Seriale care ma trimit de-acasa


10. Sex and the City, în România a fost difuzat pe HBO
Când eram mult mai tânără mă încânta grozav frivolitatea acestor femei de vârstă medie care se născuseră nu din spuma mării, ci dintr-un morman uriaş de haine de firmă şi se închinau la pantofii cu toc de minimum 12 cm. Relaţiile lor pasagere cu bărbaţii şi superficialitatea sentimentelor lor mi se părea normală pentru vârsta pe care o aveau. Lucrurile s-au schimbat în cap la mine foarte mult de atunci, dar un lucru mi-a rămas în suflet din serial: oraşul New York, adevăratul personaj principal. Cu casele lui de cărămidă şi magazinele chic, librăriile elegante, cafenelele încântătoare, muzeele, cluburile şi mai cu seamă galeriile de artă. Cu energia lui normală de oraş în care poţi să trăieşti frumos, printre lucruri frumoase.

9. Roma, în România a fost difuzat pe HBO
Roma antică nicicând n-a fost arătată mai grozav vizual la televizor ca în serialul cu acelaşi nume. Seria a doua, din raţiuni comerciale, s-a umplut de scene de sex care mai de care mai ca nuca în perete, dar prima a fost o mică bijuterie a genului. De fiecare dată când vedeam străzile Romei din vremurile lui Iulius Cezar, îmi venea să dau o fugă până pe Via Appia, printre chiparoşi şi pini, cu speranţa-n suflet că o să mă întâlnesc cu vreun centurion într-o caleaşcă trasă de un cal iute.

8. Carnivale, în România a fost difuzat pe HBO
Un serial cu poveşti supranaturale, cu o mitologie aparte, care mergea până la bătălia finală, cea din Apocalipsă. Un circ bizar umblă prin Oklahoma şi sudul Californiei, de parcă ar umbla de fapt pe lumea cealaltă. Pitici şi femei cu barbă, oameni care învie morţii şi creaturi ale întunericului spun o poveste despre Marea Criză. Peisajul e arid şi prăfos, oraşelele în care ajung prăfuite şi leşinate. Mi-ar plăcea să vagabondez aşa prin întinsele zone rurale ale Americii, acolo unde nimic nu se poate întâmpla în afară de marea bătălie, aceea dintre Bine şi Rău.

7. Californication , în România a fost difuzat pe HBO şi Universal Channel
Un scriitor beţiv şi erotoman îşi trăieşte haotic viaţa personală sub soarele fierbinte al Californiei. Când te uiţi la serial înţelegi ce e la dolce vita californiană, cu plaje aglomerate, petreceri încinse, fete care visează la glorie, maşini decapotabile, băieţi care vor să ajungă staruri rock. Serialul e filmat în Santa Monica, Los Angeles şi Venice, California. M-aş putea obişnui uşor să trăiesc câteva luni într-o “californicheală” continuă.

6. Lost, în România a fost difuzat pe AXN
Un avion se prăbuşeşte pe o insulă tropicală. Lucrurile nu sunt aşa cum par că sunt, lumea în care au ajuns nu e tocmai o simplă insulă. Nu vreau să ajung pe o insulă tropicală prin aterizare forţată, dar plajele frumoase, jungla deasă, peisajele pe care le arătau pe lângă naufragiaţii cu pricina, mă fac să îmi doresc pe o insulă în Malaezia, Indonezia, Thailanda ori într-una din Pacific, atât timp cât e tropicală sau ecuatorială. De altfel, ideea serialului i-a venit unui director de televiziune pe când se bucura de o vacanţă pe o insulă exotică.

5. Suleyman Magnificul, în România se difuzează pe Kanal D
Telenovela turcească, bine ambalată şi cu buget mare, arată un Istanbul pe care ţi-l poţi închipui când intri în palatul Top Kapi. Camerele haremului, cu impresionanta colivie de aur a moştenitorului de tron, hammamurile, grădinile şi foişoarele de meditaţie se văd şi în serial şi în realitate. Dacă te uiţi la poveştile de amor ale lui Suleyman, mai că-ţi vine să dai o tură prin Sultanahmet, cartierul vechi al oraşului de pe Bosfor.

4. Dr. Quinn, în România a fost difuzat pe TVR
Curajoasa Dr Quinn, care vindeca boală după boală în orăşelul Colorado Springs călătorea din când în când în Boston, la frumoasa reşedinţă a mamei sale. Eram copil când mă holbam la televizor după ce mai făcea Michaela şi îmi închipuiam cum trebuie să fie în Colorado Springs. Am aflat de la cineva care trăia în America de pârtiile de ski din zonă, de izvoarele termale şi de oraşul mare din zilele noastre.

3. Toate pânzele sus, a fost difuzat pe TVR
L-am văzut până n-am mai ştiut de mine. Îmi imaginam cum era fiecare port, dincolo de imaginile pe care cu zgîrcenie ni le oferea filmul. Îmi închipuiam cum mă ascundeam în burta vaporului şi călătoream cu echipajul până în capătul de sud al lumii. Îmi place marea şi-acum şi Stambulul, aşa că am rămas cu aceleaşi vise de vacanţă.

2. The Adventures of Tintin, animaţie
Serialul e făcut după celebrele benzi desenate şi ne aleargă din Tibet până în Egipt şi de la Paris până în Rusia. E un clasic potenţator de călătorii pentru cei mari şi pentru cei mici. Animaţia e frumoasă, iar Tintin, reporterul belgian, unul dintre cei mai cuceritori călători ai tuturor timpurilor.

1. Around the World in 80 Days, miniserie de televiziune cu Pierce Brosnan, Eric Idle şi Peter Ustinov
Clasicul roman al lui Jules Vernes este Biblia călătorului contemporan. O încercare grozavă născută la National Geographic Society din Londra îl duce pe personaj în Bombay, Yokohama, San Francisco ori New York. E un traseu pe care l-aş face oricând, în 80 de zile.

Tags: 80 de zile in jurul lumii, Boston, California, Californication, Carnivale, Colorado Springs, Dr Quinn, insule tropicale, Istanbul, Los Angeles, Lost, New York, Oklahoma, Roma, Roma serialul, Santa Monica, seriale care ma trimit de-acasa, seriale si calatorii, Sex and the City, SUA, Suleyman Magnificul, Tintin, Toate panzele sus, Venice

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *