Cea mai ieftina vacanta din lume

parisDacă vrei să vinzi românului o excursie în Turcia în loc de o ofertă în Turcia ai dat de dracu.

– Cum adică, nu aveţi oferte? Noi nu poftim excursie, mulţumim, noi am dori o ofertă cu reducere, am vrea să fie ieftin, nu prea avem bani, iar Turcia e o ţară ieftină, nu-i aşa?

Sigur că Turcia e o ţară ieftină şi România e ieftină, doar Norvegia e scumpă, dacă o spunem pe aia dreaptă.

– Nu, noi vrem o ofertă care să fie redusă la preţ, cu totul inclus, că n-avem bani de excursie în România.

E bine că vrei, dar e şi mai bine să ştii ce vei căpăta. Vei căpăta o ofertă, care ofertă ca să fie ofertă cum te-aştepţi tu, va avea un preţ modic la care se vor adăuga taxele de aeroport, asigurare, excursii, ghid, bacşişuri, vize etc etc. Preţul final va fi mic, dar tot mai mare decât mult visata ieftinăciune. Cu fix aceeaşi bani cumpărai şi excursia şi dacă mai puneai ceva în plus aveai şi o vedere spre mare/munte, o cameră mai confortabilă, un spectacol, o vizită la un muzeu, o drumeţie, o croazieră, ceva care să îţi facă vacanţa mai interesantă. Pentru că, iată o realitate şocantă: în Turcia, România, Norvegia sau Ecuador, serviciile turistice, mâncarea, benzina, cherosenul, curentul electric şi pretenţiile tale costă. Diferit, dar costă.

Sigur, se poate călători ieftin. Un bilet de avion low cost, un pachet cumpărat cu multe luni înainte, o promoţie la hotel, un cupon de reducere la restaurant, ştiinţa să mănânci unde mănâncă localnicii, să bei ce beau ei, să închiriezi un apartament, nu o cameră de hotel şi tot aşa, ne reduc costurile de călătorie. Dar să aştepţi să mănânci la restaurnat cu 1 dolar, să dormi în lux la 10 dolari şi să te mişti dintr-un loc într-altul gratuit, e pură neadaptare la realitate, ca să spun frumos.

Aud frecvent poveşti dulci-amare din călătorii. Era frumos la plajă, dar în cameră nu mergea aerul condiţionat. Mâncarea era cam de cantină şi băutura proastă. Am aşteptat trei ore la decolare şi cinci la aterizare. Puţini din cei care spun asta au plătit preţul corect. Cei mai mulţi au rupt cu dinţii oferta.

Mai există o categorie de oameni care merg în ţări ieftine: Thailanda, Vietnam, Laos, Cambodgia, Nepal, India etc. Aici dezamăgirea e cumplită de-a dreptul atunci când hostelul de 7 dolari pe noapte se dovedeşte a fi o văgăună insalubră în loc de un palat colonial pregătit să-şi primească stăpânii. La fel de şocant e când cu 2 dolari nu-şi pot cumpăra friptură cu cartofi prăjiţi, pizza sau îngheţată pentru că în ţările cu pricina mâncarea europeană este, evident, mai scumpă şi mai rară. De dragul ieftinului absolut există călători care negociază la sânge preţurile umflate ale neruşinaţilor vânzători locali. Vrea un perfid copil de 8 ani cambodgian să-ţi vândă trei brăţări la un dolar? Nu te lăsa, coboară preţul până îl convingi să ţi le dea gratuit. Doreşte cumva o doamnă din Iran să-ţi vândă nişte lipie proaspăt coaptă de ea cu doi bănuţi? Trage de bani, înfrânge-o! Pofteşti la o nucă de cocos thailandeză? Eşti fraier dacă nu scazi costurile până o să fii sigur că vânzătorul nu câştigă nimic.

Deci există cea mai ieftină excursie din lume? Sigur că da, numai că e diferită pentru fiecare dintre noi.

Pentru unii e o posibilitate să se plimbe din fermă bio în comunitate hippie ca să nu dea bani pe cazare. Pentru alţii e ok să facă voluntariat la o casă de copii ca să mânânce acolo. Unii au curajul să meargă pe jos, cu bicicleta sau cu trenul la clasa a III-a.

Alţii au nevoie de camere frumoase cu lumină naturală, aşternuturi fine şi perne de puf. Vor să mănânce în farfurii de porţelan şi să bea vin franţuzesc. Le place să-şi cumpere ca suveniruri mătase şi bijuterii de aur. Au chef de spectacole, croaziere, aventuri, exerienţe unice în sălbăticie, de aer condiţionat şi ghizi care să le povestească ce şi cum. Dacă sunt atenţi şi ştiu să călătorească vor plăti ieftin pentru toate astea.

De multe ori când iei o ofertă nemaipomenită plăteşti scump. Nu în bani, în zilele tale de viaţă, în nervi şi frustare, în emoţii negative. Aşadar, când calculaţi costul unei călătorii întrebaţi-vă pentru ce vreţi să plecaţi de acasă şi ce vreţi să găsiţi la destinaţie. Şi apoi vedeţi ce înseamnă pentru voi ieftin şi scump.

 

Enhanced by Zemanta
Tags: excursii ieftine, India, Iran, Laos, Nepal, oferte de calatorii, oferte de excursii, oferte senzationale, România, tepe la calatorii, tepe la vacante, vacante ieftine, Vietnam

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *