Istanbul Magnificul: dau un regat pentru un pat

Pera Palace Hotel_ Jumeirah - ExteriorÎntr-o seară călduroasă de septembrie, în 1895, uşile unui hotel din Istanbul s-au deschis larg pentru toată elita Europei. În marea sală de bal erau fiţe pe metrul pătrat mai dihai decât astăzi la hotel Martinez din Cannes vara. Pe-atunci, dacă erai avut, nu îţi luai bilete de avion până în fermecătoarea capitală otomană, ci un dormitor în celebrul Orient-Express.

EO-ACC-PRE-02Trenul, care unea vestul cu estul, era cea mai grozavă aventură dintre câte puteau exista pentru un călător cu stare şi cu minte.

EO-ACC-PRE-07Constantinopolul era destinaţia finală şi un hotel fabulos a fost construit special pentru aceşti călători. Era în cartierul Pera, aşa că fraţii armeni care îl deţineau, l-au numit Palatul Pera (Pera Palace).

Pera_Palace_Hotel_Jumeirah_-_Floor_CorridorsLa inaugurare, tot cartierul s-a luminat dintr-o dată, de la luminile aprinse ale hotelului. Curentul electric nu era ceva prea obişnuit în oraşul de atunci, Pera Palace fiind primul stabiliment care primea oaspeţi cu o asemenea înlesnire grozavă. Paşalele răsfăţate ale imperiului au căscat gura la intrare la o vrăjitorie cum Orientul nu mai văzuse: o cutie de lemn, cu uşi de metal, care urca singură înspre apartamentele de la etaj. Era un lift, primul din oraş. În plus, la Pera era apă caldă curentă, ceva ce se mai găsea numai în palatele sultanului.

Pera Palace Hotel_ Jumeirah - Presidential SuiteDin bal în bal, anii au trecut peste strălucitorul hotel construit de un arhitect levantin. Istoria mergea pe repede înainte, imperiile cădeau, lumea se schimba. Primul război mondial a făcut din Pera cartierul general al trupelor britanice şi l-a adus aproape de faliment. Apoi, o noapte miraculoasă a rezolvat problemele finaciare ale hotelului. Un negustor bogat a cerut o cameră, dar cum hainele nu-i arătau averea, a fost refuzat de către recepţioner. A doua zi, Anastassiadis Bodossaki a cumpărat palatul istanbulez şi l-a ţinut câţiva ani.

Revoluţia din Rusia a adus la Pera aristocraţi fugiţi din calea urgiei bolşevice care l-au umplut de cântece şi dansuri şi veselie. După ce Europa s-a liniştit, vedete de cinema, scriitori şi oameni de stat au devenit clienţii obişnuiţi ai hotelului.

Pera Palace Hotel_ Jumeirah - Greta Garbo SuiteAstăzi, luxul s-a democratizat. În camerele cochete de la Pera, în sala de bal, în cafenea şi la bar, în restaurant şi în liftul care scârţâie uşor a vechi, poţi sta chiar tu, cititorule, cu iubita ta ori iubitul tău. Împreună cu Paravion, am făcut un city break, cu cazare în acest hotel care nu vinde un pat, ci o poveste. Preţul porneşte de la 560 de euro pentru două zile de cazare, cu mic dejun, avion şi taxe de aeroport. Pentru că e special făcut pentru voi, cititorii www.caia.ro, el poate fi comandat la hotel@paravion.ro şi la anamaria@caia.ro, iar numărul de pachete vândute este limitat. Datele de călătorie sunt: 24-26 mai 2013, 7-9 iunie 2013 şi 21-23 iunie.

O altă variantă de city break la Istanbul găsiţi aici.

 

Enhanced by Zemanta
Tags: city break Istanbul, Istanbul, Orient Express, pachet special Istanbul, Paravion, paravion.ro, Pera Palace, Pera Palace Hotel, Turkey

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: 9 luni | Depozit

Leave a Reply

Your email address will not be published.