Călătorul turmentat: Singapore Sling

4354743186_3d1471ca33_oMă mişc încet pe Boat Quay, pe malul apei, opera singaporeză în formă de durian ţepos se vede în zare. În ceaţă. Oraşul ăsta putred de bogat e luminos ca ziua şi noaptea, atunci când occidentalii care stau sau vin aici în vizită umplu barurile de pe Boat Quay. E ilegal să te îmbeţi în Singapore, cum e ilegal să mesteci gumă de mestecat. Dacă te îmbeţi uiţi de prima interdicţie, aşa că toate sunt bune şi frumoase. Bei, bine, bei ce ştii de-acasă, dar nu ţi-ai făcut botezul băuturii decât dacă intri în frumosul şi faimosul hotel Raffles, acolo unde acum 100 şi ceva de ani, s-a împuşcat ultimul tigru din Singapore. De îngurgitat îngurgitezi Singapore Sling.

4380920443_ff8efb2a7d_o“Nu înţelegi nimic despre colonialism dacă nu intri în Long Bar, în Raffles”, mă anunţă un australian blond. A doua zi mă înfig în minunea aia care-o să mă întoarcă în timp. Mă aşez la o masă cu scaune de bambus şi aştept cuminte să vină cineva. Mă uit în jur şi mă crucesc, la mese, oamenii mănâncă arahide şi aruncă cojile pe jos. Din când în când, fete îmbrăcate în costume înflorate, se pleacă în faţa clienţilor şi curăţă. Nu că sunt uluită, dar în Singapore dacă arunci o hârtie pe stradă sau aiurea, primeşti amendă 1000 de dolari şi trebuie să mulţumeşti cerului, după ce o plăteşti, că nu te-au băgat puţin şi la puşcărie în chip de reeducare necesară. Primesc şi eu bolul cu alune, încep să mă porcesc după modelul comesenilor.

4380916293_df2d9af639_oComand Singapore Sling. E opera lui Ngiam Tong Boon, barman aici în 1915. O fi fost bun şi pe vremea aia, că s-a întins prin Asia de Sud-Est ca gândul şi ca vântul. Totuşi, ce bem noi azi e, probabil, o prelucrare a reţetei originale. Nepotul lui Boon, în anii ’70, a fost solicitat de hotelul Raffles şi somat să spună ce ingrediente a pus bunicul lui în chestia aia roşie care pe mine, una, m-a dat pe spate. Un sfert de pahar de suc de lămâine, un sfert de gin, o jumătate de suc de cireşe. Se completează cu apă minerală şi se pune un cub de gheaţă. Asta-i tot, îl puteţi face acasă, numai că mai bine e pe terasa albă, cu vedere la palmieri, aruncând pe jos coji de arahide, în calmul aproape ecuatorial din Singapore.

Autorul fotografiilor este May Wong şi sursa este aceasta.

Cum faci asta acasă: Dragoş Vărşăndan, de la The Liquor Store, îţi recomandă să foloseşti gin Hendricks.Poţi să-l cumperi de aici.

Unde trebuie să ajungi ca să bei Singapore Sling la el acasă: Raffles Hotel, Singapore

Cât costă experienţa: cum nu comanzi unul singur, de la 50 de euro în sus

Tărie: poţi să stai cu orele să simţi ceva

O variantă a acestui text a fost publicată în Esquire Big Black Book, ediţia de vară, 2013.

Enhanced by Zemanta
Tags: Boat Quay, calatorii in Singapore, cocktail Singapore, Long Bar, Raffles Hotel, Singapore, Singapore sling, theliquorstore.ro

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *