3 zile de vacanta: Londra

IMG_2536Cu mâna pe inimă vă mărturisesc, ăsta e singurul oraş din lume în care sunt în stare să beau o bere sau un pahar de vin la ora 10 dimineaţa şi să o fac cu dezinvoltura unei persoane care ştie că prin ceaţa adesea deasă a capitalei lucrurile se văd mai clar dacă eşti puţin ameţit. Nu pot să vă explic prea bine Londra, ea e ca propoziţia de mai sus, uşor confuză, uşor amuzantă. Am fost de multe ori să o văd şi de fiecare dată am făcut altceva şi de fiecare dată am făcut un acelaşi lucru. Mă opresc până să produc vreun limerick că am început deja să vorbesc în dodii.

Prima zi- La muzeu şi la pub

  • British Museum şi Soho. Eu îmi iau hotel, de obicei, lângă British Museum. E aproape de Soho şi de staţii de metrou, e mai ieftin şi vecinătăţile sunt case de cărămidă, cu parterul înalt şi câteva scări la intrare, întocmai ca în filme. Încep Londra cu o vizită la British Museum, care e, dincolo de un mare muzeu al civilizaţiilor, inima simbolică a imensului Imperiu Britanic. Nu-l poţi vedea tot nicicum, dar eu, dacă nu e vreo expoziţie trăsnet, o iau întins spre zona de antichităţi din India şi Asia de Sud-Est. Mă mai încântă zona mesopotamiană şi Americile. Îmi place să îmi pierd vremea în hol, să dau ture prin bibliotecă şi să casc gura în fabuloasele magazine de suveniruri.
  • Soho e la o azvârlitură de băţ distanţă, aşa că merge o tură cu o oprire într-un pub. Mâncare ieftină şi bună se găseşte în China Town. De la 5 lire o masă într-un restaurant cu geamuri nespălate din anii ’80 până la 20 de lire într-un restaurant cu geamurile spălate la zi. Raţa e gustoasă în ambele cazuri.
  • La Londra, dacă te potriveşti, cumperi în neştire. Carnaby Street e un colţ de Soho unde se vând comori vintage şi creaţii ale celor mai cool tineri designeri. Răscolitul prin magazine poate fi o ocupaţie de câteva ore.
  • Seara se poate încheia cu un muzical celebru.

IMG_2463A doua zi- Londra punk

  • În staţia de metrou Camden Town se spune că s-au creat prietenii de-o viaţă şi trupe de punk cu existenţă efemeră. Una din cinci persoane, cu aproximaţie, poartă după ea o chitară şi una din două foloseşte conturul negru de ochi, indiferent de sex. Ca să te asortezi străzilor din Camden e de bun gust să ai părul roşu, creastă, piercing, pantaloni de piele, bocanci cu capse şi atitudine alternativă. Lângă sediul MTV e plin de magazine pentru punkeri şi gotheri. În capătul străzii e celebra piaţă de week-end, care acum se ţine zi de zi, unde vechiturile se vând la grămadă cu obiecte făcute de designeri îndrăzneţi. O pelerină de lac roz? Un poncho în pătratele alb-negre ca un autocolant de taxi? O bijuterie în formă de pisică sau poate nişte ciorapi de naylon din anii 70? Camden nu e un târg, ci o mărturie despre moda din capitala britanică. Târgul este uriaş, adăpostit de nişte vechi grajduri pentru cai construite din cărămidă. Vrei un tatuaj? Un desen cu henna? Un piercing dificil de făcut? Se rezolvă. Camden e ticsit de chioşcuri cu mâncare din toate colţurile lumii. Cât sunteţi acolo cu siguranţă o să prindeţi un concert ad-hoc, în stradă, ţinut de tineri aspiranţi la glorie. În zonă locuia faimoasa Amy Winehouse.
  • A doua jumătate de zi poate fi folosită pentru National Gallery sau pentru o plimbare prin librăriile şi anticariatele de pe Charing Cross Road. La fel de interesantă e şi catedrala Westminster, aceea pe care o vedem la televizor cu ocazia nunţilor şi înmormântărilor regale.
  • Seara puteţi bea cot la cot cu localnicii şi mânca o plăcintă englezească sau şi mai puţin pretenţioşii fish&chips.

IMG_2169A treia zi- Londra artelor

  • În Southwork sunt multe birouri de sticlă şi rămăşiţe ale unui trecut industrial. Şine de tren şi poduri de piatră, rămase în paragină, care se asortează de minune cu lampioanele colorate plantate pe marginea drumului, pe care, parcă pe furiş, cineva noaptea, a scris TATE. Dacă urmezi scrisul te trezeşti deodată într-o pădurice de mesteceni care apăra o veche centrală electrică, azi unul dintre cele mai frumoase muzee de artă contemporană din lume. La TATE vii să te joci, să te eliberezi, să te tolăneşti pe jos lângă lucrările de artă sau să tragi un pui de somn pe pajiştea din faţă. Expoziţiile permanente sunt excelente, iar cele temporare incredibile. Restaurantul muzeului este demn de încercat, cu o listă mişto de vinuri franţuzeşti. La magazin se găsesc obiecte de serie limitată semnate de mari artişti.
  • Lângă TATE e teatrul lui Shakespeare, The Globe. De fapt e reconstruit în secolul 20 de un american inimos, pe amplasamentul posibil al teatrului original care a aparţinut dramaturgului. Tururile se fac cu ghizi. Din când în când, pe scenă sunt elevi sau studenţi care repetă piesele lui Shakespeare.
  • Seara prostiţi-vă! Luaţi un tur cu ghid, de pildă, prin Londra lui Jack Spintecătorul. Veţi vedea în două ore toate idioţeniile şi veţi auzi cele mai oribile poveşti cu putinţă. De obicei ghizii sunt foarte simpatici şi fac puzderie de glume bune şi proaste laolaltă, doar, doar vor căpăta bacşiş. Plimbările se încheie, cum altfel, la pub.

 

 

Enhanced by Zemanta
Tags: 3 zile la Londra, Amy Winehouse, British Museum, calatorie la Londra, Camden, Camden Town, Carnaby Street, Charing Cross Road, city break la Londra, India, London, MTV, Punk, Soho, Tate Modern, vacamta la Londra, Westminster

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *