Dragă mamă, pe tine te ducem rar în vacanţe, dacă te ducem cumva vreodată. Tu ţi-ai petrecut concediile cu noi, ne-ai târât pe la mare şi pe la munte până am crescut şi-am devenit cu nasul prea pe sus ca să mai mergem cu tine şi să ne mai placă ce îţi place ţie. Mâine e 8 martie şi e ziua ta, crezi, nu crezi în ea, un mărţişor-călătorie, măcar cu gândul, meriţi să îţi dăm. Şi încă unul care să se potrivească mănuşă cu tine.
Mama “m-am sacrificat pentru tine”. Oricine are un simţ mai ascuţit al sacrificiului personal trebuie să facă o călătorie în Orientul Mijlociu, acolo unde s-a inventat sacrificiul. Israelul este o ţară minunată, pentru mame, fiice, fii, chiar şi taţi. E o ţară mică, mică, în care dacă o iei la pas, ai ce vizita în fiecare kilometru două, trei lucruri uimitoare. Începeţi cu Ierusalimul, în Biserica Sfântului Mormânt. E o construcţie bizară în care se roagă confesiuni creştine de tot felul. Mormântul este în mijloc, sub o capelă şi timpul de rugăciune, din pricina cozilor mari care nu prea se sfârşesc niciodată, este limitat uneori la câteva zeci de secunde. Sfatul meu bun, căpătat de la Iacob, un evreu bătrân care mi-a fost ghid, este să mergeţi la 5-6 dimineaţa acolo. Veţi fi aproape singuri, în cântecele enigmatice ale călugărilor greci. Nu vă opriţi la Ierusalim cu exploratul. Atacaţi plajele Mediteranei de la Tel Aviv, mergeţi la Marea Moartă, o spa uriaşă cu efecte fantastice pentru piele şi mergeţi la Eilat, la Marea Roşie, să admiraţi coralii şi să faceţi plajă în locul în care regina din Saba l-a iubit pe regele Solomon.
Ce să îi cumperi mamei: crucea Ierusalimului sau hamsa.
Mama “suntem cele mai bune prietene”. Mama asta e de dus la Istanbul. Hammam luxos în Băile Roxelanei, mâncare bună, strada Istiklal plină de buticuri cool şi, mai ales, Grand Bazar. 4000 de magazine sunt porţile voastre spre Orient, spre lumea misterioasă a sultanilor şi haremurilor, aceea care a înflăcărat întotdeauna imaginaţia occidentalilor. Aşadar, faceţi cumpărături cu specific şi parfum: mirodenii, sos de rodii, şofran iranian şi dulciuri otomane, săpun cu ulei de măsline şi prosoape aspre de baie turcească. Învârtiţi-vă printre tonele de bijuterii, frumos lucrate, covoarele cărate din Kurdistan şi şalurile de caşmir.
Ce să îi cumperi mamei: lalele, florile otomane care au umplut vestul.
Mama “trebuie să faci totul perfect”. O să îi placă în Laponia. Serviciile sunt ireproşabile, zăpada este de un alb imaculat, provocările (frig, oboseală fizică) sunt pe măsura aşteptărilor ei. O plimbare nocturnă prin pădure după Aurora Boreală e ca o căutare a perfecţiunii: complicată, frustrantă şi cu şanse bune ca aceasta să nu apară niciodată. Laponia suedeză e un loc bun pentru activităţi de iarnă- curse cu sănii trase de câini, întreceri în viteză pe snowmobile pe lacurile îngheţate, pescuit la copcă, dar şi mai calmele plimbări cu sania cu reni ori spectacolele populaţiilor băştinaşe de sami. Unele pensiuni au şi jacuzzi-uri exterioare cu apă fierbinte.
Ce să îi cumperi mamei: bijuterii tradiţionale din os de ren.
Mama “sunt la fel de tânără ca tine”. Dacă ieşi cu mama ta la bere, păi măcar fă-o în stil mare. Nu o du în Centrul Vechi, ci la Londra, în coloratul Camden Town. Camden e un cartier unde îşi fac veacul punkeri, rockeri, aspiranţi la statutul de superstaruri. În Camden e şi sediul MTV şi era şi apartamentul lui Amy Winehouse. Piaţa care ocupă nişte foste grajduri de cai uriaşe este cuptorul în care foarte tinerii designeri londonezi îşi coc ideile, unde găsiţi mărfuri din toate fostele colonii ale Imperiului Britanic, unde pe nişte motociclete transformate în scaune puteţi sta să mîncaţi cele mai exotice feluri cu putinţă. Cartierul e plin de pub-uri, restaurante, cluburi unde se cîntă jazz, e vital şi cool, poate cel mai plin de tinereţe loc al Europei.
Ce să îi cumperi mamei: o geantă cool, făcută de un designer încă necunoscut.
Voi ce mărţişor-călătorie i-aţi da mamei voastre?
(În poză suntem eu, mama şi tata. Eram în călătorie în Rusia. Mama avea atunci vârsta mea de acum.)
Notă: Povestea de mai sus am spus-o şi la Dimineaţa de ştiri, matinalul de la Realitatea TV, în care mă puteţi vedea în fiecare joi, în jur de 8 şi 20, cu poveşti despre călătorii. Înregistrarea este aici, după minutul 25.