Cele mai romantice locuri din lume care nu-s, de fapt, romantice

pragaNumai azi nu e mâine şi e Sfântul Valentin. Conform tuturor promoţiilor posibile şi imposibile, afişate în ultima lună, cât eu scriu acest articol voi vă faceţi bagajele să plecaţi într-un loc foarte romantic unde să vă celebraţi dragostea. Pentru că, dacă citeşti presa, te uiţi la televizor ori urmăreşti site-urile de linii aeriene ori agenţii de turism, sigur ajungi, ca biata de mine, la concluzia că această zi fix din mijlocul lui februarie e cea mai bună zi din an pentru călătorii. În doi.

O să vă dezumflu, desigur, doar din pizmă, pentru că mâine voi  veţi călători în toate acele locuri foarte romantice pentru care s-au făcut pachete şi promoţii, articole şi reportaje tv, timp în care eu voi duce copilul la şcoală, îl voi aduce, voi lucra, voi scrie pe blog, voi face mâncare, poate chiar voi pune şi-o maşină de rufe la spălat. Pe seară voi evita să mă duc la un film de frică să nu mă calce în picioare vreo bandă de îndrăgostiţi incurabili la coadă la bilete.

Sincer şi pe bune, acum. Cică cel mai romantic loc de pe faţa pămîntului ar fi Turnul Eiffel. Cu tot respectul, ăla e o fierătanie în care urci cu nişte lifturi şi dai un ochi în jur. Asta după ce petreci de la o oră până la trei ore la poalele lui, într-un frig zdravăn (sper că ştiţi cum e vremea la Paris în februarie). Nici în monstrul de oţel nu e cu mult mai cald, iar eu de romantism cu frigu-n oase, n-am prea auzit.

  • Veneţia, cu cearcăne de la carnaval

Veneţia e un oraş minunat, care acum de-abia se dezmorţeşte după carnaval. Asta ştiu şi toate hoardele de turişti care nu-l slăbesc nici o clipă, nicicând. Pentru că s-a dovedit cu succes la îndrăgostiţi (bine, istoria lui spune altceva, era mai multe curvie decât dragoste la Veneţia) mâine or să fie oferte speciale, reduceri pentru cupluri, coadă la gondole. Şi ajungând la gondole, închipuiţi-vă plăcerea alunecării pe apă, cu o barcă lunguiaţă, la 4 grade cu vânt. Adăugaţi şi o şansă bună de precipitaţii care umflă apele şi inundă Piazza San Marco. Şi-apoi, cu cizmele de cauciuc în picioare şi şuba în spinare, fiţi romantici. Cine vă împiedică?

Templul iubirii nesfârşite, cadoul mogulului (nu de-ăla de televiziune) pentru moarta lui soţie. Clădirea e de fapt un mormânt mai mare, chiar dacă e frumos şi se leagă de iubire. Dacă îţi place cuplul Eros-Thanatos, n-o să ai o problemă, numai că şansele să stai într-un hotel sub-mediocru, de tipul moartea pasiunii, sunt foarte mari. Locul e atât de turistic, într-un sens atât de barbar, încât, şoc, nimeni nu se va gândi la sărbătoarea iubirii voastre.

  • Praga

În plină plimbare romantică (tot frigul dracului) vă veţi urca romantic într-un taxi care vă va face de bani pe modelul cefoşilor de la Otopeni. Romantismul însă rezistă, aşa că veţi merge într-unul din multele restaurante vestite ale oraşului, gălăgioase şi vesele, inevitabil ticsite de lume şi cu nişte chelneri complet aiuriţi şi excedaţi de muncă, gata să vă pună la punct în loc să vă ia comanda. Şi ca să completaţi programul de “zahăr şi miere”, treceţi şi pe la muzeul Kafka.

De ce ar vrea cineva să meargă în mijlocul iernii într-o staţiune de vară, când mai toate restaurantele şi hotelurile sunt închise, când e pustiu şi şuieră vântul, n-aş putea înţelege. Dar ştiu că s-a tot plimbat numele lui Santorini prin toate topurile pline de amor.

Aceasta este o destinaţie pe care au recomandat-o şi agenţiile româneşti. “Iubi, eu mă duc la mall să îmi aleg o geantă”. “Bine, iubi, eu stau ca boul în cameră unde măcar pot să beau o bere în valoare de 15 euro şi să mă uit pe Al Jazeera“. Alternativa la asta e o zguduială romantică de-ţi sar creierii din cap la un safari foarte action cu jeepul în deşert. Sau o seară romantică în care nişte femei, mai fâşneţe ca tine, îşi unduiesc coapsele pe lângă partenerul tău.

  • Hotelul sau pensiunea care presară pe covor petale de trandafiri şi pune lumânări pe marginea căzii

Ştiu că aşa e în filme şi aşa e, mai nou, şi pe la ştiri. Cineva jumuleşte nişte flori şi le aruncă printr-o cameră, gest care mi se pare de-a dreptul brutal, nu romantic. Lumânărelele de pe cadă nu le pricep deloc, sunt cel mult să-ţi ia părul foc.

Nu aş vrea să vă stric cheful de iubire, chef care ne loveşte fix începând de mâine dimineaţă pe la 8, dar eu personal o să mă simt romantică în călătorii (mai ales în Europa) de prin luna mai încolo, când sugerez noului papă să mute şi sărbătoarea Sfântului Valentin. Încasările comercianţilor de tot felul vor fi şi mai mari şi s-ar putea, în consecinţă, să se înregistreze nişte convertiri în semn de mulţumire.

Notă: Frumoasa poză a fost făcută de Iulian Comănescu la Praga, într-o îngheţată zi de decembrie.

 

 

 

 

 

 

 

Enhanced by Zemanta
Tags: Agra, Al Jazeera, cele mai bune destinatii pentru amor, destinatii romantice, dragoste, Dubai, Grecia, Otopeni, Paris, Piazza San Marco, promotii de Sfantul Valentin, Santorini, Sfantul Valentin

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: De pe blogurile de turism adunate (16)

  2. Pingback: Recomandarile Zilei #135 | Podul Minciunilor

  3. Pingback: De pe blogurile de turism adunate (16)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *