Nepal este o ţară himalayană care are pe teritoriul ei opt din zece cele mai înalte vârfuri, inclusiv Everestul. Până în 2006 a fost singurul regat hindus din lume, iar mai apoi, dupa revoluţia maoistă, a devenit republică. În Nepal se află locul naşterii lui Buddha, Lumbini, deşi budismul e religie doar pentru 10% din locuitorii ţării. În Kathmandu (capitala) se află cel mai mare templu hindus din lume, Pashupatinath. Până în anii ’50 Nepalul a fost închis vizitatorilor. În anii ’70 a devenit o destinaţie populară pentru hipioţii care călătoreau pe uscat de la Istanbul până în Kathmandu, atraşi de religiile orientale şi de posibilitatea de a consuma marijuana “la liber”. Alpiniştii şi pasionaţii de drumeţii montane rămân cel mai mare grup de turişti care vizitează Nepalul.
Clima: Nepalul are patru anotimpuri şi climat musonic, excepţie făcând zonele mai înalte de 4000 de metri, unde climatul este sub-arctic şi arctic, cu zăpadă tot timpul anului. Ploile musonice încep în iunie şi se termină în septembrie. Din octombrie până în decembrie mediile în văi sunt de 15-25 de grade, cu cer senin. Din ianuarie până în martie vremea e destul de rece, cu temperaturi coborând până aproape de limita îngheţului. Din aprilie până în iunie vremea e caldă şi fără precipitaţii. Aceasta este perioada ideală pentru excursii în Nepal.
Limba: Limba oficială a ţării este nepaleza, iar cuvântul pe care turiştii trebuie să îl ştie este “Namaste” (formulă de salut). Cei care intră în contact cu turiştii frecvent cunosc acceptabil limba engleză.
Buget: Hotelurile în Kathmandu sunt suficient de scumpe şi condiţiile suficient de proaste cât să nu îşi merite banii. Trei stele înseamnă de obicei un cost de 30 de dolari, doar că de banii ăştia puteţi primi o camera infernal de murdară sau, varianta fericită, un loc cu standarde apropiate de cele româneşti. Există o mulţime de hosteluri care vând patul cu 5 dolari, în camere comune. În staţiunile montane puteţi plati pe o cameră cu baie de la 10 dolari pe noapte. Mâncarea este ieftină, la fel şi băutura, o masă într-un restaurant din Thamel (zona turistică din Kathmandu) nu depăşeşte 10 dolari. Închirierea unei maşini cu şofer costă în jur de 40 de dolari pe zi. Dacă plănuiţi să faceţi trekking sau escaladă în Himalaya, pregătiţi-vă să scoateţi din buzunar pentru permise câteva sute de dolari. Suvenirurile sunt ieftine şi de calitate, la fel şi cărţile sau albumele, care se contrafac la mare artă în tipografiile din India. Drumul cu avionul costă în jur de 1000 de euro.
Avertismente: Revoluţia maoistă a îndepărtat turiştii pentru o bună perioadă de timp. Din când în când sunt proteste de stradă în oraşe, care degenerează şi devin violente, dar în general, turiştii sunt protejaţi. Turismul este cea mai importantă industrie a ţării, aşa că toată lumea încearcă să fie prietenoasă cu străinii. Cel mai mare pericol în Nepal este traficul, extrem de haotic, fără reguli. Drumurile sunt foarte proaste şi de aceea accidentele sunt la ordinea zilei, mai ales în zona de munte. Igiena e precară, iar apa nu este potabilă peste tot. În sud există riscul îmbolnăvirii cu malarie. Animalele, considerate sacre, care stau pe lângă temple (în special câini şi maimuţe) pot deveni agresive şi pot fi purtătoare de rabie. Luaţi măsuri de precauţie şi în caz de muşcături mergeţi de urgenţă la spital. Nu plecaţi în trasee lungi de trekking dacă nu aveţi o condiţie fizică minimă şi echipament adecvat. Turiştii sunt muşteriii cei mai buni ai cabinetelor de ortopedie. Faceţi-vă asigurare medicală care să acopere costul evacuării din ţară. Spitalele din Nepal nu au condiţii pentru a trata cazuri medicale grave.
Rute aeriene: Se poate zbura confortabil prin Emiratele Arabe Unite, Istanbul ori India.
Viza: Cetăţenii români au nevoie de viză pentru intrarea în Nepal. Viza se obţine pe aeroportul din Kathmandu şi costă 25 de dolari pentru 15 zile, 40 pentru 30 de zile şi 100 de dolari pentru 100 de zile. Un strain nu poate sta cu viză turistică în Nepal mai mult de 150 de zile pe an. E bine să aveţi la voi 2 fotografii de tip paşaport, scutiţi aşa timp de stat la cozi şi bani.
5 lucruri de făcut în Nepal