Mumbai e un oraş în care toată lumea visează. Toate visele sunt mari şi când ştii să le povesteşti, iese un film de opt Oscaruri, ca Vagabondul milionar (Slumdog Millionaire) al britanicului Danny Boyle. Un puşti din mahalale ştie că există viaţă dincolo de cocioaba în care s-a născut şi în vreme ce câştigă rundă după rundă la Vrei să fii milionar? îşi caută prietena din copilărie. Totul e asezonat cu dans şi muzică şi culoare, ca în orice film holly-bolly. Imaginile arată o lume cu totul specială şi exotică, care de fapt, e mai dihai în realitate. Vă spun din proprie experienţă, pentru că în primăvara asta am petrecut un city break în Mumbai.
Ca să vedeţi acel oraş din acest film, iată pe unde trebuie să umblaţi.
Vă luaţi inima în dinţi, o eşarfă îmbibată cu parfum şi un ghid şi cereţi cu dezinvoltură să mergeţi în mahalaua Dharavi. Delicioşii actori copii sunt de-ai locului şi multe scene au fost filmate aici. Bordeiele sunt legate unele de altele şi ai impresia că dacă una dispare, toate cad, ca la domino.
E un furnicar, din loc în loc cu străzi mai largi de doi metri, unde a început să se facă un mic comerţ legat, probabil, de numărul crescut de turişti în căutare de senzaţii tari. Dar dacă ridici ochii, vezi zgârie nori. Ei sunt lipiţi de mahala, îi simt fierberea şi probabil şi duhoarea. Un apartament într-unul costă de la 1 milion de euro în sus, spre deosebire de casele încropite din cartoane şi paiantă, care, de multe ori, nu costă nimic.
Ca să completaţi experienţa, daţi o fugă şi în Dhobi Ghat, o imensă spălătorie în aer liber, unde muncesc peste 10.000 de spălători.
Hainele Mumbaiului acolo se spală, nimic nu e niciodată încurcat, rătăcit, toate ies veşnic ireproşabil. Serviciul de spălat/călcat costă infinit mai puţin decât folosirea unei maşini automate, acasă.
Vă puteţi îndepărta eşarfa cu parfum din dreptul nasului. “Welcome to Mumbay, the city of dreams!” Mergeţi direct la finalul filmului, în frumoasa gară Chhatrapati Shivaji Terminus, unde personajele cântă şi dansează de sar cămăşile de pe ei. E o clădire UNESCO şi dacă n-ar fi atât de cald şi de umed afară, te-ai putea jura că eşti la Londra. Stilul arhitectural e victorian, de altfel prezent în toată zona. Treceţi strada şi faceţi câţiva paşi până la Muzeul Prinţului de Wales , pentru o iniţiere rapidă în arta hindusă şi budistă din toată Asia. O splendoare!
Reveniţi la pasul unu. Mumbaiul e amăgire şi vrajă. Plaja Juhu e asediată de locuinţele marilor staruri Bollywoodiene, dar să nu vă închipuiţi că e un fel de Primăverii. Săracii se plimbă seara printre vânzătorii ambulanţi de mâncare ori de ceai masala. Asta e valabil pentru orice zonă de de malul Mării Arabiei din Mumbai, unde la adăpostul nopţii, tineri îndrăgostiţi se îmbrăţişează, copii fără căpătâi cer câteva rupii, în vreme ce turiştii se chinuie să zărească “adevăratul oraş”.
Vagabondul milionar se termină cu o explozie de fericire şi recunoştinţă că visele se împlinesc. Cam asta căpătaţi şi după o călătorie în marele port indian.
Pozele sunt făcute de Ionuţ Dumitru şi aparţin Inside Travel, site de călătorii.
Vacanţe de Oscar este o campanie Paravion şi www.caia.ro şi constă într-o serie de articole despre pelicule de Oscar care au ca locaţie de filmare oraşe fabuloase. Pofta de călătorie vine la film!