Oracol de calator: Adi Hadean

corfu 01Am făcut un chestionar pe care vă rog să îl completaţi şi voi, dacă vă amuză. E ca un oracol, numai că nu e despre cine cu cine se pupă, ci cine cu cine călătoreşte şi lucruri de felul ăsta. Eu îl tot dau prietenilor mei călători înverşunaţi. Primul care l-a completat a fost Răzvan Marc. Au urmat Petre Fumuru şi alţi călători. Astăzi l-am luat la întrebări pe Adi Hădean, bucătarul meu preferat, omul de la care am învăţat să fac un tiramisu ca lumea din doi timpi şi trei mişcări. Cu Adi am tras un pilot de emisiune (încă în sertar) şi am descoperit că transmite şi dincolo de ecran din energia lui bună, pasiunea lui pentru mâncare, calmul lui nemaipomenit. Adi călătoreşte mult, uneori cu tot cu armele lui de bucătar (dac-aţi şti ce cuţite ascuţite are!), uneori fără şi aduce din călătoriile lui reţete grozave şi ingrediente rare pe plaiurile mioritice. Enjoy!

corfu 07Motivul pentru care călătoreşti

Fie pentru afaceri, fie pentru plăcere, când-cum.

Singur sau însoţit? De cine?

Când plec cu treburi, sunt singur de cele mai multe ori. E adevărat, călătoriile de felul acesta sunt scurte, eu sunt om de casă. Când plec în vacanță ori în excursii, plec împreună cu soția mea.

Ce îţi place cel mai mult în călătorii?

Pfff. Nu știu cu ce să încep. Cred că-mi place mersul, îmi plăcea și în copilărie, îmi place și acum senzația aceea de nu-știu-ce-mă-așteaptă după următorul pas. Îmi place să descopăr.

Ce îţi displace cel mai mult în călătorii?

Încă n-am experimentat neplăceri care să merite povestite. Sigur, uneori apar situații care–mi creează disconfort, însă le iau așa cum vin. Le consider experiență.

DSC_0077De ce ţi-e frică cel mai tare când călătoreşti?

Sunt un călător neînfricat. Nu mi-e frică de avion, nu mi-e frică de infecții (mă rog, încerc să mă protejez, la fel cum fac atunci când nu călătoresc), nu mi-e frică de șerpi, nu mi-e frică de mâncare. Nu mi-e frică nici măcar că m-aș putea rătăci.

Ce fel de turişti apreciezi?

Turiștii care vin.

Ce fel de turişti deteşti?

Pe cei care nu mai pleacă :). Glumesc. Întâlnesc uneori oameni care se poartă în așa hal că mi se face rușine că-s om. Da-mi revin.

Agenţie sau pe cont propriu?

Și, şi.

pentati 12Turcia sau Grecia?

Grecia.

Paris sau Bangkok?

Bangkok. Poate și pentru că în Paris am ajuns doar așa, la margine. Altfel, ce am văzut din Franța, mi-a plăcut.

Aventură în natură sau urban?

Amândouă.

Muzeu sau shopping?

Muzeu.

Ce mănânci în călătorii?

Ce mănâncă localnicii.

Ce bei în călătorii?

Apă, vin, uneori bere, uneori tării, dacă descopăr lucruri interesante, pe care nu le pot găsi în altă parte.

DSC_0081Mijlocul de transport preferat

Avionul.

Oraşul iubit

Eu ♥ Cluj Napoca. Și Baia Mare, pentru că acolo am crescut. M-am îndrăgostit și de un orășel din Spania, pe care l-am vizitat de câteva ori și pe care-l știu ca un localnic, Roquetas de Mar, pe coasta Andaluziei.

Linia aeriană de recomandat

Mie-mi place sucul de mere de la Lufthansa. Bagajele mi le-au pierdut și ei și alții. Cu Tarom am zburat cel mai mult și cel mai des, nu am a mă plânge până acum.

Hotelul de vis

Veranda resort & spa , Hua-hin – Cha Am, Thailanda.

Mâncarea incredibilă

Laksa– supă malaeziană pe care aș putea să o mănânc de mii de ori cu egală bucurie.

DSC_0234Destinaţia cea mai dragă

Acasă.

Locul în care visezi să ajungi

Machu Picchu.

Locul în care n-ai merge pentru nimic în lume

Dacă ar trebui să merg în Siberia, aș face tot posibilul să nu merg. Ori măcar să nu stau mult. Nu-s un fan al frigului.

Cea mai mare dezamăgire din călătoriile tale

Probabil sunt un norocos, m-am întors de peste tot fără dezamăgiri.

Cea mai mare surpriză plăcută din călătoriile tale

Într-un an am îndopat 200 de francezi cu mămăligă, la ei acasă. Și au șters farfuriile, cu toate că mămălig cu topală de pui era doar un fel din patru de la masa aceea. A fost plăcut și să văd că un ansamblu format din săteni de lângă Angouleme au jucat Călușarul învățat de pe YouTube.

kerkyra 22Cea mai periculoasă situaţie din călătoriile tale

Posibil să fi trecut pe lângă primejdie fără să o văd.

Cel mai scump loc în care ai fost

Nu mai știu. Singapore e un loc scump. Nu atât de scump ca Bucureștiul, totuși.

Cel mai ieftin loc în care ai fost

Chișinău, era ieftin acum 6 ani, azi nu mai știu cum e.

Cea mai obositoare călătorie

Drumul spre casă din Bangkok via Viena via București. Prea multe ore în aceeași poziție (sunt mare, nu prea încap în avion).

DSC_0138Cea mai cruntă ţeapă pe care ai luat-o

N-a fost tocmai cruntă, dar a fost țeapă. Am ajuns în Singapore cu gândul că suntem așteptați de un ghid care ne va conduce la hotel. Nu numai că nu a venit nimeni, ghidul n-a mai răspuns la telefon, nu rezervase nicio cameră nicăieri. Așa că ne-am trezit la capătul lumii, pe cont propriu cu bagajele în stradă. A fost interesant.

Cea mai valoroasă lecţie pe care ai învăţat-o

Eat less, exercise more. O vorbă de la un chinez bătrân. Mi-e de folos și azi.

Enhanced by Zemanta
Tags: Adi Hadean, Adrian Hadean, Baia Mare, Bangkok, bucatar, chestionar de calator, Cluj Napoca, gastronomie, Grecia, Laksa, mancare, mancare exotica, oracol de calator, Paris, povesti din calatorii, Thailanda

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *