Istanbul Magnificul: poezia haremului

Istanbul 286Suleyman Magnificul, care-a trecut prin sabie armate şi concurenţa de pe televiziunile româneşti sezonul ăsta, avea, ca tot sultanul, nenumărate concubine din care să aleagă.

 

Jak Amran Collection
Jak Amran Collection (Photo credit: Wikipedia)

Inima lui s-a oprit la una singură, Hŭrrem, pe numele turcesc, Roxelana după cum îi spuneau occidentalii, născută Anastasia, în casa unui preot ortodox din Ucraina de azi. Cuceritorul a fost atât de ameţit de această femeie cu o înfăţişare complet banală, dar care avea darul povestirii, încât i-a scris şi poezii. Am tălmăcit una, din engleză, la turcă nu sunt competentă din păcate.

Tron al ascunzişului meu singuratic, bogăţia mea, iubirea mea, lumina de lună eşti.

Sincerul meu prieten, încrederea mea, prinţeso, fiinţa mea eşti.

Cea mai frumoasă între frumoase…

Primăvara mea, chip fericit al dragostei, al zilelor, ca o frunză foşneşti.

Grădina mea cu roze, dulceaţă; singură tu, în lumea asta mare, nu-mi aduci supărare.

Istanbulul meu, ţinut din sud, pământ al Anatoliei mele,

Baghdad drag, persan Khorasan.

Femeie cu plete bogate, sprâncene arcuite, ochi alunecoşi,

Te voi cânta pe veci

Eu, iubitul cu inima storcită, Muhibbi cel cu ochii plini de lacrimi.

Sunt fericit.

Istanbul 296Suleyman avea condei, asta dacă nu cumva chinuia vreun poet de-al epocii să producă scrisori de amor în versuri pentru Roxelana. Fantoma iubirii lor legendare bântuie astăzi palatul Top Kapi şi vechiul Istanbul, pe la băile construite de sultană, astăzi hammam de lux şi pe străduţele care scârţâie încă sub povara grelelor intrigi imperiale.

Istanbul 159În trei zile şi două nopţi, lângă porţile palatului, puteţi şi voi să descâlciţi amorurile sultanului ori să vi le încâlciţi pe-ale voastre, pentru că, pe cuvânt vă spun, Istanbulul e un vrăjitor.

Istanbul 145Puteţi cumpăra un city break cu un preţ foarte bun, la un hotel foarte bun (Diva’s, de 4 stele), în cel mai frumos cartier al Istanbulului, Sultanahmet. 259 de euro costă două zile de cazare, cu mic dejun, avion şi taxe de aeroport. Pachetul ăsta poate fi cumpărat de aici şi este conceput de Paravion pentru www.caia.ro. Cumpărătorii primesc de la mine, bonus, un traseu prin Istanbul făcut după pofta inimii lor.

Enhanced by Zemanta
Tags: calatorie Istanbul, city break Istanbul, harem, Istanbul, oferta Istanbul, Paravion, poezie de dragoste, poezie Suleyman, Roxelana, Suleyman Magnificul

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: 9 luni | Depozit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *