Lumea intr-o farfurie (2)

Bătrânica a zâmbit şi a aruncat în tigaia unsă cu ulei, în care se rumenea nişte ceapă, un ou. Apoi a înşfăcat-o de coadă, a înclinat-o şi cu o lingură de lemn a început să mărunţească oul.

O cheamă Chalue, e bine trecută de 70 de ani şi sunt în casa ei din Bangkok. Îmi găteşte Pad Thai, emblema culinară a Thailandei, mâncarea lor naţională. Alături, pe masă, nişte tăiţei de orez sunt puşi la înmuiat în apă rece. Într-un bol, bunicuţa Chalue a tăiat bucăţi de tofu tare, mărunt. Le aruncă de sus în tigaie, cu nerv, învârte, adaugă sos de peşte şi oţet. Un miros greu pluteşte deasupra noastră, în această bucătărie exterioară, tipică pentru tropice. Amestecă, adaugă usturoi tăiat şi zahăr negru şi cleios de palmier. Îmi spune că e în stare să gătească Pad Thai şi cu ochii închişi. A făcut vreme de 25 de ani asta, în fiecare dimineaţă, de la ora 4.  Producea sute de porţii cu care încărca o tarabă pe roţi.  Apoi îi vindea în pieţele din cartier. Pune pasta de tamarind, adaugă alune tocate, ardei iuţi. Învârte cu forţă.

A fost vânzătoare de tăiţei. A rămas de tânără văduvă şi aşa a reuşit să-şi crească cei patru copii. Chiar din reţeta asta, la care tocmai a adăugat tăiţeii de orez, germenii de soia şi un praf de piper, i-a purtat în şcoală.  Mai sparge un ou în tigaie şi gata, a stins aragazul, după vreo 5 minute de sfârâială. Mergem în sufragerie, îmi pune mâncarea în farfurie şi-mi povesteşte mai departe. După 25 de ani de tăiţei cu tofu, s-a oprit. N-a mai fost nevoie de gătitul ei, fiii şi fiica ei au ajuns bogaţi. Îmi spune mândră că toată strada de vile pe care ne aflăm e a lor. De aceea, de un lucru e sigură bunicuţa noastră. Că reţeta ei este nu numai bună, ci şi cu noroc. O puteţi încerca şi voi acasă.

 

Ingrediente Pad Thai

O mînă de germeni de soia

Un ou

4 linguri de sos de peşte

3 căţei de usturoi

o jumătate de lingură de ardei iuţi tocaţi

Piper

O jumătate de lămâie verde

2 linguri de arahide tocate

O ceapă mică tocată

2 linguri de zahăr

2 linguri de pastă de tamarind

o jumătate de pachet de tăiţei de orez

100 de grame de tofu tare/ şi/sau carne de pui

2 linguri de ulei de floarea soarelui

Notă: textul l-am publicat în suplimentul culinar de la Evenimentul zilei. Filmuleţul în care vedeţi exact cum se fac tăiţeii e parte din proiectul Fairy, Lumea intr-o farfurie.

 

Enhanced by Zemanta
Tags: Bangkok, Bazar, Cooking, lumea intr-o farfurie, mancare thailandeza, Pad Thai, povesti de viata, povesti despre calatorii, Razvan Marc, taiteii de orez, Thailand, Tofu

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *