După pasărea măiastră

maiastraE ziua lui Brâncuşi astăzi, bărbosul din Hobiţa care a plecat pe jos la Paris, ca să se facă unul dintre cei mai mari sculptori contemporani. Operele lui sunt astăzi aruncate pe hartă în toată lumea, aşa că verificaţi în lista de mai jos unde este cea mai apropiată sculptură şi poate, zilele astea, îi faceţi o vizită.

1. Muzeul Naţional de Artă, Bucureşti, Galeria de Artă Românească, Rugăciunea, 1907. Sculptura reprezintă o femeie care stă în genunchi şi este, la origine, un monument funerar, comandat de o doamnă din Buzău pentru mormântul soţului ei. A stat o vreme în cimitir şi apoi a aterizat la MNAR. Urmaşii femeii care a comandat şi plătit lucrarea au deschis un proces de revendicare. Este o piesă de început, de care însă, însuşi artistul a fost ataşat.

2. Târgu Jiu, Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit, 1938. Ansamblul se găseşte în parcul oraşului şi e încântător, mai ales primăvara şi vara. Lucrările au fost comandate de Liga Națională a Femeilor Gorjene, ceea ce mă face să afirm apăsat că pe vremea aia cucoanele care aveau resurse financiare şi putere politică, aveau şi minte în cap. Nu vreau să îmi imaginez ce-ar face femeile gorjene în zilele noastre! Mergeţi la Târgu Jiu să vedeţi minunile, daţi o tură pe la Hobiţa şi intraţi şi pe la Mănăstirea Tismana.

3. Peggy Guggenheim Collection, Veneţia, Pasăre în spaţiu, 1932-1940. E preferata mea de la Brâncuşi, pentru că el a jumulit de culoare de-a lungul carierei toate orătăniile de pe ceramica oltenească şi a scos din ele forme din ce în ce mai rafinate. Peggy a cumpărat ea, în persoană lucrarea de la sculptor. Se spune că s-ar fi şi iubit. Pasărea o vedeţi într-un palat de secol 19 de pe Canal Grande din Veneţia, alături de opere semnate De Chirico, Mondrian, Picasso, Klee etc.

4. Muzeul Pompidou, Paris, colecţie şi atelier. Brâncuşi a vrut să lase moştenire României operele lui, dar n-a fost să fie, aşa că ele au revenit Franţei. La Pompidou, în buricul Parisului, se poate vizita un atelier al artistului, în care se îngrămădesc păsări măiestre şi săruturi şi coloane ale infinitului şi scule. Mai puteţi vedea poze făcute de artist (avea o colecţie consistentă şi foarte interesantă).

5. Tate Modern, Londra, Peşte, 1924. O sculptură ca o nălucă, pentru că peştele e o lamă subţire şi lucioasă de metal, pe un postament de marmură şi lemn. Se presupune că postamentul lucrării e inspirat din arta africană. Tate e un muzeu fantastic, după ce vă uitaţi în ochii peştelui brâncuşian, luaţi şi o doză de Duchamp şi Warhol.

6. MOMA, New York, Domnişoara Pogany, 1913. MOMA are mai multe opere Brâncuşi. Domnişoara Pogany de la NY este o primă versiune a lucrării, făcută din bronz, cu patină pe anumite porţiuni. Sculptorului i-a fost model o artistă unguroaică, care i-a fost iubită.

7. Philadelphia Museum, Sărutul, 1916. La Philadelphia e cea mai mare colecţie americană de-a lui Brâncuşi. Piesa aceasta e comandată de John Quinn şi e făcută după un “Sărut” mai vechi, tot din piatră.

 

Enhanced by Zemanta
Tags: arta contemporana, Arts, Brancusi, Constantin Brâncuși, operele lui Brancusi, Paris, pasarea maiastra, Peggy Guggenheim Collection, pestele, poarta sarutului, România, sarutul, Târgu Jiu, Tate Modern

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *