Norvegia a câştigat în 2007 titlul de cea mai paşnică ţară din lume. Ea este în egală măsură şi prosperă. Munţi impresionanţi, fiorduri scăldate de ape reci, peisaje care îţi taie răsuflarea, fac parte din arsenalul turistic al Norvegiei. Capul Nord (cel mai nordic punct al Europei continentale) este pe teritoriul acestei ţări scandinave.
Clima: Norvegia are clima temperat oceanică în sud şi sub-arctică în nordul extrem. Iernile sunt lungi şi sezonul cald mai răcoros decât în restul Europei. În nord vara polară aduce cu ea lumină până la 24 de ore pe zi, iar iarna polară întuneric în aceeaşi proporţie. În teritoriile mai sus de Cercul Polar de Nord poate fi admirată Aurora Boreală.
Limba: Limba oficială este norvegiana, similară cu daneza, suedeza şi islandeza. Limba engleză este vorbită de aproape toţi locuitorii ţării, inclusiv în zonele rurale mai izolate.
Buget: Norvegia este una dintre cele mai scumpe ţări din lume, dat fiind faptul că e una dintre ţările cu cel mai ridicat standard de viaţă. Pregătiţi-vă să plătiţi 10 euro o apa şi o cafea, să cumpăraţi cu 100 de euro o cameră la motel (mai ales în nordul îngheţat) sau să luaţi o masă simplă cu minimum 20 de euro.
Avertismente: Natura din nord este spectaculoasă, dar e un mediu fragil în care specii rare de animale marine sau de uscat luptă să supravieţuiască. Aveţi grijă atunci când mergeţi pe plaje pentru a nu călca pe ouăle păsărilor care îşi fac cuibul pe coastă, pe melci de mare sau pe crabi. Costurile serviciilor medicale sunt foarte ridicate , aşa că e recomandabil să aveţi asigurare medicală.
Rute aeriene: Wizz Air are curse directe către Oslo.
Viza: Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru Norvegia, dar pentru că ţara nu este în UE, le trebuie paşaport.
5 lucruri de făcut în Norvegia
- O croazieră printre fiordurile din vestul ţării.
- Admiraţi întinderea de ape de pe înălţimea stâncilor de la Capul Nord.
- Faceţi o expediţie în insulele Svalbard ca să vedeţi urşii polari la ei acasă.
- Mâncaţi un crab uriaş proaspăt pescuit.
- Călătoriţi până în fiordul Alta ca să vedeţi picturile rupestre vechi de multe mii de ani.
Pingback: Vikingi.ro - Comunitatea romanilor din Scandinavia |