flori de vie în aer, suntem în octombrie, în plină primăvară la antipozi. După ce mă lămuresc că fac aici şi concerte, că au o cramă plină de baricuri, că aici copiii sunt bineveniţi, trec la curiozitatea mea numărul unu. Sauvignon Blanc. Oamenii ăştia de la capătul lumii au vândut într-un an, în Anglia, mai mult Sauvignon Blanc decât şampanie de sărbători. George Fistonich, devenit Sir prin grija reginei Marii Britanii, este cel care încă se ocupă de parte din vinul de aici. La 21 de ani, pe o suprafaţă de teren cât grădina bunicii de la ţară, George a hotărât că o să facă un vin bun, să se lingă pe bot vecinii. De la vecini a zburat în Australia, din Australia a sărit peste Asia (îi lasă rece vinul) şi-a ajuns în Europa.
Lângă Auckland, într-o sală şic, cu vedere la dealuri, începe degustarea. Vinul are miros bogat, de fân şi muşcate, cum spun cei eleganţi, iar cei direcţi, pipi de pisică. Nu vă orpiliaţi, ăsta e felul sălbatic al Sauvignon-ului. Gusturile închipuie flori pe care încă nu le-am văzut ori ferigi neozeelandeze din pădurile dense care-ţi amintesc de Jurassic Park. Somelierul îmi atrage atenţia că undeva, în gust, ar trebui să fie şi-un fructul pasiunii şi-un pepene galben.
Îl cred pe cuvânt, e un vin pe care trebuie să-l gândeşti în vreme ce-l bei, ceea ce eu acum nu prea vreau să fac. Vreau doar să-l beau. Îmi comand lângă, o salată Cesar, şi rămân la sfânta mea părere că oamenii ăştia, care-şi spun kiwi, fac cea mai bună salată Cesar din lume. Primăvara străluceşte lângă Auckland, eu plec de la podgorie cu o sacoşă cu Sauvignon. Ajung la hotel, ies pe balcon, mă gândesc, deschid o sticlă şi pricep de ce englezii beau asta de sărbători. În balcon e un fel de sărbătoare.
Cum bei asta acasă: cumperi o sticlă de la Winery Outlet.
Unde trebuie să ajungi ca să bei vinul la el acasă: Auckland, Noua Zeelandă
Cât costă: de la 8 euro sticla, la noi e mai scump, vine de peste mări şi ţări
Tărie: e totuşi vin, cât poţi să bei?